Ezeket látta már?

Szalmonellával a rák ellen?

Laboratóriumban megváltoztatott szalmonellák segíthetik a jövőben a rákterápiát: az élelmiszermérgezések gyakori okozóit célzottan bejuttatnák a daganathoz, hogy elpusztítsák azt.

A baktérium előnye, hogy rossz vérellátású szövetekben is jól érzi magát, így a kemoterápiával ellentétben eléri a karcinóma vérerekkel gyengén ellátott területeit is.

A németországi braunschweigi Helmholtz Fertőzéskutatási Központ munkatársai megfejtették, hogyan jutnak be a szalmonellabaktériumok a daganatokba - tudósít a Berliner Morgenpost című német lap internetes kiadása (www.morgenpost.de). Sara Bartels, a központ kutatója elmagyarázta, hogy a szalmonellafertőzésre válaszképpen az emberi immunrendszer a TNF-alfa ingerületátvivő anyagot aktiválja, amely a tumor véredényeit hivatott károsítani.

A kutatók fontos információt találtak arra vonatkozóan, hogyan hatol be a szalmonella a daganatba, ennek birtokában most megkísérelhetik a baktérium megfelelő manipulációját, hogy az a rákterápia hasznára válhasson anélkül, hogy veszélyes fertőzéseket okozna. Ehhez el kell találniuk a baktérium agresszivitásának ideális mértékét, hogy az eljusson a rosszindulatú daganatokhoz, és elpusztítsa azokat, ugyanakkor a beteget ne veszélyeztesse.

A szalmonella parányi pálcikaformájú baktérium, amely igen mozgékony, és számos betegséget okozhat embernél, állatnál egyaránt. A mérsékelt égövben elsősorban élelmiszermérgezések kiváltójaként ismert.

Forrás: MTI