Az öregedés visszafordítható? Meglepő módszer a fiatalításban!

#bélrendszer #bélflóra #rancok ellen #immunrendszer
2019.06.18.

A kutatók végre beteljesíthetik sok nő álmát, és vissza tudják pörgetni az idő kerekét? Egy új vizsgálat meglepő eredményre jutott.

Egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy milyen közvetlen hatásai vannak a bélflórának az egészségünkre, illetve, hogy lehet-e kezelni bizonyos problémákat a bélflóra helyreállításával.

A bélflóra hatása az öregedésre

A bélflóra az egyik olyan szervrendszerünk, melyre nagyon komoly hatással van az öregedés, az idő előrehaladtával olyan változások következhetnek be benne, melyek növelik többek között a gyulladásos betegségek és a bélrendszeri panaszok rizikóját. A fiatalabb egerektől vett székletmintát az idősebb állatokba ültetve stimulálható a bélflóra, és megújítható az immunrendszer – derítette ki a cambridge-i Babraham Institute kutatócsoportja.

A bélrendszerünkben rengeteg, több száz különböző fajtába tartozó baktérium található, és ezek a jótékony mikrobák nagy szerepet játszanak többek között az anyagcserében, az agyműködésben, az érzelmek szabályozásában és az immunválaszban is - mondta dr. Marisa Stebegg, a tanulmány vezető szerzője, majd folytatta: az idő előrehaladtával, ahogy öregszünk, egyre romlik az immunrendszerünk hatékonysága. Immunológusként arra voltunk kíváncsiak, mi az összefüggés ezen immunválasz és a bélflórában bekövetkező változások között.

Az öregedés visszafordítható?

A kutatók az állatkísérletek során arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatalabb egerektől származó bélflóra az idősebb állatok mikrobiomját is képesek voltak megújítani. A bélflóra egészségének hanyatlása és a romló immunválasz tehát nem visszafordíthatatlan folyamatok. A szakemberek szerint ez a hatás az embereknél is érvényesülhet, tehát az idősebbek sokat profitálhatnak például a megfelelő étrendből, a probiotikumok fogyasztásából, sőt akár a székletátültetésből is.

Ezek a gyulladásos bélbetegség tünetei!

Bár a székletátültetés bizarr procedúrának hangzik, sokak számára tabutémának számíthat, valójában azonban egyre elterjedtebb beavatkozás, mellyel sikerrel kezelhetőek többek között a bélrendszeri panaszok, fertőzések, gyulladások, de olyan neurológiai panaszok esetén is hatásos lehet, mint a szklerózis multiplex, az autizmus vagy a Parkinson-kór. A székletátültetés célja, hogy a bélflórát megújítsák, és a bélrendszert jótékony hatású baktériumokkal töltsék fel.

Forrás: EgészségKalauz