Ezeket látta már?

Ha eszerint táplálkozik, jelentősen csökkentheti a rák kockázatát!

rák, daganat, vegetáriánus, táplálkozás, BMI

11 évnyi elemzés mutat rá bizonyos összefüggésekre a rák kialakulása és a fogyasztott húsok mennyisége tekintetében.

Korábbi kutatások alapján kialakult vélemény, hogy bizonyos ráktípusok kockázata magasabb abban az esetben, ha az ember több húst eszik. Ezt vizsgálta meg még közelebbről egy 11 évet magában foglaló elemzés, ami rámutat bizonyos összefüggésekre a rák kialakulása és a fogyasztott húsok mennyisége tekintetében.

A húsfogyasztás és a rák kialakulása összefügghet

Az Egyesült Királyságban található Oxfordi Egyetem kutatói nyilvánosságra hoztak egy nagyszabású tanulmányt, amely a különböző mértékben történő húsfogyasztás és a rák kialakulásának összefüggéseit vizsgálta. Eszerint a vegetáriánusoknál, a pescatáriusoknál és a kevesebb húst evő embereknél jelentősen alacsonyabb volt a rák kialakulásának az esélye a többiekéhez képest. Emellett az eredmények arra is utaltak, hogy a kockázat a különböző étrendi csoportokban eltérő lehet ráktípusonként.

A tanulmányban általánosságban elemezték a rákos megbetegedésekre vonatkozó statisztikákat, illetve alaposan megvizsgálták a húsevés hatását a 3 leggyakoribb ráktípusra nézve:

  1. a menopauza utáni emlőrákra,
  2. a prosztatarákra és a
  3. vastagbélrákra.

A rák kialakulásának esélye számokban

472 377 személy (40-70 évesek) adatait követték nyomon több, mint 11 éven keresztül. Közülük a vizsgálati időszak elején senkinél nem diagnosztizáltak rákot.

A vizsgálat végére az adatokból az tűnik ki, hogy a részt vevők 11,6 %-ánál kialakult valamilyen rák. Ha specifikusan nézzük az adatokat a vizsgált rákfajtákra, akkor az összes vizsgált személy (472 377) 1,6 %-ánál diagnosztizáltak menopauza utáni emlőrákot, 2 %-nál prosztatarákot, és 1,2 %-nál vastagbélrákot.

Kiknél lehet alacsonyabb a rák kockázata?

A részt vevők húsfogyasztási szokásaikat tekintve 4 csoportra oszthatók:

  1. Húsevők (a részt vevők 52,4 %-a): hetente több, mint ötször fogyasztottak feldolgozott húst, baromfit, marha-, sertés-, bárányhúst.
  2. Kevesebb húst fogyasztók (a részt vevők 43,5 %-a): hetente legfeljebb ötször ettek az előbb felsorolt húsokból.
  3. Pescatáriusok=Halat fogyasztók (részt vevők 2,3 %-a): halat ettek, de húst nem.
  4. Vegetáriánusok (részt vevők 1,8 %-a): nem ettek sem húst, sem halat.

Eszerint a következő érdekességeket tárta fel a kutatás:

  • A vegánoknál és vegetáriánusoknál 14 %-kal kisebb volt a rák kockázata, mint a többi csoportban.
  • Ugyanez a halat fogyasztóknál 10 %, valamint
  • a kevesebb húst fogyasztóknál 2 %.
  • A menopauza utáni nőknél 18 %-kal volt alacsonyabb a mellrák kockázata.
  • A halat evő férfiaknál 20 %-kal alacsonyabb a prosztatarák kockázata.
  • A vegetáriánus férfiaknál 31 %-kal alacsonyabb a prosztatarák kockázata.
  • Kevesebb húst fogyasztóknál a vastagbélrák esélyét 9 %-kal találták alacsonyabbnak.

Olvasson tovább! Ezek a vastagbéldaganat tünetei

Az adatok mögöttes tartalma, zavaró tényezők

Néhány zavaró tényezővel számolni kell. Szakértők szerint az eredményeket befolyásolhatja az egyén testtömegindexe (BMI). A kutatást végző szakemberek egyike, Cody Watling rámutatott arra, hogy különbségek voltak a különböző étrendcsoportoknál tapasztalt BMI-ben, és a magasabb testtömegindex magasabb rákkockázattal járt együtt. Ez lehet az összefüggések lényeges közvetítője is, ha a BMI értétek közötti különbség az étrendből adódik. Azonban amint a BMI értékek különbözőségét nem az étrendi különbségek okozzák, potenciálisan zavaró körülménynek számíthatnak.

A tanulmányban részt vett vegetáriánusok és a halat fogyasztók nagyrészt nem dohányzó fiatalok voltak, akikre az alkoholfogyasztás sem volt igazán jellemző. Így ezek is zavaró tényezők lehettek a rák rizikójának megállapításakor.

Dr. Szabó Linda

gyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigygyulladás és gluténérzékenység egyszerre? Ez javasolt ellene

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

természetes gyógymód

Forrás: Egészségkalauz/medicalnewstoday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához