Ezeket látta már?

Mesterséges intelligencia: már a korai stádiumban felismerheti a rákot?

mesterséges intelligencia, rák, tüdőrák, diagnózis

Tudósok megnézték, mennyire hatékonyan ismeri fel a mesterséges intelligencia a daganatos elváltozásokat a korai stádiumban. Meglepő eredmények!

A mesterséges intelligenciát a rák diagnosztizálására és szűrésére, az orvosi adatok feldolgozására és a rák korai felismerésére is használják. A Radiology című folyóiratban közzétett tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen hatása volt a mesterséges intelligencia alapú szoftvernek a valós onkológiai klinikai gyakorlatban. A kutatók arról számoltak be, hogy az AI "jelentősen" javította a mellkasröntgenfelvételeken a tüdőben lévő gócok felismerését.

Tüdőrák - a korai felismerés nagyon fontos

A tüdőben lévő gócok azonosítására használt egyik gyakori szűrési módszer a mellkasi röntgenfelvétel. Dr. Jin Mo Goo, a tanulmány társszerzője és a koreai Szöuli Nemzeti Egyetem Kórház Radiológiai Tanszékének professzora elmondta, hogy a mesterséges intelligencia hatékony eszköz lehet a tüdőben lévő elváltozások azonosításában, különösen akkor, amikor a radiológusoknak nagy mennyiségű esetet kell kezelniük.

"A rák korai stádiumban történő felismerése kulcsfontosságú kérdés. Mivel sok daganatot már a képalkotó vizsgálatok során azonosítani lehet" - mondta Goo.

A tanulmányba a kutatók 10 476 olyan 59 éves átlagéletkorú embert vontak be, akik 2020 júniusa és 2021 decembere között egy egészségügyi szűrőközpontban mellkasröntgenvizsgálaton estek át. A résztvevők kitöltöttek egy önbevallásos kérdőívet, hogy meghatározzák az alapjellemzőiket, például az életkort, a nemet, a dohányzási státuszt és a tüdőrák korábbi előfordulását. A résztvevők mintegy 11%-a volt jelenlegi vagy korábbi dohányos.

Mesterséges intelligencia: hatékonyabban ismerte fel a gyanús csomókat

A vizsgálatban résztvevőket véletlenszerűen egyenlően két csoportra osztották. Az első csoport röntgenfelvételeit az AI által segített radiológusok elemezték, míg a második csoport röntgenfelvételeit az AI eredményei nélkül értelmezték.

A 8 milliméternél nagyobb átmérőjű tömör csomókat vagy a 6 milliméternél nagyobb tömör részből álló szubszilárd csomókat gyanúsnak minősítették, ami azt jelenti, hogy a csomó a tüdőrákszűrési kritériumok alapján további követést igényel. A résztvevők 2%-ánál azonosítottak a tüdőben gyanús csomókat. Az elemzés azt mutatta, hogy a mellkasröntgenfelvételen a gyanús tüdőgócok felismerési aránya magasabb volt az AI segítségével (0,59%), mint az AI segítsége nélkül (0,25%). Míg az idősebb életkor és a tüdőrák vagy tuberkulózis előfordulása összefüggött a pozitív jelentésekkel, ezek és más egészségügyi jellemzők nem voltak hatással az AI-rendszer hatékonyságára - írták a kutatók.

Goo szerint a tanulmány erős bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az AI segíthet a mellkasi röntgenfelvételek értelmezésében, és ez hozzájárulhat a mellkasi betegségek, különösen a tüdőrák hatékonyabb és korábbi stádiumban történő felismeréséhez.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

12 különböző daganat támadta meg: ezért tudta mindegyiket legyőzni

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához