Ezeket látta már?

Rejtett vér a székletben: mikor jelent súlyos betegséget?

rejtett vér jele oka széklet vizsgálat

A székletben akkor is lehet vér, ha szabad szemmel nem látjuk. A széklet vér vizsgálata a székletben nyomokban, kis mennyiségben előforduló vér kimutatására szolgál, ami szabad szemmel nem látható.

A teszt pozitivitása már korai stádiumban jelezhet betegséget, amikor a széklet még normálisnak tekinthető.

Az FOBT (fecal occult blood test) két típusát alkalmazzák a gyakorlatban. (Az okkult szó rejtettet, azaz nem ismertet jelent ebben az esetben).

  1. Az egyik kémiai reakción alapul: a vörös vérsejtekben lévő hemoglobin hem nevű alkotórészének kimutatásán.
  2. A másik immunológiai reakció: antitestekkel ismertetik fel a hemoglobint.

Mit jelez a vér jelenléte a székletben?

A székletben észlelhető vér valahonnan az emésztőtraktusból származik.

Előfordulhat, hogy enyhébb állapot, betegség is okozhat alkalmi vérzést, de általában mondható, hogy az okkult vér jelenléte súlyos betegségre utal. Ez lehet vastagbélrák, amely orvosi konzultációra, és haladéktalan szakmai, elsősorban onkológiai kezelésre szorul.

Kinél érdemes elvégezni az FOBT vizsgálatot?

Alapvetően abban az esetben, ha hasi panaszok, tünetek alapján feltételezhető, hogy vérzés áll fenn, és ennek hátterében vastagbélrák állhat.

Azoknak a betegeknek, akik szabad szemmel is észlelik a székletben a vér jelenlétét, ill. anaemiájuk van, vagy székletürítési szokásaik változtak, fogytak, vagy vér távozik a végbélből, nem érdemes ezt a szűrővizsgálatot elvégezni. Számukra igen alapos további vizsgálatok szükségesek.

A daganatos betegségek közül a végbél- és a vastagbélrák a legeredményesebben szűrhető. 40 éves kor alatt nagyon ritka, 50 év felett viszont ugrásszerűen nő az előfordulás. Érdemes lenne a szűrést 40 éves kortól elkezdeni. Ha a családban a szorosabb rokonságban valakinek már pl. 40 évesen volt diagnosztizált vastagbélrákja, ott már akár 30 éves kortól kellene szűrni. A szűréssel a rákmegelőző állapotot jelentő vastagbélpolip is felismerhető, eltávolítható.

Hogyan történik a székletvér-vizsgálat?

A vizsgálat végzése előtt néhány napig bizonyos ételeket és gyógyszereket kerülni kell, pont azért, nehogy ún. fals negatív, vagy éppen fals pozitív eredmény adódjon.

Menstruációt követően 3 napig nem végezhető, valamint akkor sem, ha szabad szemmel látható vér van a székletben (aranyeres vérzés pl.). Ez utóbbi esetben az orvossal kell konzultálni a teendőket illetően.

Itthon leggyakoribb az ún. guajakos módszer. Ennél a módszernél az álpozitív eredmények elkerüléséhez a mintavételt megelőzően speciális diétát kell tartani. Pl. a vizsgálat előtt 3 napig nem szabad vörös húst fogyasztani, halat, jód- és bórsavtartalmú szereket.

Az orvos egy/több széklettartályt, vagy tesztkártyát ad a betegnek. Három különböző székletből, általában 3 egymást követő napon kell mintát gyűjteni. Mindegyiket tiszta tégelybe, és nem szabad bármivel szennyezni. Fel kell jegyezni a nevet, a mintavétel időpontját. A tégelyeket a laboratórium vizsgálja tovább. Tesztkártyánál egy mellékelt pálcika segítségével kevés székletmintát kell tenni a mintaablak szűrőpapírjára. A széklet beszáradása után a minta vizsgálatra kész, stabil. El kell juttatni a laboratóriumba. Szállításig a mintát célszerű hűtőszekrényben tartani.

Mi a teendő, ha pozitív a teszt?

Ha a szűrővizsgálat eredménye pozitív, az orvossal kell konzultálni. Ez természetesen nem jelenti okvetlenül vastagbélrák fennállását, de további vizsgálatokra lesz szükség: kolonoszkópiára és biopsziás mintavételre. Meg kell állapítani, mi a vérzés oka.

Ugyanakkor a negatív eredmény sem garantálja, hogy nincsen betegség a háttérben. Célszerű a vizsgálatot 2 évente megismételni, és az orvost felkeresni, ha a hasi panaszok, tünetek fennállnak, illetve ha a szűrés pozitív eredménnyel zárult.

Az idejében, tehát korai stádiumban felismert vastagbélrák kezelése, és a gyógyulás esélyei sokkal jobbak, mint elhanyagolt, előrehaladott stádiumban, amikor már a daganat szétterjedt és a tünetek is jóval súlyosabbak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Véres széklet: ilyen, amikor bélgyulladás áll a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vastagbélrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához