Ezeket látta már?

Zsírmájat is okozhat a bélflóra pusztulása! Így jósolható meg a hajlam

bélflóra pusztulás jele oka zsírmáj tünet probiotikum

Kutatások szerint a májban kialakuló zsírlerakódás hátterében gyulladás áll, amelynek forrása pedig a bél áteresztő-képességének fokozódása.

A metabolikus betegségek - az elhízás, az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség - az egész világon, így Magyarországon is az egyik legelterjedtebb anyagcsere-betegségek, amelyek folyamatosan növekvő számban érintik az egyre fiatalabb korosztályokat is.

A cukorbetegség ma Magyarországon komoly egészségügyi és társadalmi probléma, hazánkban több mint 800 000 diabéteszes beteg él, a társadalombiztosító a cukorbetegség kezelésére évente közel 250 milliárd forintot költ.

A bélflóránk hatása

A bélflóra oki szerepe az elmúlt években került a kutatások fókuszába, miután 2013-ban meghatározásra került a "Humán Mikrobiom". A legújabb kutatási eredmények alapján a táplálkozás és az életmód elsősorban a bélflóra károsítása által okozója az elhízás, az inzulinrezisztencia, majd az ebből kialakuló cukorbetegségnek. A táplálkozási és környezeti ártalmak révén pusztuló bélflórában ugyanis túlnövekednek bizonyos baktérium törzsek, melyek közvetlenül felelősek a kialakuló betegségekért.

A metabolikus változás egyik központi tényezője a máj anyagcseréjének változása is, és régóta ismert a zsírmáj kialakulásának együttes kockázata inzulin rezisztencia, elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség esetében. Új adatok kerültek napvilágra, hogy a májban kialakuló zsír lerakódás hátterében gyulladás van, és ennek forrása a bél áteresztő-képességének fokozódása (a barrier funkció sérülése). Ezt közvetlenül idézik elő bizonyos baktériumok túlnövekedése, elszaporodása, amit a helytelen táplálkozás és életmód okoz. A bél fokozott áteresztő-képessége révén a baktériumokból gyulladást keltő anyagok jutnak a szervezetbe, melynek első számú védő hálója a máj, melynek saját vérellátását 70%-ban a belek felől ide érkező vénás vér adja.

A bélflóra változás és az immunrendszert aktiváló hatásának döntő szerepe lehet az alkohol okozta májkárosodás megértésében is. Az alkoholos italok ugyanis károsítják a bélfal védő rétegeit, ill. az azt fedő nyákréteget (az ún bél-barriert), ami ezáltal sokkal több bakteriális és táplálékkal érkező immunogén anyagot enged át a keringésbe. A felszívódást követően ezek elsődlegesen a májba jutnak, és ott immunválaszt váltanak ki. Az alkohol tehát elsősorban áteresztővé teszi a bélfalat, és az átjutó bél-baktériumok okozzák a gyulladásos pusztulást és hegesedést. Ennek súlyossága, progressziója ugyanakkor nyilván függ a bélflórát alkotó bizonyos baktériumok jelenlététől, arányától is. Ez magyarázhatja a nem-alkoholos zsírmáj és a klasszikus alkoholos májkárosodás közötti összefüggést", kontinuumot, ami az elmúlt évek kutatásai alapján egyre inkább kirajzolódott.

A DiaVitas Életmód Program lényege

DIAGNOSZTIKA: személyre szabott laboratóriumi vizsgálatok és egy már Magyarországon is elérhető speciális széklet genomikai teszt (SGT), amely a bélflórát alkotó törzsek és fajok pontos genetikai azonosítása révén meghatározza a sokszínűség (diverzitás) változását, illetve azonosítani tudja bizonyos bélbaktériumok túlnövekedését.

UTÁNKÖVETÉS: saját fejlesztésű mobil-applikáció segítségével személyre szabott, célzott segítséget nyújt az étkezés, a testmozgás, esetleg gyógyszeres kezeléssel bélflóra objektíven kimutatható változtatására.

Az érintett betegek jellemzően 10-30 kg súlyfelesleggel küzdenek, illetve cukorbetegek. A DiaVitas a speciális széklet genomikai teszt (SGT) segítségével feltárja az elhízás okát (cukoranyagcsere, zsíranyagcsere), amennyiben ez életmód változtatással korrigálható, kimutatja az összefüggéseket és a mobil-applikáció alkalmazásával személyre szabottan tesz javaslatot a gyógyulásra, az okok kezelésre.

"A DiaVitas egy intelligens fegyver, amely az eddigi tapasztalataink alapján nagyon hatékony segítséget tud adni az inzulin-rezisztencia és diabetesben szenvedő betegek jelentős részének. A cél az, hogy a célzott "oki" megoldással személyre szabottan tudjunk segíteni a betegeknek, és csökkentsük a betegség szövődményeit. Nagy lehetőségnek látszik ez a zsírmáj és szövődményeinek kezelésében".

Emelte ki Dr Schwab Richárd gasztroenterológus, a DiaVitas program alapítója. "A XXI. század követelménye, hogy személyre szabottan tudjunk ajánlásokat megfogalmazni a túlburjánzott, kóros baktériumok szaporodásának visszaszorítására és helyre állítsuk az egészséges bio-diverzitást. Azt eddig is tudtuk, hogy a diéta és a mozgás segít, de ennek a személyre szabott alkalmazása és monitorozása egy új lehetőség a gyógyításban"

"Korábban elsősorban az inzulin szint változásaival tudtuk összefüggésben hozni ezt a már népbetegségnek mondható komplex anyagcsere zavart. Az új genomikai vizsgálatok rávilágítottak, hogy ennek hátterében kritikus bélflóra pusztulás tapasztalható az esetek jelentős részében, ami a gyógyszeres kezelés mellett a bélflóra célzott regenerációját is szükségesség teszi, illetve a szövődmények elhárításában kulcs szerepet játszik" – emelte ki Dr. Balogh Illés endkorinológus, az Istenhegyi Klinikai vezető szakembere.

Balázs és Rita véleménye (elhízás / inzulin rezisztencia):

"Egy véletlen révén kerültem kapcsolatba az Alapítók egyikével, agrár szakember vagyok és épp aranykalászos gazda vizsgát tett, amikor ennek kapcsán beszélgetni kezdtünk a szerves trágyázás hiánya és a növényvédelem problémáiról, ami károsan befolyásolja a talaj baktérium flórájának épségét, ami hatással van növényekbe kerülő ásványi anyagok és mikroelemek sokféleségére és mennyiségére is. Ekkor hallottam arról először, hogy a bélflóra pusztulása vezethet elhízáshoz, ami minket sajnos családilag is érintett. A székelt genetikai vizsgálata ezt sajnos megerősítette, és ez alapján kaptunk célzott étrendet és kiegészítő gyógyszeres kezelést, ami az elmúlt hónapokban mindkettőnk egészségében drámai javulást eredményezett. Egy évtized alatt felszedett túlsúlytól sikerült megszabadulnunk, és őszintén mondhatom, hogy semmilyen megvonási tüneteket nem észleltünk, és elmaradt a szokásos "jojo" effektus is. Fantasztikusnak találom ezt az összefüggést az ételek minősége, összetétele és a bélflóra között, ami ráadásul ennyire drámai javulást tudott nálunk elérni, sok sok év eredménytelen diétái után."

Széklet Genomikai Teszt (SGT) már Magyarországon is

A táplálkozás és az életmód (napi testmozgás, alvási mintázat, stressz) nagymértékben befolyásolják az ember bélflóra (bél mikrobiom) összetételének sokszínűségét (diverzitását). A fajos pusztulása (a diverzitás csökkenése) ugyanakkor együtt jár egyes "invazív" fajok túl-szaporodásával, ami viszont alapvetően befolyásolja az ember egészségi állapotát, és kapcsolatát pl. anyagcsere betegségek, vagy daganatok kialakulásával és fennállásával.

A prokaryoták 16S rRNA génjének azonosítására ma már nagy teljesítményű ún. szekvenáló berendezések állnak rendelkezésre, illetve nagy nemzetközi adatbázisok, amelyek alapján beazonosíthatók nemcsak az egyes baktérium fajok, de ezek relatív mennyisége is, nagy pontossággal. A klinikai gyakorlatban ezek most kerülnek bevezetésre és ennek keretében először hazánkban már az Istenhegyi Klinikán a teszt elérhető.

A széklet genomikai teszt megmutatja:

A fennálló anyagcsere betegség vonatkozásában (pl. túlsúly, cukorbetegség) az életmódváltás (egészséges étrend, rendszeres testmozgás, alvás minőségének javítása), mint terápia hatékonyan alkalmazható-e?

A későbbiekben ennek változásai után-követhetők, így a jojo-effektus (a diéta és fogyás utáni visszahízás) megelőzhető. Pontosan láthatjuk, hogy a diéta nyomán sikerült-e és milyen mértékben a bélflórát regenerálni, így a hajlam jósolható, hogy mikor térhet át a beteg kevésbé szoros étrendre, ill mozgásra.

Az életmódváltás nyomon követésére és naplózására a betegek rendelkezésére áll az ingyenesen elérhető DiaVitas Életmód mobil applikáció, amelyen keresztül a páciensek közvetlenül kommunikálhatnak kezelőorvosukkal, dietetikusukkal és személyi edzőjükkel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha ilyen a tenyere, előrehaladott a zsírmáj, pedig lehet, alkoholt sem iszik

Article recommendation - illeszd be ezt:

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

bélflóra

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához