Ezeket látta már?

Hasnyálmirigyrák - így jelezhet daganatot a széklete

hasnyálmirigyrák, tünet, szürke széklet

A hasnyálmirigyrák kezdetben igen általános panaszokkal jár, ám van néhány jel, melyek figyelemfelhívóak lehetnek.

A hasnyálmirigyrák és a betegség miatti halálozás Európa-szerte növekvő tendenciát mutat. Bár leggyakrabban az 50 év felettieket sújtja, a fiatalabbaknál is kialakulhat az állapot. Mivel tünetei kezdetben igen jelentéktelenek, ezért sokszor későn kerül felfedezésre, amikor már lényegében elérhetetlen a gyógyulás.

A hasnyálmirigyrák gyorsan áttéteket képez a test más területeire- ilyenkor új, már jelentősebb tünetek jelentkezhetnek, attól függően, hogy a rákos sejtek hová vándoroltak. Ekkor már érintett lehet a máj, a csontok, a vesék és a tüdő is.

Mi a hasnyálmirigyrák?

A hasnyálmirigy a hasüregben lévő szerv, ami olyan fontos hormonokat termel, melyek szabályozzák a vércukor szintet (inzulin, glükagon, szomatosztatin, pancreas polipeptid). Ezen kívül olyan enzimeket is kibocsát, amelyek segítik az emésztést.

A hasnyálmirigyrák akkor lép fel, amikor a hasnyálmirigy sejtjei mutálódnak és kontrollálatlanul szaporodnak, daganatot képezve. Leggyakoribb típusa a hasnyálmirigy ductalis adenocarcinoma. Ez a fajta rák az emésztőenzim-termelő, exokrin részből indul ki.

A hasnyálmirigyrák tünetei

A hasnyálmirigyrák számos tünetet okozhat, ám ezek általában csak a későbbi stádiumokban jelentkeznek.

  • sárgaság
  • hasi fájdalom
  • viszketés
  • gyengeség
  • megmagyarázhatatlan és hirtelen fogyás
  • étvágytalanság
  • cukorbetegség
  • sötét vizelet
  • szürke, halvány színű széklet
  • epehólyag feszülése, gyulladása

A lebegő, szürke színű széklet komoly figyelmeztető jel lehet

Ha a daganat elzárja a hasnyálmirigy-csatornát, az rossz felszívódáshoz és hasmenéshez vezethet, mivel az emésztetlen táplálék gyorsan áthalad az emésztőrendszeren. Ilyenkor a a széklet a magasabb zsírtartalom miatt lebeghet, ráadásul, ha az epevezeték is elzáródott, akkor a széklet világos vagy szürke színű is lehet.

Mennyi időbe telik észrevenni a hasnyálmirigyrákot?

A hasnyálmirigyráknak bár nincsenek árulkodó korai jelei, ám a betegek beszámolói szerint a diagnózis felállítása előtt egy évvel hát- vagy gyomorfájdalmuk volt. Ezek a tünetek hullámzást mutattak, mivel volt, hogy elmúltak, ám étkezés után vagy lefekvés után súlyosbodtak.

Nehéz diagnosztizálni

A hasnyálmirigyrákot igen nehéz diagnosztizálni, sőt, még az egyszerűbb képalkotó vizsgálatok sem adnak mindig biztos válaszokat. A gyanú persze felmerülhet, még ultrahang vizsgálat során is, ám a diagnózishoz a laborleleteken kívül szükség van még kontasztanyagos MRI és/vagy CT-re, endoszkópos ultrahangra, valamint szövettani mintavételre is.

Érdemes tudni, hogy hasnyálmirigyrák esetén a CA 19-9 nevű tumormarker szintje a többszörösére emelkedhet, így ez is jelzésértékű lehet.

Igen rossz prognózisú betegség

Sajnos a hasnyálmirigyrák egyike azon rosszindulatú daganatoknak, melyeknek a prognózisa igen rossz. Ennek oka főleg az, hogy amikor még nem képez áttéteket, akkor lényegében tünetmentes. Gyógyulás csakis akkor érhető el, amikor a daganatot sebészeti eljárással el lehet távolítani. Ám ez csak kis méretű rák esetén lehetséges. Előrehaladott stádiumban a daganat teljes eltávolítása nem lehetséges, így végleges gyógyulás ilyenkor nem érhető el. Ekkor a terápia célja betegek fájdalmainak és egyéb tünetek enyhítése.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rossz közérzet és hányinger: ez a hasnyálmirigyrák 15 kevésbé ismert tünete

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasnyálmirigyrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához