Ezeket látta már?

Ez az érték a vérben évekkel korábban jelezheti a rákot és a cukorbetegséget

cukorbetegség, diabétesz, rák, daganat, prosztasin

Akiknek magasabb volt ennek a fehérjének a szintje, jóval nagyobb volt a cukorbetegség és a rák okozta halál esélye.

Egy tanulmány egy vérben lévő fehérje, valamint a rák és a cukorbetegség kapcsolatát vizsgálta.

A kutatásból kiderült, hogy azoknál az embereknél, akiknek a vérében a legmagasabb volt a prosztasin szintje, kétszer nagyobb volt a cukorbetegség valószínűsége, és 43%-kal nagyobb volt a rákban való halálozás esélye - írja a Webmd.com.

"Tudjuk, hogy kapcsolat van a cukorbetegség és egyes ráktípusok között, és ez a tanulmány azt sugallja, hogy egy bizonyos fehérje, a prosztasin szintje mindkét állapothoz kapcsolódik" - mondta Jessica Brown, PhD, a Diabetes UK kutatási kommunikációs munkatársa.

Prosztasin: összefüggésben lehet a rákkal és a diabétesszel

A svédországi és kínai kutatók több mint 4600 középkorú felnőtt 2 évtizedes egészségügyi adatait elemezték, és fagyasztott mintákból mérték a prosztasint. A két évtizedes követési időszak alatt a vizsgálatban részt vevő 702 embernél alakult ki cukorbetegség, és 651-en haltak meg rákban. A kutatócsoport megállapította, hogy azoknál, akiknél a legmagasabb volt ennek a vérben keringő fehérjének a szintje, kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki diabétesz, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb volt.

Körülbelül 360 résztvevő már akkor cukorbeteg volt, amikor bekapcsolódott a vizsgálatba, ezért a kutatók elemezték azokat, akiknek nem volt ilyen betegségük, hogy lássák, kiknél diagnosztizálták később. A prosztasinszint tekintetében a felső 25%-ba tartozók végül 76%-kal nagyobb valószínűséggel kaptak cukorbetegséget, mint az alsó 25%-ba tartozók.

Az összes résztvevő egy másik elemzése során a kutatók megállapították, hogy a prosztasinszint tekintetében a legjobb 25%-ba tartozók 43%-kal nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban, mint az alsó 25%-ba tartozók. A magas prosztasin- és vércukorszintű résztvevőknél a rákban való elhalálozás esélye is jelentősen magasabb volt. A prosztasinkoncentráció minden megduplázódása esetén az alacsony vércukorszintűeknél 24%-kal, a magas vércukorszintűeknél pedig 139%-kal nőtt a rákban történő halálozás kockázata.

Mi az a prosztasin?

A prosztasin számos szerepet játszik a szervezetben, például szabályozza a vérnyomást és a vérmennyiséget. Emellett fékezi a magas vércukorszinthez kapcsolódó daganatok növekedését. Bár ismert, hogy a 2-es típusú cukorbetegség növeli bizonyos rákos megbetegedések - például a hasnyálmirigy-, máj-, bél- és méhnyálkahártya-daganatok - kockázatát, az okok továbbra sem tisztázottak.

A tudósok nem tudják, hogy a magas prosztasinszint vezet-e a betegséghez, vagy a prosztasin csupán a betegség kialakulásával növekszik. Az egyik lehetőség az, hogy a prosztasin szintje azért emelkedik, hogy csökkentse a magas vércukorszintet, de nem tudja megállítani vagy visszafordítani a már bekövetkezett károkat.

"A cukorbetegség és a rák közötti kapcsolat kevéssé ismert, és ez a fehérje egy lehetséges közös kapcsolatot jelenthet a két állapot között" - jegyezte meg Gunnar Engström, PhD, a tanulmány vezető szerzője, a Lund Egyetem epidemiológusa.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha eszerint táplálkozik, jelentősen csökkentheti a rák kockázatát!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutatás

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához