Ezeket látta már?

Tengeri szivaccsal - az emlőrák ellen

Az Egyesült Államokban forgalomba kerülhet egy új gyógyszer, melynek hatóanyagát egy tengeri szivacsban fedezték fel, és egy nagy klinikai vizsgálat tanúsága szerint jelentősen javítja az emlőrákban szenvedő nők túlélési esélyét.

Az amerikai statisztikák szerint a rosszindulatú daganatok okozta halálozás második helyén a nők körében az emlőrák áll. Az Amerikai Rákkutató Intézet számításai szerint idén előreláthatólag 207 090 nőnél fedezik fel ezt a rosszindulatú daganatot és 39 840 a betegség miatt hal meg.

Tengeri szivaccsal - az emlőrák ellen

A komplex gyógyszeres, besugárzásos és sebészeti kezelés jelentősen megváltoztatta az ilyen betegek életkilátásait, de betegek és orvosok egyaránt további eredményeket várnak. Japán kutatók fedezték fel az egyik tengeri szivacs, a Halichondria okadai testében azt a kémiai vegyületet, mely emberben is hatásosnak bizonyult: gátolta a rosszindulatú daganatos sejtek növekedését.

Az eribulin mesilát nevű anyagot sikerült szintetikusan is előállítani, és ez a most forgalomba kerülő injekció hatóanyaga. Az új kezelés használatának engedélye egyelőre csak olyan esetekre szól, ahol a kimutatott emlőrákot már kétféle gyógyszerrel kezelték, de a rosszindulatú folyamatot nem sikerült megállítani.

Mi az eribulin?

A tengeri szivacsból származó, halichondrin nevű vegyület szintetikus keton-analógja az eribulin. Ez a vegyület erős hatású mitózis (sejtosztódás) gátló.

Ez a gátló hatás onnan fakad, hogy az eribulin gátolja a sejten belüli ún. mikrotubulus-dinamikát, mivel nagy affinitással, a meglévő mikrotubulusokhoz kötődik. A daganatellenes hatása ebből ered: a daganatsejtek ún. programozott sejthalálát serkenti (ez az ún. apoptózis jelensége).

Minden új daganatellenes vegyület, nagy ígéret, számos célzott, és kontrollált klinikai vizsgálat szükséges ahhoz, hogy ezekből a későbbiekben a klinikumban jól alkalmazható gyógyszer váljék.

(a szerk.)

Az új készítmény hatását egy megfelelően ellenőrzött vizsgálatban tanulmányozták. Ezek a nők valamennyien a betegség késői szakában voltak: az emlőrák kétféle kezelés után is már áttéteket adott testük különböző részeibe. A kutatók itt csupán azt vizsgálhatták, hogy az új gyógyszer milyen mértékben tudja a betegek életét meghosszabbítani.

A klinikai onkológiában a kutatók a vizsgálatok etikája szerint az új, reményt keltő gyógyszer hatását soha nem hatóanyagot egyáltalán nem tartalmazó, placebóhoz hasonlítják, hanem a kontroll csoport tagjait a kezelőorvos által kiválasztott, eddigi legjobb szerrel kezelik.

A súlyos betegek életét az új készítmény sem tudta megmenteni, de azok lényegesen tovább éltek, mint akik az eddigi legjobb terápiát kapták, több idejük volt elrendezni mindazt, amit még fontosnak éreztek. "Ez az új kezelési módszer egyértelműen megnyújtja a túlélést, és ez lényeges lehetőséget jelent a betegek számára" - összegezte Richard Pazdur, az élelmiszerek és gyógyszerek engedélyezésével-ellenőrzésével foglalkozó hivatal, az FDA Onkológiai Központjának igazgatója.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához