Ezeket látta már?

Az irritábilis bél szindróma (IBS)

2008.03.17. Módosítva: 2015.11.04.

Mi ez a betegség?

Irritábilis bél szindróma (IBS) esetén a vastagbél normális mozgása és a székletürítés mechanizmusa károsodott. Ez fájdalommal, felfúvódással, fokozott gázképződéssel jár. Székrekedés, vagy épp ellenkezőleg eléggé "laza" székletek, és hasmenés is kialakulhat. Magyarországon a lakosság mintegy 15%-a érintett, tehát gyakorinak mondható.

Mi okozhatja, mi válthatja ki az IBS-t?

A betegség oka jelenleg nem ismeretes, de az tény, hogy a stressz, a fokozott stressz rontja a tüneteket. Közrejátszhat, hogy a szervezet bizonyos ételeket nem tud megfelelően megemészteni, lehet, hogy kevés az étkezési rost a táplálékban, vagy egyes gyógyszerek, pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók fogyasztása is hat a bélműködésre. Egy korábban elszenvedett ételmérgezés is károsíthatja a bélben lévő idegvégződéseket, és kialakul, ill. kiújul az IBS.

Hogyan diagnosztizálható az IBS?

Az orvos a tünetek alapján meg tudja állapítani a diagnózist. Ha ez mégis kétséges lenne, és fennáll a súlyosabb betegség lehetősége is, pl. a belelkből származó vérzés jelenléte, akkor további vizsgálatok szükségesek.

Ezek: vérkép, székletvizsgálat, szigmoidoszkópia, kolonoszkópia (tehát a belek endoszkópos vizsgálata végbélen keresztül), irrigoszkópia (feltöltéses bélröntgen). Ha IBS áll fenn, akkor ezek a vizsgálatok mind negatív eredménnyel zárulnak.

Melyek a jellemző tünetek?

  • Az alhasban észlelhető görcsök, puffadás;
  • Fájdalom a has baloldalán, amely székletürítés, gázok távozása után enyhül;
  • Nyák jelenléte a székletben;
  • Hasmenés - túl gyakori a székletürítés, erős a székelési késztetés, és a széklet maga is laza, híg állományú;
  • Székrekedés - ritka a székürítés, kevés és kemény a székelt (bogyószerű), nehéz a kiürítése, és a beteg úgy érzi, hogy nem is sikerült

Székrekedés - ritka a székürítés, kevés és kemény a székelt (bogyószerű), nehéz a kiürítése, és a beteg úgy érzi, hogy nem is sikerült

teljesen;

  • A két fenti állapot váltakozik, és normális időszakok is vannak közötte.

Mitől javulhat az állapot?

  • A stresszhelyzetek kezelésének megtanulása, elsajátítása, konzultáció
  • Fizikai aktivitás - ennek fokozásával az emésztés javul
  • Helyes táplálkozás, sok zöldségféle, növényi rostok, és víz fogyasztása. A rostokat csak kellő óvatossággal lehet növelni az étrendben, mert eleinte romolhatnak a tünetek. Érdemes betegnaplót vezetni arról, mit fogyaszt a beteg, napirendet, és megfigyelni, hogy milyen tényező okozhat romlást (vagy éppen javulást) az állapotban.

Helyes táplálkozás, sok zöldségféle, növényi rostok, és víz fogyasztása. A rostokat csak kellő óvatossággal lehet növelni az étrendben, mert eleinte romolhatnak a tünetek. Érdemes betegnaplót vezetni arról, mit fogyaszt a beteg, napirendet, és megfigyelni, hogy milyen tényező okozhat romlást (vagy éppen javulást) az állapotban.

Mi az, amit bizonyosan rontja az IBS-t?

Egyes ételek és italok fogyasztása.

  • Néhány tipikus gondot okozó étel: túlzottan zsíros és/vagy édesített ételek, a mesterséges édesítőszerekkel készült ételek, a gázképzők (pl. szénsavas üdítők), tej, csokoládé, kávé, tea, alkohol

Túl gyors étkezés, túlzott mennyiségek fogyasztása

Fokozott stressz

Női megfigyelés, hogy az IBS tünetei menstruáció idején romlanak.

Mit javasol az orvos IBS esetén?

Ha a fent leírtak nem segítenek, és nem javulnak az IBS tünetei, az orvos javasolhat görcsgátló, hasmenésgátló, (vagy székletlazító) gyógyszereket. Ezekkel érdemes körültekintően bánni, és nem folyamatosan szedni, csak ha tünetek észlelhetőek. A gyógyszerek a tüneteket valóban javíthatják, de gyógyulás ezektől nem várható. Sokkal többet ér bármilyen változtatása az életmódban, a fizikai aktivitásban a tünetek javítására, mérséklésére.

Az IBS nem jár lázzal, nincsen vér a székletben, vagy olyan kellemetlen tünetek, amelyek miatt éjjel fel kellene kelni. Ha mégis jelentkeznének ilyen tünetek, pl. hányás, szédülés, rosszullét, érdemes felkeresni az orvost.

Mi történik, ha az IBS kezeletlen marad?

Az IBS sok kellemetlenséget okozhat, de tulajdonképpen "ártalmatlan" betegség. Sokan aggódnak amiatt, hogy rákos elfajulás következhet be, de az eddigi tapasztalatok szerint nincsen kapcsolat az IBS és a gyomor-bélrendszeri daganatok között. Konzultálni kell az orvossal, ha a betegnek kétségei vannak ezen a téren!

Forrás: EgészségKalauz