Ezeket látta már?

Visszahívtak mammográfia után! Lehet, hogy rákos vagyok?

mammográfia után melldaganat, mellrák, emlőrák

A mammográfia célja, hogy az emlőben megtalálja, kimutassa azokat az apró elváltozásokat is, melyeket még nem lehet kitapintani.

A mammográfiás szűrővizsgálat az egyik legjobb módszer a kicsi, még nem tapintható elváltozások időben történő felismerésére. De mit jelent az, ha a vizsgálat után visszahívnak? Talán rákos vagyok?

A mammográfia célja, hogy az emlőben megtalálja, kimutassa azokat az apró elváltozásokat is, melyeket még nem lehet kitapintani. A kutatások szerint a mammográfia kellően érzékeny, különösen a tapintásos vizsgálattal kombinálva, ugyanakkor (természetesen) ez sem tökéletes. Szerencsére, minimális azonban az esély arra, hogy tévesen negatív vagy éppen tévesen pozitív legyen a szűrővizsgálati lelet. Azonban ezeket a lehetőségeket sem szabad kizárni. Nem árt tehát ezzel tisztában lenni, de a mammográfiás szűrővizsgálaton ezt el is mondják.

Visszahívtak, most mi lesz?

Akár meghívásos alapon, akár saját szervezetésben veszünk részt a mammográfiás szűrővizsgálaton, a kapott eredmény vagy negatív, vagy nem-negatív. Mindkét eredményről értesítést kapunk, nem-negatív eredmény esetén pedig ismételt vizsgálatokat javasolnak. A nem-negatív eredmény azonban nem jelent automatikusan pozitív eredményt! Ha tehát visszahívásra kerül sor, nem szabad pánikba esni.

Akkor se ijedjünk meg, ha a következő vizsgálat időpont viszonylag közel van. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy annyira „súlyos” az eset, hogy a további lépésekkel egyetlen percet sem szabad késlekedni. Sokkal inkább arról van szó, hogy a várakozási idő lerövidítésével a bizonytalansággal járó stresszt és félelmet igyekeznek csökkenteni.

Ha a mammográfia után a nem-negatív eredmény miatt visszahívnak, egyszerűen további vizsgálatokra van szükség - ez az esetek mintegy 10 százalékában fordulhat elő. A további, kiegészítő vizsgálatok célja, hogy pontosan kiderítsék, mi okozza az elváltozást.

Ultrahang és biopszia

A következő, az eredeti leletet pontosító vizsgálat lehet ultrahangos emlővizsgálat, biopszia (szövetmintavétel) vagy a kettő kombinációja is. A biopszia során általában egy vékony tűt vezetnek a felvételen talált csomóba, a kapott sejteket pedig mikroszkóp alatt vizsgálják, rendellenességeket keresve.

Még az sem jelenti, hogy mellrákunk van, ha biopsziára kerül sor! Ezt a vizsgálatot éppen azért végzik el, hogy a daganatos betegség rizikóját kizárhassák. A végső diagnózist csak a szövettani vizsgálatot követően mondják ki.

Engem is vissza fognak hívni?

A felmérések szerint 1000 mammográfiás vizsgálatból 900 negatív eredményt ad, vagyis kóros elváltozás nem ismerhető fel a mell szövetében. A többi esetben lehet szükség további vizsgálatokra, és ezek közül is csak 3-4 esetben lesz daganatos betegség a végső diagnózis.

Természetesen, van, akinél magasabb a daganatos betegségek, például az emlőrák rizikója. Sokkal jobban oda kell figyelnie magára például azoknak, akiknek a közvetlen családtagjainál, elsősorban az anyánál, nagymamánál vagy lánytestvérnél előfordult már mellrák.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hány éves kortól ajánlott a mellrákszűrés? Egyre fiatalabb kortól az!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mammográfia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához