Ezeket látta már?

Tüdőrák: erre a 4 korai, jellegzetes tünetre figyeljen!

tüdőrák korai tünete jele köhögés légszomj vérköpet

A tüdőrák a betegség kezdetén nem vagy alig okoz tüneteket.

A rákbetegségek közül világviszonylatban a tüdőrák a leggyakoribb - az összes diagnosztizált rák 11,6%-a -, és egyben a legtöbb haláleset okozója is a daganatos megbetegedések között. Évente 1,74 millió ember veszíti életét tüdőrákban. Az ötéves túlélési ráta a közepes jövedelmű országokban az összes tüdőrák-típusra nézve mindössze 19%, ami jóval alacsonyabb például a vastagbélrák (71%), a mellrák (85%) vagy a prosztatarák (98,9%) ötéves túlélési rátájánál.

A dohányzás a legnagyobb rizikó

A tüdőrákos betegek száma várhatóan tovább fog növekedni, 2030-ra 2,89 millió beteggel számolhatunk világviszonylatban, és ez a jelenlegi számokhoz képest 38%-os növekedést jelent. Az ijesztő statisztikák sorába tartozik az a fontos adat is, hogy a tüdőrák okozta halálozás 80%-a a dohányzás számlájára írható.

A statisztika szerint a dohányzás jelenti a legnagyobb rizikótényezőt a tüdőrák kialakulásában. A dohányzáskor meggyújtott cigaretta füstjében ugyanis több mint 8000 különböző vegyi anyag található, – ezek közül számos vegyület karcinogén, azaz rákkeltő. A dohányfüstben található káros anyagok közül leginkább a kátrány, azaz az égéstermék az, amelyik daganatot okozhat a szervezetben, de sok más módon is gyengíti az emberi szervezetet a dohányzás: a nikotin függőséget okoz, az égés során keletkező szénmonoxid pedig a szervek oxigénellátását gátolja.

Mindebből sajnos bőségesen jut a passzív dohányosoknak is, akik belélegzik a közvetlen dohányfüstöt és a dohányzók által kifújt füstöt is, így ők is ki vannak téve a tüdőrák veszélyének. Szemléletes példa, hogy egy füstös szórakozóhelyen eltöltött 2 óra annyit jelent, mintha a nemdohányzó ember 4 szál cigarettát szívott volna el. Egy még hétköznapibb példával élve, ha egy autóban kell elviselni más dohányzását, akkor egy óra alatt 3 szál cigarettát szív el a nemdohányzó utas is.[2]

A legtöbbet tehát akkor tehetünk a megelőzésért, ha nem szokunk rá a dohányzásra, illetve 50 év felett évente elmegyünk szűrővizsgálatra. A korai diagnózisnak különösen nagy jelentősége van, mert a tüdőrák kezdeti stádiumában még kisebb a valószínűsége az áttéteknek, így a gyógyulás esélye is nagyobb.

A tüdőrák korai tünetei

A tüdőrák kialakulásakor kóros sejtnövekedés következik be, amely befolyásolja a tüdőfunkciót, s ez kezdetben négy jellegzetes tünetet okozhat:

  • köhögés vagy annak megváltozása,
  • vérköpet megjelenése,
  • légszomj,
  • mellkasi fájdalom.

Ezen tünetek észlelésekor a legfontosabb tennivaló, hogy azonnal felkeressük a háziorvost, aki vizsgálatokat, pl. vérvétel, röntgen, szövettani vizsgálat rendelhet el, tüdőgyógyászhoz irányítja a beteget. Fontos azonban megemlíteni, hogy néha a beteg tünetmentes és a betegség diagnosztizálására csak véletlenül, egy más területre irányuló orvosi vizsgálat során derül fény (pl. mellkasröntgen).

A tüdőrák későbbi tünetei

A tüdőrák előrehaladottabb állapotában további tünetek jelentkeznek, úgy mint

  • rekedtség,
  • nyelési nehézség,
  • erősebb légszomj,
  • fáradtság,
  • fájdalom,
  • vérszegénység.

A fentiek ismeretében nem lehet elégszer hangsúlyozni a dohányzás mellőzését és a korai szűrés fontosságát a tüdőrák megelőzése vagy a már kialakult betegség gyógyítása szempontjából.

Mit tehetünk tüdődaganat diagnózis esetén?

Ha dohányzik, a tüdőrák diagnózisát követően fontos abbahagynia a dohányzást annak érdekében, hogy a kezelések hatékonyak legyenek, és jó életminőségben tudjon élni. Keresse fel a lakóhelye szerinti tüdőgondozót, ahol járóbeteg-rendelésen kaphat leszokástámogatást. Amennyiben képes abbahagyni a dohányzást, és követi kezelőorvosa életmódra vonatkozó tanácsait, jelentősen növelheti a gyógyulási esélyeit. Ha valamiben bizonytalan, vagy kérdése van, kérjen tájékoztatást a kezelőorvosától.

A tüdődaganatok megelőzése

A tüdőrák elsődleges megelőzését a dohányzás mellőzése, illetve a dohányzásról való leszokás jelenti. A hagyományos mellkasröntgen-alapú, korábban területi alapon elrendelt tüdőszűrések nem a tüdőrák, hanem a tuberkulózis (tbc) kiszűrését célozták. A tbc sikeres visszaszorításának köszönhetően a kötelező, ingyenes tüdőszűrés már nem a lakosságra, hanem a kockázatnak kitett munkakörökben dolgozókra vonatkozik.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Eleinte megfázásnak tűnik, de súlyos tüdőbetegséget is jelezhetnek a tünetek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tüdőrák

Források:

[1] https://www.chestnet.org/News/CHEST-News/2020/07/World-Lung-Cancer-Day-2020-Fact-Sheet

[2] http://daganatok.hu/a-dohanyzas-es-a-rak/a-passziv-dohanyzas-hatasai

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához