Ezeket látta már?

Gyomorrák: mikor van szükség műtétre, mikor kell kemoterápia?

gyomorrák, hasfájás, fájdalom, gyomorrák tünetei, gyomorrák kezelése

A gyomorrákot gyakran túl későn diagnosztizálják, amikor már a daganat több áttétet is képzett. Ha azonban időben felfedezik, általában a gyógyulás esélyei is jobbak.

A gyomorrák tulajdonképpen a gyomor nyálkahártyáján kialakuló daganatos betegség. A kezdeti stádiumban sokáig nem jár együtt tünetekkel, vagy a tünetek más, emésztőszervi betegségre is emlékeztethetnek, így sajnos gyakori, hogy nem fedezik fel időben a problémát. Későbbi stádiumokban, amikor már a daganat más területekre is átterjedt és áttéteket is képzett, a gyógyítása is jóval bonyolultabb, a túlélés esélyei is rohamosan csökkennek.

A gyomorrák kezelése műtéttel

A gyomorrák kezelésénél természetesen figyelembe kell venni a beteg általános egészségi állapotát, a daganat nagyságát, illetve, hogy milyen áttétek képződhettek. Az elsődleges kezelési módszer a gyomorrák esetén a műtét, ez teszi ugyanis csak lehetővé, hogy az érintett gyomorrészt eltávolítsák. Attól függően, hogy milyen előrehaladott a betegség, vagy csak a beteg nyálkahártyát, vagy a gyomor egy nagyobb részét, illetve a gyomor egészét távolítják el. Sajnos, időnként bizonyos, a gyomor közelében található szervek (pl. a lép) teljes vagy részleges eltávolítására is szükség van.

A gyomorrák kezelése kemoterápiával

A műtét mellett kemoterápiára is szükség lehet, a gyógyszeres kezelés általában a tünetek enyhítését, a túlélési esélyek javítását célozza. Műtét előtt adagolva a gyógyszerek csökkenthetik a daganat méretét (így annak eltávolítása is könnyebb lehet), utána pedig elpusztíthatják azokat az apró daganatos áttéteket, melyeket nem sikerült eltávolítani, felfedezni. A kemoterápia mellett, illetve helyett esetenként sugárterápiát is javasolhat a kezelőorvos a műtét kiegészítéseként, de a terápia meghatározása mindig az egyéni jellegzetességek figyelembevételével történik.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Gyomorrák: főleg időseket érint

Sajnos, még a legkörültekintőbb kezelés sem garantálja a hosszas túlélést, a gyomorrákos beteg esélyei általában rosszak, az ötéves túlélési arány 10 százalék alatti. Ennek oka egyrészt a már említett késői diagnózis, másrészt, mert a gyomorrák Főként az idősebb korosztályt támadja meg, a betegek nagy része 70 év feletti, mindössze az érintettek 5%-a 40 év alatti.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szájüregi tumor: 4 tünet, ami rosszindulatú daganatra utalhat

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyomorrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához