Ezeket látta már?

A rövid edzések fokozhatják bizonyos típusú rákkezelések hatékonyságát

rövid edzések rákkezelés hatékonyság

Szakértők szerint a testmozgásról egyre inkább bebizonyosodik, hogy hatékonyan segíti az immunrendszert a rák elleni küzdelemben.

Az erőteljes intenzitású testmozgás elősegítheti a rituximab, a krónikus limfocitás leukémia (CLL) kezelésére általánosan használt antitestterápia hatékonyságát – mutat rá egy új kutatás.

Az egyesült királyságbeli Birmingham és Bath Egyetem tudósai a Brain, Behavior and Immunity folyóiratban publikáltak egy tanulmányt , amely egy 20 fős CLL-ben szenvedő emberből álló csoportot vizsgált.

A krónikus limfocitás leukémia (CLL) a leggyakrabban előforduló felnőttkori leukémia típus, amely a B-limfociták betegsége. DNS-károsodás következtében kontrollálatlan osztódásnak indulnak a B-sejtek, a tumorsejtek felhalmozódnak a csontvelőben, a nyirokcsomókban, valamint a vérben, kiszorítva ezzel a normális vérsejteket. A betegek zöme 50 év feletti, többségük férfi, de néha fiatalabb korban is jelentkezhet. A tudósok évek óta próbálnak olyan eljárást kidolgozni, hogy az immunrendszert stimulálásával küzdjék le a daganatos betegségeket.

A CLL-t gyakran kezelik rituximabbal, egy anti-CD20 monoklonális antitest immunterápiával. Azonban a rituximab nem mindig képes teljesen megszüntetni a betegséget, részben az antitest-függő sejtes citotoxicitás (ADCC) kudarcának köszönhetően, amely az NK-sejtek rituximabhoz kötött CD20-hoz való kötődésén alapul.

Az új tanulmány szerint a testmozgás jelentős hatással lehet a CLL kezelésére. A kutatók 20 kezelésben még nem részesült CLL-beteg részvételével végeztek egy pilot tanulmányt, amelyben a betegek 30 perces kerékpározási epizódot teljesítettek, amely 15%-kal meghaladta az anaerob küszöböt. A vérmintákat a testmozgás előtt, közvetlenül utána és 1 órával utána gyűjtötték.

  • A flow citometria kimutatta, hogy a testmozgás 254%-os növekedést idézett elő az effektor NK-sejtekben a vérben,
  • és 67%-os növekedést a CLL-sejtekben.
  • Az NK-sejteket a vérmintákból izolálták és primer izolált CLL-sejtekkel inkubálták rituximab jelenlétében vagy anélkül.
  • A rituximab által közvetített sejtlízis 129%-kal nőtt a testmozgás után,
  • míg a CLL-sejtek közvetlen NK-sejt lízise nem változott.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a testmozgás javította a rituximab által közvetített ADCC hatékonyságát az autológ CLL-sejtekkel szemben ex vivo. Javasolják, hogy a testmozgást, mint módszert vizsgálják meg alaposabban, mint az anti-CD20 immunterápiában részesülő betegek klinikai válaszainak javítására szolgáló eszközt.

A tanulmány új lehetőségeket nyithat meg a CLL kezelésében azzal, hogy rámutat: a testmozgás nemcsak az általános egészségi állapotot javíthatja, hanem a daganatos betegségek kezelésének hatékonyságát is növelheti.

„Ez a tanulmány az első, amely kimutatta, hogy egyetlen erőteljes intenzitású kerékpáros gyakorlat javítja a rituximab által közvetített ADCC-t [antitest-függő sejtes citotoxicitást] az autológ CLL-sejtekkel szemben ex vivo ” – írják a szerzők.

„A CD5 + CD19 + CLL sejtek és részhalmazaik mobilizálása a kerékpározásra adott válaszként ebben a tanulmányban egy olyan új eredmény, amelyet korábban nem írtak le. A CLL-sejtek hasonló fenotípusúak, mint az egészséges B-sejteké (pl. CD19), és ezek a sejtek akár 100%-ra is megszaporodhatnak egészséges emberekben egy erőteljes ciklus után”összegezték.

Dr. Catherine S. Diefenbach, a NYU Langone Health Perlmutter Cancer Center Klinikai Limfóma Programjának igazgatója, aki nem vett részt a kutatásban, a Medical News Todaynek elmondta, hogy bár a tanulmány eredményei érdekesek, még mindig vannak megválaszolatlan kérdések, leginkább a nagyon kis mintanagyság miatt.

„Ez egy kis kísérleti vizsgálat 20 beteggel, kontrollált helyzetben - meghatározott módon a testmozgásra korlátozva -, néhány érdekes biológiai megállapítással a testmozgás aktiválta NK-sejt-aktivitás és a Rituxan által kiváltott CLL-ölés tekintetében” - magyarázta.

„Ezeket az adatokat azonban nagyobb, heterogénebb betegpopulációval végzett vizsgálatokban validálni kell” - figyelmeztetett Diefenbach. „Az sem világos, hogy ez a megállapítás hogyan befolyásolta a klinikai kimeneteleket, vagy hogy volt-e bármilyen hatása a terápiára adott válaszra vagy a betegség stabilitására”.

„Ez a vizsgálat nem bizonyítja, hogy a testmozgás befolyásolta volna a CLL klinikai lefolyását, csupán azt, hogy fokozott Rituxan-irányított CLL-citotoxicitást idézett elő” - mutatott rá. „Tudomásom szerint nincs olyan randomizált klinikai vizsgálat a rák területén, amely a testmozgást beavatkozásként alkalmazta volna, és a klinikai kimenetel javulását mutatta volna ki.”

Harb hozzátette azt is: a fizikai aktivitás jól dokumentált módja a szervezet immunrendszerének erősítésének a rákos sejtek elleni küzdelemben. Számos tanulmányt idézett az elmúlt évekből, amelyek a rövid edzések hatásait és egyebeket vizsgáltakrendszeres tevékenységi minták.

„Azt ajánljuk, hogy legyünk aktívak és végezzünk testmozgást – hisszük, hogy számos bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a rákkezelés során végzett gyakorlatok segíthetik az immunrendszert, és most minden eddiginél jobban megértjük az immunrendszer szerepét a rák elleni küzdelemben” – mondta. a klinikusok tanácsaira.

"Valójában a rák új terápiái közül sok olyan immun-alapú terápia, amely segít aktiválni az immunrendszert a rák elleni küzdelemben" - tette hozzá Harb, bár volt néhány óvatosabb szava a testmozgást illetően. a rákterápiára.

„Ami az erőteljes edzés részt illeti – ez egy kicsit kihívást jelent. Ez alapvetően a személy mozgásképességétől, életkorától, a mozgást megnehezítő társbetegségektől függ. Tehát lehetnek gyakorlati kérdések, amikor erőteljes testmozgásról beszélünk”– magyarázta Wael Harb.

Dr. Wael Harb, a MemorialCare Cancer Institute at Orange Coast and Saddleback Medical Centers Orange County-ban (Orange County, Kalifornia) működő hematológus és orvosi onkológus szakorvosa, aki szintén nem vett részt a kutatásban, szintén azt mondta az MNT-nek, hogy nehéz lenne ebből a vizsgálatból egy széles körű kezelési sablont levonni.

"Az a beteg, aki képes erőteljes testmozgásra, vélhetően eleve más immunrendszerrel rendelkezik, mint azok, akik nem. Hogyan általánosíthatjuk ezeket az adatokat vagy ezeket az információkat másokra a gyakorlat megvalósíthatósága és a minta nagysága miatt?".

"A legfontosabb az, hogy ez hogyan befolyásolja az eredményt? Tehát szükség van egy hosszú távú eredményre, hogy lássuk, a testedzés valóban jelent-e különbséget a kezelésre adott válaszban, a leukémiás fájdalom remissziója szempontjából? Ehhez több strukturális vizsgálatra lenne szükségünk, és randomizált betegeket tennénk ki különböző kezelési sémáknak ugyanazzal a kezeléssel - rituximabbal - vagy rituximab-alapú kezelésekkel, és ehhez különböző edzésprogramokat adhatunk hozzá„ - vélekedett Dr. Wael Harb.

Hogyan befolyásolhatja a testmozgás a rákot?

Míg számos rákkezelés, különösen a kemoterápiával vagy műtéttel járó kezelések extrém fáradtságot okozhatnak, ami megakadályozhatja a fizikai aktivitást, egyre több bizonyíték van arra, hogy a testmozgás serkentheti az immunsejteket. Ágynyugalom helyett a testgyakorlást ajánlja a rákos betegeknek egy ausztrál egyetem kutatása. A testedzés hatására az izmok úgynevezett miokineket – a fehérjék egy fajtája – választanak ki a véráramba. Az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) tudósai kimutatták, hogy a miokinek gátolhatják a tumor növekedését, sőt segíthetik a rákos sejtek elleni harcot is.

A Medicine and Science in Sports and Exercise című szaklapban ismertetett kutatás vezetője, Jin-Soo Kim azt mondta, hogy ugyan a miokinek küldhetnek a rákos sejteknek olyan szignált, hogy lassabban növekedjenek – vagy teljesen álljanak le -, de maguk nem képesek elpusztítani őket. A miokinek azonban a véráramban lévő immunsejteknek jelezhetik, hogy aktívan harcoljanak a rák ellen.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Napi fél óra testmozgással felére csökkenthető a rák kockázata

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganatos betegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához