Ezeket látta már?

A probiotikumok tényleg fogyasztanak? Válaszol a szakember

probiotikum, diéta, fogyás, túlsúly, fogyókúra, rostok, prebiotikum

A belek egészsége fontos az általános egészségi állapotunk szempontjából, a kérdés az, hogy az emésztőrendszer állapota hatással van-e a testsúlyunkra?

Az emberek hajlamosak fogyás reményében mindenféle módszert kipróbálni, amiről azt hallják, másoknak bevált. Ebben a témában mostanság a legfelkapottabb kérdés, hogy a probiotikumok vajon hogyan segítik a plusz kilók eltűntetését. Először azonban azt kell tisztázni, valóban van-e ezeknek bármilyen betöltött szerepe a fogyásban.

Probiotikumokról általában

A probiotikumok olyan baktériumok, melyek kedvező hatással vannak szervezetünkre, különösképp az immunrendszerre. Beleinkben jótékony és káros baktériumok keveréke található, amin belül fontos az optimális arány fenntartása. Amennyiben ezek egyensúlya felborulna, többféle módon vihetünk a szervezetünkbe probiotikumokat:

  • ételekkel (pl. joghurt, savanyú káposzta)
  • étrend-kiegészítőkkel

Az már bizonyított tény, hogy a belek egészsége fontos az általános egészségi állapotunk szempontjából, a kérdés az, hogy az emésztőrendszer állapota milyen hatással van a testsúlyunkra. Erre vonatkozóan egyre több kutatás létezik, egyre több szakember foglalkozik ezzel a témával.

Van-e összefüggés a belek állapota és a fogyás között

Néhány korai kutatás eredményeképp összefüggésbe hozhatók a Lactobacillus törzsek és a fogyás, azonban ahogy Dr. Scott Kahan, a National Center for Weight and Wellness igazgatója is mondja, nincs még elég adat ahhoz, hogy tudjuk, pontosan mire milyen hatással is van a belek mikrobiomja.

Dr. Kahan azt mondja, több tanulmány is talált összefüggést a jó bélbaktériumok és az egészséges testsúly között. Eszerint nagyobb súllyal rendelkező embereknél a rossz, kártékony baktériumok jelenléte beleikben nagyobb számban fordul elő, mint a jó baktériumok. Emellett azt is észrevették, hogy a vékonyabb testalkatúaknál a bélbaktériumok szélesebb köre fedezhető fel, mely valószínűleg az bélrendszer változatosságának fontosságát jelzi annak érdekében, hogy az egészséges testsúlyt megőrizzük.

A szakértők szerint azonban nem lehet tudni, hogy a súlyváltozások okoznak-e változásokat a bél mikrobiomjában, vagy maga a baktérium befolyásolja a testsúlyt.

Hiányzik az egyértelmű bizonyíték a probiotikumok fogyasztó hatására

Azért nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a probiotikumok szedése fogyáshoz vezet, mert nem tudjuk, hogy a jótékony baktériumokkal rendelkező embereknél ezek a baktériumok eredendően is jelen vannak, vagy az étrendjük eredményeképp kerülnek oda.

Az összefüggés meghatározásának nehézségei

  1. Figyelembe kell venni a bélben lévő baktériumokat, illetve a táplálékkal a szervezetbe juttatott baktériumokat is.
  2. A legtöbb tanulmányt, amelyben a bélbaktériumok és a súlycsökkenés közti kapcsolatot próbálták meghatározni, állatokon végezték, nem pedig embereken.

A rostfogyasztás fontosabb, mint a probiotikumok pótlása

Egyes táplálkozási és egészségügyi szakemberek szerint inkább a prebiotikumokra kéne nagyobb hangsúlyt fektetni, mint a probiotikumokra. A prebiotikumok ugyanis olyan élelmi rostok, melyek a jótékony baktériumok szaporodását serkentik.

Egy gasztroenterológiában jártas szakember, Bethany Doerfler szerint a kutatók úgy vélik, a rostban gazdag élelmiszerek szervezetünkben zsírsavat termelnek, amelyek növelhetik egy olyan hormon szintjét a bélben, ami az éhségérzetért felelős. Ebből az következik, hogy minél több rostot fogyasztunk, annál hamarabb megszűnhet az az érzés, hogy éhesek vagyunk, ezáltal elősegítve a fogyást.

Mit egyen, ha fogyni akar, és még a bélrendszer egészségére is pozitív hatással legyen?

Doerfler ajánlása alapján a következőkre figyeljen oda:

  • egyen legalább egy adag zabot, árpát: ezek a teljes kiőrlésű gabonák olyan szénhidrátok, amelyek tele vannak oldható rosttal, így hasznosabbak, és segítik az emésztést.
  • az étkezéseibe iktasson be 3-4 adag gyümölcsöt és 3-6 adag zöldséget: gyümölcsöket például közti étkezések alatt ehet, a zöldségeket pedig akár köretként is fogyaszthatja.
  • fogyasszon minden nap egy adag joghurtot, ezzel természetes módon vihet be szervezetébe probiotikumokat.

Dr. Szabó Linda

gyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bél-tüdő-tengely: felsőlégúti fertőzések ellen is védhetnek a probiotikumok

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

diéta

Forrás: healthline/menshealth/egeszsegkalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához