Ezeket látta már?

Gyomor-bypass után megárt az alkohol!

2012.06.21. Módosítva: 2015.11.04.

Gyomorelkerülő műtét után nagyobb az alkoholbetegség kockázata. Az Egyesült Államokban leggyakoribb elhízás elleni műtéti eljárás, a gyomor bypass után a pácienseknél jelentősen megemelkedett az alkoholbetegség kialakulásának kockázata - állapították meg amerikai kutatók az eddigi legnagyobb ilyen jellegű kutatásban.

A gyomorelkerülő műtét során a sebész tulajdonképpen megváltoztatja az emésztőrendszer anatómiáját. A gyomor és a vékonybél egy részének kiiktatásával a táplálék a nyelőcsőből csak a gyomor felső részébe kerül, majd innen a vékonybél alsóbb szakaszába. Ez az útvonal korlátozza az ételek elfogyasztását és megemésztését is.

A Pittsburgh-i Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a beavatkozás miatt megváltozik a szervezetben az alkohol lebontási folyamata is. Ezt támasztja alá, hogy sok páciens arról számolt be, hogy jóval gyorsabban megérzi még a kevesebb alkohol hatását is, mint az operációt megelőzően.

Tanulmányukhoz mintegy 2 ezer embert követtek nyomon, akik valamennyien elhízásuk miatt estek át valamilyen típusú műtéten. Két évvel a beavatkozás után a bypass műtéten átesettek 11 százalékánál tapasztaltak alkoholproblémákat, ami 50 százalékkal volt magasabb, mint az operáció előtt. Ezzel szemben a gyomorgyűrűt kapott pácienseknél csak 5 százalék volt az arány, ami nagyjából megegyezett a műtét előtti gyakorisággal.

Wendy King és kutatócsoportja eredményeiről a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat online kiadásában számolt be.

Forrás: MTI