Ezeket látta már?

Veszélyes, rákkeltő anyagot találtak teflonedényekben és sminkszerekben

telfon, daganat, májrák

A PFAS-nak nevezett vegyi anyag káros a máj működésére, növelheti a májrák kockázatát.

Habár állatokkal végzett kutatásokból azt már eddig is tudni lehetett, hogy a PFAS fokozhatja a daganatok kialakulásának az esélyét, most a humán minták is ezt igazolják.

Az USC Keck School of Medicine új tanulmánya, amelyet hétfőn tettek közzé a JHEP Reports című szaklapban, az első, amely emberi minták felhasználásával megerősíti a PFAS-expozíció és a májrák kockázata közötti kapcsolatot - írja az Insider. A kutatók szerint többek között a tapadásmentes edényekben és a tartós sminkekben is használt vegyi anyag növeli a májrák kockázatát.

Mi az a PFAS?

A PFAS-ok olyan mesterséges vegyi anyagok, amelyek széles körben használnak arra, hogy különböző termékeket hő-, zsír-, folt- vagy vízállóvá tegyenek. Ráadásul ezek az anyagok a a környezetben nem bomlanak le természetes úton, amely az ivóvíz, a talaj, a levegő és az élelmiszerek PFAS-szennyezéséhez vezethet.

A Keck csapata az orvosi iskola és a Hawaii Egyetem korábbi együttműködésének köszönhetően több mint 200 000 Los Angelesben és Hawaiin élő ember vér- és szövetmintáit vizsgálta. A 200 ezerből a kutatócsoport 50 olyan résztvevőt talált, akiknél végül májrák alakult ki. A daganatos betegek rákdiagnózis előtti vérmintáiban bizonyos PFAS vegyi anyagoknak viszonylag magas volt a szintje.

PFAS: megzavarja a máj működését

A PFAS-oknak, vagyis a per- és polifluoralkil anyagoknak többféle típusa létezik. A PFOA és a PFOS a legrégebbi és legjobban vizsgált fajták közé tartozik. Ebben a konkrét vizsgálatban a PFOS mutatta a legerősebb összefüggést a májrák kockázatával.

A PFOS-expozíció felső 10%-ába tartozó embereknél négy és félszer nagyobb valószínűséggel alakult ki májrák, mint azoknál, akiknek a vérében a legalacsonyabb PFOS-szint volt - állapították meg a kutatók. A kutatócsoport szerint lehetséges, hogy a PFOS zavarja a normális májműködést, ami zsírfelhalmozódást okoz, ami nem-alkoholos zsírmájhoz vezethet. További kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy pontosan hogyan néz ki ez a zavar, és mikor következik be.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: insider