Ezeket látta már?

Honnan lehet tudni, hogy kóros az elváltozás az anyajegyben? A bőrgyógyász elmondja

anyajegy

Az anyajegyek önellenőrzése során vannak bizonyos változások, amelyeket szabad szemmel is észrevehetünk.

Azt azonban már bőrgyógyászra kell bízni, hogy eldöntse, gyanút keltő-e a változás, további megfigyelést igényel, esetleg szükség van-e anyajegy eltávolításra.

Dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus azokat a jeleket vette számba, amelyekkel anyajegyszűrésen kell résztvenni.

Az anyajegyek változnak

Az teljesen természetes, ha a kor előrehaladtával az anyajegyek száma nő, és a megjelenésükben is előfordulhat normálisnak tekinthető változás. A napsütésnek kitett felületeken például az anyajegyek is sötétednek, a hormonális változások (főként a pubertás és a terhesség) is változást eredményezhetnek az anyajegyekben és az idősödés velejárója is lehet az, hogy például az arcon megjelennek az anyajegyhez hasonló barnás színű, morzsalékony, időnként viszkető képletek, foltok, de a meglévő anyajegyek színe is megváltozhat, csakúgy, mint a textúrájuk, méretük. Az sem szokatlan jelenség, ha egy anyajegy eltűnik.

Vagyis az anyajegyek változása nem feltétlenül jelent rosszindulatúságot, legtöbbször a természetes folyamatok része. Ugyanakkor nem csak a szemmel is látható változások miatt fontos az anyajegyszűrés, a bőrgyógyászok dermatoszkópot vagy videodermatoszkópot használnak az alapos ellenőrzéshez.

Milyen változások miatt szükséges az anyajegyszűrés?

A változások megítélésében nagy segítséget jelenthet az ABCDE kritériumrendszer is, amely összefoglalja, hogy az önvizsgálatok során milyen változásokra kell felfigyelni és megmutatni azokat az orvosnak.

- A = aszimmetria

A bőrképlet, az anyajegy formája nem szimmetrikus.

- B = border (határ, szegély)

Megváltozik az anyajegy formája, szegélye elmosódik, egyenetlenné válik, esetleg a szélek mentén nyúlványok jelennek meg.

- C = color (szín)

Az anyajegyek színe megváltozik, sötétedik vagy világosodik. Feltűnhet a részben vagy egészében több színt (fekete, barna, kék, rózsaszín, fehér) tartalmazó anyajegy, vagy ha világos udvar alakul ki az anyajegy körül.

- D = diameter (átmérő)

Alapvetően a fél centiméternél nagyobb anyajegyek magukban hordozzák a veszélyt, de orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy növekedésnek indul.

- E = evolving (fejlődés, alakulás)

Gyakorlatilag bármilyen jellegű átalakulás felkeltheti a gyanút, a fentieken kívül például, ha egy korábban lapos anyajegy előemelkedővé válik vagy, ha viszketni vagy vérezni, váladékozni kezd. Ilyenkor mindenképpen bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni.

Érdemes felfigyelni az olyan anyajegyre, ami nem hasonlít a többihez!

Ezért szükséges a szövettan

- Az anyajegyszűrés során felmerülhet az anyajegy eltávolítás szükségessége. Az anyajegyek kimetszésekor a legfontosabb szempont, hogy épben történjen a kimetszés és ezt követően legyen szövettani vizsgálat. Ennek segítségével lehet megállapítani, hogy valóban rosszindulatú-e, vagy sem a kimetszett képlet. – ismerteti dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus. -Tehát minden változás esetén elengedhetetlen és akár életmentő lehet az anyajegyszűrés, de évente egyszer akkor is érdemes részt venni ilyen vizsgálaton, ha nincs szemmel látható változás.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Anyajegy vagy bőrrák? Ez alapján dönthető el az orvos szerint

Forrás: Anyajegyszűrő Központ