Ezeket látta már?

Rákszűrő vizsgálatok: ezek a legfontosabb szűrési típusok nőknek

rákszűrés, vizsgálat, mammográfia, méhnyakrák

A felmérések szerint a nők körében a mammográfia, a tüdőszűrés és a méhnyakszűrés számítanak a legismertebb vizsgálatoknak, ezeken vesznek részt a legtöbben.

A szűrővizsgálatok hasznosságát nem lehet kétségbe vonni. Céljuk, hogy minél korábban, már a klinikai tünetek megjelenése előtt ki lehessen szűrni azokat, akiknek a szervezetében olyan elváltozás alakult ki, melyből akár rosszindulatú daganat is lehet. Minél korábban felfedezik ugyanis ezeket, annál könnyebb a kezelés és annál jobbak a túlélési esélyek.

Milyen szűrővizsgálatokra megyünk szívesen?

Sajnos, hazánk egészségügyi mutatói közel sem mondhatóak jónak, számos olyan daganatos betegség van, melyekben a világelsők közé tartozunk. Különösen szomorú ez annak ismeretében, hogy jó néhány olyan tumoros megbetegedés van, melyet viszonylag könnyen fel lehet ismerni és jól is lehet azokat gyógyítani.

Minél többet tudunk egy szűrővizsgálat fontosságáról, és minél könnyebben elérhető az adott vizsgálat, annál nagyobb kedvvel veszünk részt rajta. Ezért fontosak a felvilágosító, figyelemfelhívó kampányok, és azok a szervezett lakossági szűrések, melyekre személyes meghívót kapnak a legveszélyeztetettebb csoportokba tartozók. Az egyébként is egészségtudatosabbnak tartott nők éppen ezért gyakrabban vesznek részt mammográfián, vagyis emlőrák-szűrésen, méhnyak-szűrésen, illetve tüdőszűrésen, mely a TBC mellett a daganatos vizsgálatok korai diagnosztizálását is célozza.

Ezekre a vizsgálatokra még érdemes elmenni!

A legnépszerűbb szűrővizsgálatok mellett néhány szűrést még úgy is érdemes rendszeresen elvégeztetni, hogy azokra nem kapunk külön meghívót, figyelmeztetést.

Az elmúlt évtizedekben hazánkban is nőtt a melanoma előfordulási aránya, ráadásul a becslések szerint a bőrrák sokkal több nőt érint, mint férfit. A melanoma korai felismerésében rendkívül nagy szerepe van a rendszeres önvizsgálatnak, vagyis az anyajegyek ellenőrzésének. A melanoma évenkénti szűrése nem jár együtt fájdalommal, komolyabb beavatkozással és viszonylag gyorsan elvégezhető. Szerencsére, rengeteg helyen végeznek bőrgyógyászati rákszűrést, és akár arra is lehetőségünk van, hogy különböző rendezvényeken ingyenesen megnézessük az anyajegyeket – így az anyagiak sem jelenthetnek akadályt!

Szájüregi daganatok tekintetében Magyarország kiemelten érintett. Bár a szájüregi daganatok korai szűrését nem célozzák szervezett kampányok, ez a vizsgálat könnyen elvégezhető és bárki számára elérhető, ugyanis a rendszeres fogorvosi ellenőrzés során a szakorvos észreveheti azokat az elváltozásokat, sebeket, melyekből daganat is lehet. A fogorvosi alapellátás ingyenesen igénybe vehető, és az évenkénti egyszeri szűrővizsgálatot is magában foglalja!

Meglepően gyakori a nők körében a vastag- és végbéldaganat, különösen a 60 év felettieknél, ennek ellenére nagyon kevesen vesznek részt a rendszeres szűrővizsgálatokon. A vastag- és végbéldaganat szűrését talán azért is utasítják el sokan, mert úgy gondolják, azt csak a kellemetlen kolonoszkópia során végezhetik el. A vastag- és végbéldaganat szűrésének első lépése azonban sokkal egyszerűbb, olcsóbb és diszkrétebb, azt ugyanis a székletben található vér kimutatásával végzik. A székletmintát mi magunk gyűjthetjük be az otthonunkban, majd postán juttathatjuk el a laboratóriumba, orvosi vizsgálatra, vastag- és végbéltükrözésre csak pozitív eredmény esetén van szükség. Hazánkban is megindult a vastag- és végbéldaganatok szervezett, meghívásos alapú szűrésre, de természetesen arra is lehetőség van, hogy a szűrésre jogosult, de meghívót még nem kapott páciens külön kérje azt a háziorvosától.

Még mindig van tennivaló

Hiába ismerjük a száraz adatokat, vagyunk tisztába a veszélyekkel, tartjuk fontosnak a vizsgálatokat, a rendszeres szűréseken részt vevők aránya még mindig jóval kevesebb a kelleténél. Sokan egyszerűen feleslegesnek tartják ezeket, mások viszont úgy vélik, amíg egészségesek (vagy legalábbis annak érzik magukat), addig nincs szükségük a vizsgálatra. Pedig a szűrővizsgálatok célja éppen az, hogy még a tünetek megjelenése előtt meg lehessen állapítani az esetleges betegséget!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Méhnyakrák szűrése: így kell készülni a vizsgálatra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához