A hasmenés elleni gyógyszerek útvesztőjében - így válasszon!

#hasmenés #gyomorrontás #hasfájás #fertőzés
2019.07.23.

A hasmenés kezelésére többféle patikaszer szolgál: kapszulák, tabletták, oldatok között lehet válogatni. Mutatjuk a patikai kínálatot, és ismertetjük a választás szempontjait!

Az egyik hasmenés elleni készítmény a bélmozgást lassítja, a másik a vírusokat és a méreganyagokat köti meg, a harmadik a bélfalat vonja be, a negyedik a bélflórán keresztül hat, és folytatható a felsorolás. Az sem mindegy, hogy hány éves a hasmenéses beteg, ugyanis a gyermekek nem szedhetik a felnőtteknek szánt „hasfogó” gyógyszereket.

Első a folyadékpótlás, második a gyógyszer

A hirtelen fellépő és néhány napig tartó akut hasmenés kellemetlen nyári vendég lehet a felnőtteknél és a gyermekeknél egyaránt. A hasmenés kiváltó oka leggyakrabban valamilyen vírus, de – különösen egzotikus tájakra való utazások alkalmával – a baktériumokkal szennyezett élelmiszer fogyasztása is gyakran áll a háttérben.

A hasmenés kezelésében a legalapvetőbb dolog a folyadékpótlás, lehetőleg sós-cukros oldatokkal. Emellett, szóba jöhet a gyógyszeres kezelés is, de nem árt, ha tartunk otthon az akut hasmenés kezelésére szolgáló patikaszert, valamint utazások alkalmával azt magunkkal visszük az úti patikában.

A hasmenés gyógyszeres kezelése általában tüneti terápiát jelent, azaz a gyógyszertárban kapható szerekkel a kiváltó ok nem szüntethető meg (nem pusztulnak el a kórokozó vírusok), de a székelési gyakoriság csökken és a hasmenéses időszak lerövidül.

Hatóanyagcsoportok, hatóanyagok

1. Loperamid – a bélmozgások lassítója

A periodikus bélmozgások, a bélperisztaltika mérséklése révén fejti ki a hatását a loperamid. Noha a loperamid hatásosan csökkenti a hasmenés gyakoriságát és a hasmenéses időszak időtartamát, nem árt ügyelni az alkalmazására. Egyrészt, a szedése a kórokozók szervezetből való távozását visszafoghatja, másrészt, alkalmazása a kívántnál erősebb hatással járhat, olyannyira, hogy néhány nap elteltével székrekedéssel szembesülhet a beteg.

Megjegyzendő, hogy loperamid tartalmú gyógyszerek csak 12 év feletti betegeknél alkalmazhatók.

2. Racekadotril – a folyadékelválasztás gátlószere

A fokozott folyadék-kiválasztást mérséklő racekadotril hatása komplex; egyrészt a hidratáltsági állapot javítása, másrészt a hasmenéses panaszok csökkentése révén javítja a betegek állapotát. Előnye, hogy esetében a kórokozók bélcsatornából való ürülése nem gátolt. Felnőttek számára vény nélkül, gyermekek számára vénykötelesen vásárolhatók meg a racekadotrilos gyógyszerek.

Jégkocka: meglepően veszélyes is lehet!

3. Aktív szén, bizmut-vegyület és dioszmektit – magához láncolja, és kiüríti a kórokozókat, toxinokat

Ezek a hatóanyagok a bélben található méreganyagokat, toxinokat kötik meg a felületükön, majd a széklettel kiürítik azokat. Az aktív szén készítményei (akár összetört, szétrágott tablettákként is) már 3 éves kortól alkalmazhatók, a dioszmektites szerek pedig még fiatalabbaknál is.

4. Zselatin-tannát – védőréteggel vonja be a bélfalat

A zselatin-tannát bevonóréteget képez a bélcsatorna nyálkahártyáján, így csökkenti annak a méreganyagokkal való érintkezését, és megakadályozza a kórokozó baktériumok bélfalra való kihorgonyozódását. A zselatin-tannátos készítmények felnőtteknél és gyermekeknél, akár 3 éves kor alattiaknál is, hozzájárulnak a bélfal - hasmenés miatt sérült - élettani funkciójának helyreállásához.

5. Probiotikumok – hogy a bélfunkció minél hamarabb újra a „régi” legyen

Különféle baktérium-törzsek játszhatnak szerepet abban, hogy a bélflóra hasmenés által megzavart egyensúlya minél hamarabb egyensúlyba kerülhessen. A probiotikumok szedése már a hasmenéses időszak alatt megkezdhető, és javasolt azokat a tünetek rendeződését követően még egy héttel tovább szedni.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz