Ezeket látta már?

Előrehaladott aranyér: ezek a tünetek már a negyedik stádiumra utalnak

negyedik stádium előrehaladott aranyér tünete

A belső aranyerességnek négy stádiuma van: ha a negyedikben tart, nem halogathatja tovább az orvost!

Az aranyérben szenvedő betegek sajnos nem minden esetben fordulnak szakemberhez, mivel kellemetlennek érzik a panaszt, ám van, hogy az orvosi kontroll elengedhetetlen.

Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki betegség, melytől elsősorban az 50 év felettiek és a várandós kismamák szenvednek. Dr. Tihanyi Balázstól, a Trombózisközpont sebészétől megtudhatja, vajon mikor szükséges mielőbb szakember segítségét kérni.

Nem minden aranyér jár fájdalommal

Az aranyér egy érköteg, mely a végbélnyálkahártya alatt található. A nyálkahártya alatt található érhálózatnak, érpárnázottságnak a végbél normális működésében, a széklet tartásában, valamint a széklet ürítés mechanizmusában van nagy szerepe. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet meggyengül vagy megnyúlik, akkor az itt lévő kitágul, és aranyeres csomó alakul ki a végbélnyílásba bedomborodó képletként, vagy éppen a végbélnyílás elé, a végbélcsatornából előesve.

Az aranyeres csomó tulajdonképp a végbélben és a végbélnyílás környékén kialakuló vénatágulat, mely begyulladhat, sőt, vérrög is keletkezhet benne! Az aranyér elhelyezkedése alapján beszélhetünk belső, illetve külső aranyérről, attól függően, hogy a végbélben vagy azon kívül helyezkedik el.

A belső aranyerességet 4 stádiumra oszthatjuk

Első stádium esetén mérsékelten megnagyobbodott, de többnyire tünetmentes aranyeres csomó jelenik meg a végbélnyílás közelében. Nem tapinthatók, de végbéltükrözés (anoscopia, rectoscopia) kapcsán látótérbe hozhatóak. Ebben az esetben a tünetek enyhék, időnként, elsősorban székeléskor jelentkező idegentest érzés, ritkábban viszketés, vagy fájdalom, valamint pecsételő friss piros vérzés jellemzi.

A második stádiumban fordulnak gyakrabban orvoshoz a betegek. Erre a has-préskor (pl. székeléskor) kiforduló, de spontán visszahúzódó aranyeres csomó a jellemző. A végbéltáji fájdalom intenzívebb, a vérzés gyakoribb (de a tünetek lényegében megegyeznek az első stádiumban leírtakkal).

A harmadik stádiumra a kiforduló, spontán már vissza nem húzódó, de kézzel visszahelyezhető csomó jellemző. Itt székeléskor már szinte minden alkalommal van friss élénkpiros vérzés, fájdalom. Gyakran alakul ki szövődmény, nyálkahártya gyulladás formájában.

A negyedik stádiumban a végbélből kifordult csomók már nem visszahelyezhetők. Jellemzi az állandó diszkomfort, változó mértékű fájdalom és a szinte mindennapos a vérzés. Gyakori szövődmény a gyulladás vagy akár az aranyeres krízis, mely a fájdalom mellett már gyulladással, lázzal is járhat, és sürgős sebészi ellátást igényel!

Előrehaladott aranyér tünetei

Előrehaladott aranyér tünetek közé tartozik a viszketés és az égő érzés a végbélnyílásban. Néhány beteg a végbélnyílásban jelentkező nyomásérzetről vagy idegentest érzéséről is beszámol ilyenkor. A nedvedző aranyér, a fájdalmas bőr az anális területen, valamint a tapintható duzzanatok is gyakoriak. Ez utóbbiak oka az anális csatornából kiemelkedő aranyér.

A fájdalom, különösen ülés közben, gyakran csak előrehaladott aranyér esetén jelentkezik, és főként a végbél és a végbélnyílás területén érezhető. Ritkán az aranyér hasi, alhasi vagy hátfájást is okozhat okoz, illetve nyomást gyakorol a hólyagra. Ilyen esetekben érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, nincs-e más kiváltó oka a tünetnek. A végbélnyílás irritált és nedves bőre begyulladhat és duzzadt aranyerek kialakulásához vezethet, és fájdalmat is okozhat.

A hasmenés nem tipikus aranyér tünet. A betegség előrehaladtával azonban néha hasmenésszerű tünetek is jelentkeznek: az érintettek gyakran nyálkás váladékról számolnak be.

Az aranyér betegség előrehaladott szakaszában az érintettek tapasztalhatnak széklet inkontinenciát is. Ennek az az oka, hogy a megnagyobbodott aranyér miatt a végbélnyílás általában már nem zárható le megfelelően. Székletinkontinenciának nevezzük a széklettartás, illetve -ürítés feletti kontroll részleges vagy teljes elvesztését, ami a széklet akaratlan szivárgását okozza a végbélből. Enyhébb esetekben csak az alsóneműn megjelenő folt a panasz, súlyosabb esetekben viszont már a híg, vagy akár a kemény székletet sem tudják visszatartani. Előfordulhat, hogy magát a székelési ingert, így a széklet ürülését sem érzékeli a beteg. A tünetek kezelés nélkül idővel súlyosbodnak.

Okozhat-e aranyér székrekedést?

Az aranyér általában nem okoz székrekedést, hanem általában annak következménye. Az egészséges bélrendszer megfelelő folyadékbevitellel és elegendő rosttartalommal ezért döntő fontosságú az aranyér betegségében. Igaz azonban az is, hogy ha rendszeresen székrekedés áll fenn, akkor a széklet túl kemény, aminek következtében erőlködni kell a székletürítés során. Az erőlködés növelheti a végbél körüli nyomást, ami vénák kitágulásához és aranyér kialakulásához vezethet.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Az aranyeresség bármely stádiumában kezelés nélkül panaszokat okoz, spontán nem gyógyul, hanem súlyosbodik, ezáltal a későbbiekben számítani lehet a legsúlyosabb szövődmények megjelenésére is. Az elhanyagolt aranyérbetegség mellett a nyálkahártya gyulladása, kifekélyesedése, a végbél előesése (prolapsusa) is kialakulhat. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy az aranyerességhez hasonló panasz megjelenhet a végbél jó- és rosszindulatú daganatai esetén is (az aranyerek megléte nem zárja ki a végbél daganatos megbetegedését).

A végbélrák korai szakaszban felfedezve gyógyítható betegség. Éppen ezért, amennyiben valaki az említett tüneteket tapasztalja, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, mivel a panaszok akár az aranyérnél sokkal súlyosabb betegségeket is jelezhetnek.

Az aranyér a benne lévő vér pangása miatt be is thrombotizálhat, vagyis vérrögök alakulhatnak ki benne, ami szinte elviselhetetlenségig fokozódó fájdalommal is járhat.

Hogy el lehessen kerülni az említett szövődményeket, célszerű már korai stádiumban kezeltetni a problémát!

Mit lehet tenni az aranyeres csomók ellen?

Az aranyér elleni harc több fronton is zajlik: életmód, gyógyszeres terápia, valamint szükség esetén műtét.

A táplálkozásnak mind a prevencióban, mind a kezelésben, a tünetek enyhítésében óriási szerepe van, ugyanis a rostban gazdag táplálkozás, valamint a bőséges folyadékfogyasztás bizonyítottan csökkenti az aranyeres panaszokat és segít a megelőzésben. Ekkor ugyanis a széklet lazábbá válik, nincs erőlködés, nem alakul ki szorulás. Ezen túl a rendszeres testmozgás és az esetleges túlsúly leadása is nagy segítséget jelent - mondja dr. Tihanyi Balázs, a Trombózisközpont sebésze.

Olvasson tovább az aranyeres diétáról!

Az életmódón kívül a már kialakult aranyérnél nagy szerepet kap a gyógyszeres terápia (kúpok, kenőcsök, orális készítmények), mely csökkenti a fájdalmat, a gyulladást, valamint érösszehúzó hatással is bír.

Egy bizonyos stádium elérése felett sebészi beavatkozás indokolt. Különböző beavatkozás típusok léteznek a betegség stádiumától, a panaszok mértékétől is függ az alkalmazhatóságuk. (pl. ambuláns ellátás keretében is használható gumigyűrűs leszorítás, infravörös fotokoagulásció, vagy műtői körülmények között végzendő többféle ún. haemorrhoidectomia, vagyis aranyér operáció).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Aranyér: oka, tünetei, otthoni és orvosi kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

aranyér

Forrás: Trombózisközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához