Ezeket látta már?

Rákbetegség - fontos a korai felismerés!

Egy kormányjelentés szerint a méhnyakrákos és a végbélrákos esetek csaknem felét már késői stádiumban diagnosztizálják az Egyesült Államokban, amikor már alig van remény a felgyógyulásra.

A daganatos betegségeknek ezeket a fajtáit főként idősebb emberekénél, valamint a feketék és a spanyolajkúak körében fedezik fel későn - állapítja meg a szerdán közzétett felmérés, amely az amerikai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ (CDC) megbízásából 2004 és 2006 közötti adatokat tekintett át.

Rákbetegség - fontos a korai felismerés!

"A jelentés azért aggasztó, mert ezek szerint sok megelőzhető rákot nem akkor diagnosztizálnak, amikor a kezelés a leghatékonyabb" - hangsúlyozta Marcus Plescia, a CDC rákmegelőzési és -ellenőrzési osztályának igazgatója.

A felmérés szerint a mellrákos esetek egyharmadát későn veszik észre - többségében a 70-79 éves, illetve a fekete nőknél. A végbélrák késői diagnózisa a páciensek korának előrehaladtával növekszik, és a fekete nők, valamint férfiak körében a legmagasabb. A méhnyakrák kései felfedezése az 50-75 éves, illetve a spanyolajkú nőknél tapasztalható legnagyobb számban.

A késői diagnózis különbségeit részben a szűrések arányának eltérései okozzák az egyes államokban, illetve demográfiai csoportokban - állapította meg a jelentés.

Az Obama-kormányzat szeptemberben vezetett be olyan intézkedéseket - többek között ingyenessé tette az ajánlott szűréseket -, amelyekkel igyekeznek emelni a rákszűréseken megfordulók számát.

A végbélrák évente 53 ezer ember halálát okozza az Egyesült Államokban; ennél csak a tüdőrák szed több áldozatot. Emlőrákban évente 40 ezer nő hal meg az országban.

A méhnyakrák rendszeres szűrés esetén az egyik legkönnyebben kimutatható rákféle, mégis évente 4000 halálhoz vezet Amerikában.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához