Ezeket látta már?

Zoltán Erika a méhnyakrákról

Zoltán Erika családtagjai közül többen küzdöttek daganatos betegséggel, barátnőjét is rák miatt veszítette el, s már saját magának is át kellett esnie vészjósló diagnózison — esetében azonban időben felfedezték a kezdődő bajt, s kétszeri műtétnek köszönhetően neki sikerült a kórral leszámolnia. Az énekesnő saját tapasztalatai nyomán mindennél fontosabbnak tartja az emberek meggyőzését arról, hogy ne bagatellizálják el tüneteiket, ha pedig beütött a krach, ne veszítsék el a hitüket, mert az szinte egyenértékű azzal, mintha lemondanának az életükről. Zoltán Erika a Rákgyógyítás magazinnak adott interjúban nemcsak saját betegségéről beszél, hanem családtagjai megpróbáltatásairól is. Nem titkolja: az előzmények miatt tart a betegség kiújulásától, ezért az ajánlottnál is gyakrabban jár szűrővizsgálatokra, s a méhnyakrák elleni kampány egyik arcaként igyekszik erről minél többeket meggyőzni.

Zoltán Erikával egy nőgyógyászati szűrővizsgálat után 1993-ban közölték, hogy a tőle vett citológiai minta P4-P5 eredményt hozott, azaz a kenetben ráksejteket azonosítottak, a megismételt vizsgálat pedig megerősítette ezt a diagnózist. Nem volt min gondolkodni: azonnali beavatkozásra volt szükség annak érdekében, hogy elejét lehessen venni a nagyobb bajnak. Igaz, ekkor még nem lehettek biztosak abban, hogy ez sikerül.

Zoltán Erika a méhnyakrákról

– Nem mondhatom, hogy félelem lett volna bennem. Örültem annak, hogy akkor fedezték fel az orvosok a rákmegelőző állapotot, amikor az még nem okozott panaszokat, s nagy esély volt a betegség kiiktatására. Semmi kétség nem volt bennem afelől, hogy minden rendben lesz. A családom talán jobban aggódott értem, hiszen nálunk az elmúlt évtizedekben sajnos sok tapasztalat gyűlt már össze a daganatos betegségekről – emlékezik vissza a történtekre a népszerű előadó. Méhszájkimetszésre került sor, s abban bíztak, hogy a rutinműtéttel kimetszett szövettel együtt minden daganatsejtet sikerült eltávolítani. Ezt a kontrollvizsgálatok visszaigazolták.

Forrás: Rákgyógyítás
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához