Ezeket látta már?

Ilyenek a gyomorrák korai jelei az arcon

gyomorrák tumor daganat korai tünete arc duzzanat

A gyomorrák csendes pusztító, a korai stádiumokban nem jár együtt jellegzetes, vagy ijesztő tünetekkel, de az arcon nyomot hagyhat.

A gyomorrák túlélési arányai rosszak, elsősorban azért, mert a gyomorrák kezdetben, illetve a korai stádiumokban nem jár együtt jellegzetes, vagy ijesztő tünetekkel.

Mi a gyomorrák?

A gyomorrák a gyomor belsejét borító nyálkahártyán lévő rendellenes sejtek ellenőrizetlen növekedése miatt alakul ki. A rák a rák típusától és a sejttípustól vagy az érintett szervtől függően jelentkezik.

A gyomorrák a kezdeti stádiumban ritkán produkál figyelmeztető jeleket, vagy a jelek homályosak, általánosak, rosszul meghatározhatók lehetnek. A gyomorrákot viszont újabban összefüggésbe hozták a bőrön, különösen az arcon megjelenő kiütésekkel is, amely a betegség korai szakaszában jelentkezhet.

A gyomorrák bőrön jelentkező tünete

A gyomorrák egy ritka bőrbetegséghez, az Ofuji papuloerythroderma (PEO) nevű bőrbetegséghez vezethet. A betegség jellemző megnyilvánulásai a diffúz kipirult papulák (kis dudorok a bőrön), infiltrációk, duzzanat és deszkamáció (bőrhámlás) szinte az egész testen, különösen az arcon - olvasható a Chinese Journal of Cancer research című szaklapban megjelent jelentésben.

A bőr mellett a nyálkahártyára, a bőrfüggelékekre (verejtékmirigy, verejtékmirigy, haj, szőrzet, szőrtüsző, köröm, emlőmirigy) és a nyirokcsomókra is hatással lehet. A bőrbetegséget rendszerint viszketés is kíséri.

Egyéb korai jelek, amelyekre figyelni kell

A bőr állapotán kívül a gyomorrák első jelei közé tartozik

A betegség egyéb jelei közé tartozik

 • a gyomorégés,
 • az emésztési zavarok,
 • a hányinger és
 • a hányás, amely lehet vérrel vagy anélkül.
 • A beteg extrém jóllakottnak érezheti magát étkezések után, mintha teljesen tele ette volna magát, még akkor is, ha nem evett különösebben sokat.
 • Az alacsony hemoglobinszint szintén a gyomorrák jele lehet.

Hogyan alakul ki a rák?

A gyomorrák lassan, évek alatt fejlődik ki. A gyomor belső nyálkahártyájának rákot megelőző elváltozásaival kezdődik, mielőtt a rák kialakulna. Ezek a korai elváltozások ritkán okoznak tüneteket, és gyakran észrevétlenek maradnak. Ráadásul a gyomorrák különböző tünetekkel és kimenetelekkel járhat, attól függően, hogy a gyomor melyik részében kezdődött.

Hogyan terjed a rák a szervezetben?

A rák háromféleképpen terjedhet a szervezetben.

 1. Először is, ha a szöveteken keresztül terjed, akkor a rák onnan terjed, ahonnan kiindult, tovább növekszik a környező területekre.
 2. Másodszor, a rák onnan terjedhet, ahonnan indult, azáltal, hogy bekerül a nyirokrendszerébe. Ha már oda eljutott, akkor a nyirokcsomókon keresztül a test más részeibe is eljuthat.
 3. Harmadszor, ha a rák a véren keresztül terjed, akkor onnan, ahol kezdődött, a vérereken keresztül a test más részeibe is eljuthat.

A gyomorrák típusai

A legtöbb gyomorrák adenokarcinóma, amely a gyomor legbelső bélrendszerében található mirigysejtekből fejlődik ki. A gyomor adenokarcinómáknak 2 fő típusa van.

 • Az egyik a bélrendszeri típus, amelynek valamivel jobb a prognózisa. Ebben az esetben a rákos sejtek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek bizonyos génváltozásokkal, amelyek lehetővé tehetik a célzott gyógyszeres kezelést.
 • A másik a diffúz típus, amely hajlamosabb a gyorsabb növekedésre és terjedésre. Szerencsére ritkábban fordul elő, de nehezebb kezelni, mint a bélrendszeri típust.

A gyomorrák kockázati tényezői

A diagnosztizált betegek többsége általában 60 év feletti. A túlélési arányok rosszak, elsősorban azért, mert a gyomorrák kezdetben, a korai stádiumokban nem jár együtt jellegzetes vagy ijesztő tünetekkel. Vagy az is előfordulhat, hogy a tünetek túlságosan általánosak, és mire sikerül diagnosztizálni a betegséget, már előrehaladott stádiumban van a beteg, esetleg több áttét is képződött.

A gyomorrák egyik fő kockázati tényezője az étrend. A sós, füstölt és savanyított ételekben gazdag étrend, valamint a gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend növelheti a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

A betegség kockázati tényezői közé tartozik továbbá a tartós gyomorirritáció vagy gyulladás, a korábbi gyomorműtét vagy a betegség előfordulása a családban. A gasztrooesophageális refluxbetegség, az elhízás és a dohányzás szintén növelheti a gyomorrák kialakulásának esélyét.

