Ezeket látta már?

Vigyázat... férfi emlőrák és a genetika

Az emlőrák génje férfiakban is növeli a kockázatot! Azon férfiak esetén, ahol hibás a BRCA2 nevezetű gén, 80 éves korban 1:12 a betegség kialakulásának esélye – írja a Journal of Medical Genetics július 6-i száma.

A hibás BRCA-gén nagyfokban növeli nőkben az emlőrák kialakulásnak esélyét, azonban a legújabb kutatások eredménye szerint a férfiakban is veszélyforrás. Míg nőkben az emlőrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat, addig férfiakban – részben a hormonális egyensúly eltérő volta, részben a kevesebb normális mirigyállomány miatt – jóval ritkább.

Gareth Evans és a manchesteri Szent Mária Kórház munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy azokban a férfiakban, akikben a hibás BRCA2-gén található meg, 80 éves koruk előtt 1:12 az emlőrák kialakulásnak esélye. A vizsgálat során 321 családot tanulmányoztak, ahol mutáns BRCA2-gén fordult elő, körükben 20 férfinél alakult ki daganat 29 és 79 éves koruk között. A daganat kialakulásának esélye az életkorral párhuzamosan növekszik.

A kutatók eredményeikre hivatkozva felvetik férfiakban is a BRCA2-vel, valamint a daganatra felhívó tünetekkel való törődés fontosságát.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához