Ezeket látta már?

Így zajlik a gyomorfekély-vizsgálat - egy bizonyos kórokozót keresnek

gyomorfekely

Hogyan diagnosztizálható a gyomorfekély, és mik a fertőzés tünetei? Mutatjuk.

A gyomorfekély diagnosztizálásához sok esetben elegendő a tünetek ismerete, azonban a gyomorfekély esetenként nem jár együtt fájdalommal, vagyis tünetmentes. A vizsgálatok azért is fontosak lehetnek, hogy más betegségeket kizárjanak.

A legtöbb esetben a gyomorfekély megállapításához elegendő a jellegzetes tünetek ismerete, az orvosok gyakran hosszadalmas eljárások nélkül kezdik meg a kezelést. Az étkezések után néhány órával jelentkező, illetve evés után enyhülő hasi fájdalom igen árulkodó lehet.

Az idősebbeknél fontos a vizsgálat

Különösen az idősebb korosztálynál, vagyis a 45 éven felülieknél lehet fontos a vizsgálatok elvégzése, ha felmerül a gyomorfekély esélye. Az idősebbeknél ugyanis a gyomorfekély sokáig nem jár együtt fájdalommal vagy egyéb tünetekkel (például puffadással vagy teltségérzettel), ha pedig jelentkeznek a tünetek, az általában előrehaladottabb betegséget jelez. Ha néhány héten belül magától vagy kezelést követően sem javul a beteg állapota, mindenképpen fontos az endoszkópos vagy képalkotó eljárásokkal végzett vizsgálat, mert a gyomorráknak is hasonló tünetei lehetnek.

Szintén lényegesek a vizsgálatok abban az esetben, ha a beteg állapota hosszabb kezelést követően sem javul, mert ilyenkor előfordulhat, hogy más probléma áll a háttérben, mely fokozott savtermelésre serkenti a gyomrot.

Eljárások a gyomorfekély diagnosztizálásához

A leggyakrabban alkalmazott vizsgálati módszerek közé tartozik az endoszkópia, melynél egy apró, rugalmas és hajlékony "nyélre" erősített kamera segítségével megtekinthetik a nyelőcsövet, a gyomrot vagy éppen a vékonybél első szakaszát. A szakavatott szemek azonnal felismerhetik a fekélyt, de annak a pontos helyzetét és a súlyosságát is. Az endoszkópos vizsgálat emellett segíthet a diagnózis pontosításában is, ha a gyomorfekélyre utaló tünetek hátterében mégis egy másik betegség áll.

A gyomorfekély egyik fő oka a Helicobacter pylori fertőzés, melyet meglehetősen nehéz gyógyítani, több antibiotikum kombinációjára is szükség van. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy kiderítsék, ez a baktérium szerepet játszik-e a fekélyek kialakulásában. Azonban ehhez nem elegendő egyszerű vérvizsgálat, ugyanis ezzel a módszerrel nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy a szervezetben aktuálisan jelen lévő fertőzésről van-e szó, vagy egy korábbi fertőzés "maradványait" mutatja-e ki a vizsgálat. A H. pylori fertőzés megállapításához ezért általában kilégzéses vizsgálatot vagy székletvizsgálatot javasolhatnak.

A Helicobacter pylori-fertőzés főbb tünetei

A tudomány még nem talált magyarázatot arra, mi okozza, hogy a Helicobacter pylori-fertőzés egyeseknél nem okoz tüneteket, míg másoknál akár súlyos formában is jelentkezhet. Ha a Helicobacter pylori-fertőzés és annak szövődményei tüneteket okoznak, akkor azok az alábbiak lehetnek:

 •  fájdalom vagy égő érzés a gyomorban,
 • olykor a fájdalom erősebb éjszaka, vagy ha a gyomor üres,
 • hányinger,
 • étvágytalanság,
 • gyakori böfögés,
 • puffadás,
 • fogyás.

A Helicobacter pylori-fertőzés kiváltó okai

A Helicobacter pylori-fertőzés emberről emberre vagy szennyezett élelmiszerrel, vízzel terjed. Átadható nyállal, vagy hányással, széklettel való közvetett érintkezés útján. A fertőzést legtöbben gyermekkorban kapják el felnőttektől.

A Helicobacter pylori-baktériummal való fertőződés kockázati tényezői gyermekkorban:

 • zsúfolt otthon (sok családtag él kis helyen),
 • tiszta folyóvíz hiánya,
 • Helicobacter pylori-fertőzéssel élő családtag.

Az első két tényezőből következik, hogy a Helicobacter pylori-fertőzés a fejlődő országokban gyakoribb.

A Helicobacter pylori-fertőzés lehetséges szövődményei

A Helicobacter pylori a fertőzést követően tartósan megtelepszik a gyomor nyálkahártyájában, ahol gyulladást hoz létre, valamint megemeli a gyomor savtermelését, melyek hosszútávon az alábbi szövődményekhez vezethetnek:

 •  Gyomor- vagy nyombélfekély – A Helicobacter pylori-baktérium károsíthatja a gyomor és/vagy a vékonybél felszínét, amelyen így a gyomorsav fekélyt (gyomor vagy nyombél falán kialakuló sebet) okoz. A Helicobacter pylori-fertőzések körülbelül 10 százalékában alakul ki fekély.
 • Gyomorhurut – A Helicobacter pylori-fertőzés irritálhatja a gyomrot, gyomornyálkahártya-gyulladást (gyomorhurutot) okozva. Ez a leggyakoribb szövődmény.
 • Gyomorrák – Helicobacter pylori-fertőzés esetén magasabb a gyomorrák bizonyos típusai kialakulásának kockázata.

A Helicobacter pylori-fertőzés diagnosztizálása

A gyomornak a Helicobacter pylori általi fertőzése többféleképpen is kimutatható, így a kezelőorvos is több nyomon elindulhat. Kérhet például:

 • kilégzéses tesztet (karbamid-kilégzéses teszt),
 • vérvizsgálatot (a baktérium ellen termelődő antitestre szűrnek),
 • székletminta-vizsgálatot (antigénnel vizsgálják a baktérium jelentlétét),
 • endoszkópos vizsgálatot (esetleg szövetmintavétellel egybekötve).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a baktérium vígan elél a gyomorban és gyomorrákot okoz - így mutatható ki

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Helicobacter pylori

Forrás: EgészségKalauz/NNK