Mi a helyzet a Heliobcter pylori baktériummal?

A Helicobacter pylori baktérium a gyomor nyálkahártyát borító nyákrétegben él, mely az emberi gyomrot megfertőzve helyi gyulladást idéz elő. Ennek a baktériumnak szerepe van az atrófiás gyomorgyulladás, a gyomor és nyombélfekély, a MALT-lymphoma, valamint a gyomorrák kialakulásában. Kimutatására a Helicobacter pylori kilégzéses teszt szolgál, melynek során szájon át bevehető karbamidot kap a páciens. Helicobacter pylori fertőzőttség esetén a karbamidot a gyomorban lévő baktériumok elbontják hidrogén-karbonát ionra és ammóniára. A hidrogén-karbonát szén-dioxiddá alakulva a kilélegzett levegővel távozik a szervezetből.

Érezheti a daganatot a gyomrában?

Ha a rák előrehaladott stádiumban van, orvosa a fizikális vizsgálat során kitapinthat csomót a gyomrában. Ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben, a legjobb, ha először orvosához fordul egy megfelelő vizsgálathoz, és nem von le elhamarkodott következtetéseket. A gyomorrák tüneteit gyakran olyan ártatlannak tűnő tünetek jelzik, mint a gyakori gyomorfájás, puffadás.

A gyomorrák által érintett egyéb szervek

Sok rákos haláleset akkor következik be, amikor a rák az eredeti daganatból kiindulva átterjed a test más szöveteire és szerveire. A III. stádiumban a gyomorrák átterjedhet a közeli szervekre is - például a lépre, a vastagbélre, a májra, a rekeszizomra, a hasnyálmirigyre, a hasfalra, a mellékvesére, a vesére, a vékonybélre vagy a has hátsó részére.

Hogyan lehet megelőzni a gyomorrákot?

 • A színes gyümölcsökkel és zöld zöldségekkel teli étrend csökkentheti a gyomorrák kockázatát.
 • Az étrendje tartalmazzon sok teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert, például teljes kiőrlésű kenyeret, gabonaféléket, tésztát és rizst.
 • A kutatók azt is megállapították, hogy az alkohol mennyiségének korlátozása és a paradicsomos termékek kerülése szintén segíthet a rák megelőzésében.
 • A savanyított ételek, a sózott húsok és a halak kerülése szintén segíthet a gyomor védelmében. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a növényi alapú ételek fogyasztásának növelése csökkenti a halálos kimenetelű gyomorrák kockázatát a férfiaknál, de a nőknél nem.
 • A testmozgás szintén összefüggésbe hozható több rákos megbetegedés kockázatának csökkenésével. Fontos az egészséges testsúly fenntartása, ha túlsúlyos vagy elhízott.

A dohányzásról való leszokás szintén segít megelőzi a gyomorrák kockázatát - ne kezdjen el dohányozni, ha jelenleg nem dohányzik.

Hogyan kezelhető a gyomorrák?

Általában a gyomorrák kezelésére a legjobb megközelítés két vagy több kezelési eljárás alkalmazása. A kiválasztott kezelési módszer számos tényezőtől függ, például a páciens életkorától, általános egészségi állapotától, a rák helyétől és a rák terjedésének mértékétől. A rendelkezésre álló kezelési lehetőségek közé tartozik a műtét, a sugárkezelés, a kemoterápia, a célzott terápia és az immunterápia.

A gyomorrák kezelése gyakran nehézkes, a beteg kilátásai rosszak, főként, ha túl későn diagnosztizálják a betegséget, amikor már több áttétet is képzett. Ha azonban időben felfedezik, általában a gyógyulás esélyei is jobbak.

Mi a felső endoszkópos vizsgálat?

Kezelőorvosa felső endoszkópos vizsgálatot javasolhat a betegség diagnosztizálására. A felső endoszkópia, más néven endoszkópos gasztroduodenoszkópia (EGD) segít megtalálni a legtöbb gyomorrákot. E vizsgálat során az orvos egy vékony, megvilágított csővel, az úgynevezett endoszkóppal belenéz a nyelőcsőbe, a gyomorba és a nyombélbe (a vékonybél első része), hogy ellenőrizze a kóros területeket. Éber állapotban a vizsgálat kellemetlen lehet az öklendezés és a levegőbefújás okozta gyomorfeszülés miatt, viszont a vizsgálat altatásban teljesen fájdalommentes.

Jó, ha tudja!

A rákot mindig csendes gyilkosnak tekintik. Ritkán mutat látható tüneteket, amíg előre nem lépett egy későbbi stádiumba. Vannak azonban bizonyos jelek, amelyek, bár enyhék, de nagyban utalhatnak a rákra.

A gyomorrákot és az arctünetekkel való kapcsolatát kutatók bizonyították. A legfontosabb minél hamarabb észlelni a tüneteket, hogy a betegség előrehaladását még azelőtt ellenőrizhessük, mielőtt nagyobb pusztítást végez az emberi szervezetben.

Az egészséges élet kulcsa a rendszeres orvosi ellenőrzés és az óvatosság minden egyes, a szervezetben észlelt rendellenességgel kapcsolatban.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, TikTok-on is

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Felpüffedt arc - ilyen, amikor komoly betegséget jelez

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyomorrák

Forrás: Entertainment News
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához