Antidepresszáns: ezért nem hat mindenkinél ugyanúgy

#antidepresszáns #depresszió #bélflóra #pszichés betegség
2021.04.14.

Az antidepresszánsok, és más, pszichés betegségekre felírt gyógyszerek megváltoztatják a bélflóra összetételét, és a belekben található baktériumok mennyiségét is – derült ki egy kutatásból.

Egyre több vizsgálat foglalkozik a bélflórával, illetve mindazzal, ami hatással lehet rá. Bizonyos ételek, de gyógyszerek is befolyásolhatják a beleinkben található mikrobák számát, illetve a bélflóra változatosságát is. Ez azért is érdekes, mert egyre több biokémiai folyamatról derül ki, hogy a bélflóra működése hatással van rá.

Az antipszichotikumok hatása

Ír szakemberek most azt igyekeztek kideríteni, hogy milyen hatással lehetnek a gyakran alkalmazott antipszichotikumok a bélflórára. Patkányoknak adagoltak különböző gyógyszereket, többek között antidepresszánsokat vagy bipoláris zavar kezelésére felírt szereket (minden állatcsoport csak 1-1 gyógyszertípust kapott), majd 4 hét elteltével megvizsgálták az állatok bélflóráját. Úgy találták, hogy a gyógyszerek hatással voltak a bélflóra összetételére, illetve a mikrobák számára is, bizonyos baktériumtörzsek például elszaporodtak.

A kutatók szerint ennek a felfedezésnek komoly hatása lehet az embereknél alkalmazott gyógyszerezésre is, hiszen az orvosoknak azt is figyelembe kell majd venni, hogyan hatnak a gyógyszerek a bélflórára, és ez milyen összefüggésben áll a pszichés problémákkal. Bizonyos antidepresszánsok például jól működnek a betegek egy részénél, másokra viszont nincsenek hatással, és könnyen lehet, hogy ez a bélflóra összetételétől is függ. A mikrobák akár a gyógyszerekre adott válaszreakciót is befolyásolhatják. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a bélflórában bekövetkező változások okozzák a kellemetlen mellékhatásokat.

A szakemberek mindenképpen további vizsgálatokat terveznek, hogy megállapítsák, az emberek szervezete is úgy reagál-e ezekre a gyógyszerekre, mint az állatoké.

Források:

A kutatás eredményeiről az European College of Neuropsychopharmacology konferenciáján számoltak be Koppenhágában.

https://www.ecnp.eu/

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-09/econ-sfp090619.php

Forrás: egeszsegkalauz.hu