Ezeket látta már?

Alkoholt termel a kanadai nő szervezete- az orvosok eleinte nem hitték el neki, hogy nem iszik

alkohol termel auto sörgyár szindróma

Ritka szindróma okozta az édesanya szédüléseit és ájulásait.

A túlzott mennyiségű alkohol fogyasztása igen kellemetlen panaszokat okozhat: ilyenkor az ember szédül, nehezen koordinálja a mozdulatait, felgyorsul a pulzusa, kipirul, és csökken a reakcióideje is. Hogy ez kinél hány deci után következik be, az változó, hiszen ezt befolyásolja többek között az, hogy hány éves, pontosan mit ivott, mennyi a BMI-je, mit és mennyit evett előtte stb.

Egy torontói édesanya egy olyan furcsa betegségben szenved, aminek során a szervezete úgy termel alkoholt, hogy semmit sem iszik.

Két éven át járt orvosról orvosra

Az 50 éves nő egy időben igen vissza-visszatérően igen sokat panaszkodott szédülésre, gyengeségre. Egy nap úgy ájult el, hogy beütötte a fejét a konyhapultba, miközben iskolás korú gyermekeinek ebédet készített. Mindeközben lehelete alkoholszagú volt, és olyan tüneteket mutatott, mintha részeg lenne - írja a CNN.

Ám egy csepp alkoholt fogyasztott - éppen ezért férjével két éven keresztül járt orvosról orvosra, míg végül valaki hitt neki.

- A nő újra és újra felkereste háziorvosát és két év alatt hétszer is kénytelen volt sürgősségi osztályra menni – mondta Dr. Rahel Zewude, a Torontói Egyetem fertőző betegségek specialistája.

Vészesen magas volt az alkoholszintje

Az orvosok azt találták, hogy a nő alkoholszintje 30 és 62 millimól/liter között mozoghat, míg a normális az 2 millimol/liter alatti érték lenne. A 62 millimól/liter alkoholszint rendkívül magas, sőt, már életveszélyesnek számít – mondta Barbara Cordell, az Auto-Brewery Syndrome Information and Research elnöke.

Nem tudni, hogy az alkoholszintje elérte volna ezt a szintet, ám sokan 30-40 millimol/liter véralkoholszint mellett is jól vannak.

A diagnózis: auto-sörgyár szindróma

Miután a sürgősségi orvosok nem hitték el a nőnek, hogy nem fogyasztott alkoholt, pszichiáterhez küldték. Három különböző szakember is megvizsgálta őt, és egyöntetűen azt állították, hogy a nő nem felel meg az alkoholfogyasztási zavar diagnózis kritériumainak.

- Bizonygatta az orvosoknak, hogy vallása nem engedi az ivást, ráadásul a férje is mindig megerősítette, hogy nem ivott- mondta Zewude, aki kezelte később az édesanyát.

- Csak a hetedik vizit alkalmával, egy sürgősségi orvos gondolt arra, hogy ennek szervi oka lehet, így ő mondta először ki a diagnózist: auto-sörgyár szindróma. Majd elküldte specialistához.

Nem könnyű felismerni a betegséget

Az orvosok többsége nem ismeri fel ezt a ritka betegséget, mivel úgy gondolják, hogy az illető titokban iszik, illetve viselkedészavarai vannak.

- Több mint 300 olyan személyről tudok, akiknél auto-sörfőzde-szindrómát diagnosztizáltak – mondta Cordell.

Az utóbbi évtizedekben csak néhány esetben számoltak be erről a szindrómáról. A legtöbb ilyen történet olyan emberekkel kapcsolatos, akiket ittas vezetésért tartóztattak le, ám szentül állították, hogy egy kortyot sem ittak.

Az első ismert eset 1946-ban történt Afrikában, amikor egy 5 éves fiúnak ismeretlen ok nélkül megrepedt a gyomra. A boncolás során megállapították, hogy a hasa tele van alkoholszagú „habos” folyadékkal.

Mi is az auto-sörgyár szindróma?

Az auto-sörgyár szindrómát bélfermentációs szindrómának is nevezik. Ez a ritka állapot részeggé teszi a benne szenvedőket anélkül, hogy alkoholt fogyasztanának. Ennek oka, hogy a szervezet a cukros és keményítőtartalmú ételeket (szénhidrátokat) alkohollá alakítja. Hátterében nagy valószínűséggel az élesztőgombák állnak (főleg a candida) és úgy gondolják, hogy a folyamat a vékonybélben megy végbe és nagymértékben különbözik a vastagbélben zajló normál bélfermentációtól (amely energiát ad szervezetünknek).

Érdekes eset volt, amikor egy 61 éves férfi bélrendszerében az úgynevezett Saccharomyces cerevisiae-t vagy sörélesztőt találtak nagy mennyiségben- ugyanazt az élesztőt, melyet a sörkészítéshez használnak.

Ezek növelik meg a szindróma fellépésének esélyét

Gyakran maguk az érintettek sem veszik észre

Sok szindrómában szenvedő ember hatalmas mennyiségű, metabolikusan keletkező alkohollal képesek élni, és ezt néha csak akkor veszik észre, amikor bajba kerülnek a törvénnyel - például közúti ellenőrzés során.

A diagnózis felállítása nem könnyű. Amennyiben felmerül a gyanú, úgy székletvizsgálatra van szükség - ezáltal fény derülhet arra, ha túl sok élesztő van a bélrendszerben.

Létezik egy másik teszt is, melynek során az illető glükóz (cukor) kapszulát kap, majd körülbelül egy óra elteltével az orvos ellenőrzi a véralkohol szintjét. Auto-sörgyár szindróma esetén ennek értéke 1,0 és 7,0 milligramm/deciliter között változhat.

Kevesebb szénhidrát és gombaölő szerek

A szindróma szerencsére kezelhető. A terápia fontos része a szénhidrátok csökkentése, valamint, ha van alap betegsége, akkor annak kezelése. Ezek mellett az orvos gombaellenes gyógyszereket javasolhat.

A terápia hatására a kellemetlen tünetek megszűnnek és az illető teljes értékű életet élhet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alkoholmérgezés tünetei: mit tegyünk, ha valakink túl sokat ivott?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

részeg

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához