MRI az emlődaganat diagnosztikájában

#diagnózis #emlőrák
2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Egy nemrég befejezett nemzetközi felmérés szerint az MRI segítségével az emlőrákok közel 90 százaléka felismerhető.

Azoknál a nőknél, akik egyik mellében már kimutattak valamilyen daganatot, nagyobb eséllyel alakul ki az ellenoldali emlőben is rákos folyamat. Emiatt a rendszeres ultrahangos és mammográfiás kontroll során az ellenoldali emlőnek is nagyobb figyelmet fordítanak, sok daganat azonban így is rejtve marad. Az ilyen esetben alkalmazott MRI vizsgálat a Bonni Egyetem kutatói szerint nagyobb találati eséllyel kecsegtet. 1000 nő közül, akiknél nemrég diagnosztizáltak az egyik emlőben daganatos elváltozást, az MRI 30 esetben mutatott ki az ellenoldali emlőben is daganatot, holott a rutinszerű vizsgálati eszközök nem találtak eltérést. A negatív MRI 99,6 százalékos bizonyossággal jelentett valóban tumormentes emlőt, azaz olyan esetekben, amikor az MRI alapján az ellenoldali emlő daganatot nem tartalmaz, teljesen fölösleges a gyakran a betegek által kért emlőeltávolítás.

A Bonni Egyetemen kívül – mely nemzetközileg is előkelő helyen áll az emlőrák-diagnosztika és kezelés terén – közel kéttucat amerikai központ vett részt a vizsgálatban. A felmérésben résztvevő 968 beteg közül kétszázat Bonnban vizsgáltak, ami azt jelenti, hogy a bonni adatok nagymértékben befolyásolták az összesítést. A résztvevők mindegyikének egyik emlőjében valamilyen daganatot találtak. Az elvégzett MRI vizsgálatok segítségével 30 esetben találtak az ellenoldali emlőben is daganatot. "Az MRI alapján az ellenoldali daganat jelenléte 3 százalék felett volt, ami azért meglepő, mert a hagyományos (ultrahang, mammográfia) diagnosztikai eljárások csak minden egymilliomodik betegnél talál az ellenoldalon is elváltozást." – magyarázta Dr. Christiane Kuhl professzor, az egyetem radiológus professzora.

"Már ismert és elfogadott tény, hogy a sebész számára a műtétet megelőzően szükséges egy MRI készítése, melyen az elváltozás kiterjedését, környezeti viszonyait meg lehet határozni. Most pedig az is kiderült, hogy még a daganatok korai stádiumban történő felfedezésében is igen kiváló segítség." – magyarázta Kuhl professzor. Annak ellenére, hogy az MRI egy viszonylag drága vizsgálat, jelenleg bizonyítottan a leghatékonyabb módszer az emlőrákok diagnosztikájában. Emiatt egyelőre azon nők esetében javasolt a széleskörű szűrővizsgálat az MRI-vel, akik családjában már előfordult emlődaganat.

medipress

Forrás: EgészségKalauz