Ezeket látta már?

Reflux okozta torokfájás: ha ezt is tapasztalja mellé, hívjon orvost!

reflux, tünetei, szövődmény, kezelése, torokfájás

A savas reflux számos tünetet okozhat, köztük torokfájást is. Bárkinél kialakulhat ez az állapot, beleértve a csecsemőket is.

A savas reflux akkor következik be, amikor a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe, és irritálja annak nyálkahártyáját. Ez torokfájáshoz, száraz köhögéshez és ziháláshoz vezethet. Ezen kívül gyomorégést, keserű szájízt, felböfögést, emésztési zavarokat és nyelési nehézségeket is okozhat.

Ha a torokfájás savas refluxból ered, az ember úgy érezheti, mintha gombóc lenne a torkában. A savas refluxhoz kapcsolódó fej- és nyaki tünetek félrevezetőek lehetnek. Az orvosok néha tévesen diagnosztizálják a savas refluxból eredő tartós torokfájást visszatérő vagy krónikus mandulagyulladásnak.

A savas reflux szövődményei

Egyeseknél, akiknek hosszú ideig van savas refluxuk, előfordulhat:

 • A nyelőcső szűkülete: A felszálló gyomorsav károsíthatja az alsó nyelőcső sejtjeit, ami hegszövetet eredményez. Ez megnehezítheti a nyelést.
 • A szövetek eróziója: A sav fekélyeket is okozhat, amelyek fájdalmasak lehetnek. Ezt eróziós nyelőcsőgyulladásnak nevezik.
 • Barret-nyelőcső: Ez az állapot változásokat okozhat a nyelőcső alsó szakaszát bélelő szövetekben. Ezek az elváltozások a nyelőcsőrák nagyobb kockázatával járnak. A Barret-nyelőcsőben szenvedő embereknél a rutinszerű endoszkópos vizsgálatok kimutathatják a rák korai jeleit.
 • Laryngealis pharyngealis reflux: Amikor a gyomor- vagy gyomorsav eléri a hangszalagokat, jelentős gyulladást okozhat. Ha ez ismételten előfordul, rekedtséget, gyakori torokköszörülést, köhögést és olyan érzést okozhat, mintha valami beszorult volna a torokba. Ennek a problémának a neve laryngealis pharyngealis reflux. Gyakran kezdődő felsőlégúti megbetegedésnek tűnik, de ha a hangszalagok károsodnak, a tünetek elhúzódhatnak.

Reflux kezelése otthon

A savas reflux hatékony kezelése csökkenti a szövődményeinek kockázatát. Gyakran már a rutinok apró változtatásai is sokat számíthatnak.

Egyesek megelőzhetik a savas refluxból eredő torokfájást azzal, hogy kerülik azokat a tevékenységeket és ételeket, amelyek növelik a savas reflux és szövődményeinek kockázatát.

Az egyébként egészséges embereknél ezek az intézkedések elegendőek lehetnek a savas reflux kezeléséhez, gyógyszerek nélkül:

 • napi 3-4 alkalommal kis étkezések fogyasztása
 • a fej nagyobb mértékű felemelése alvás közben
 • lefekvés előtt 2-3 órával nem szabad enni
 • a citruslevek, a paradicsomlé és más savas italok kerülése, amelyek irritálhatják a nyelőcső nyálkahártyáját.
 • a savas, fűszeres és zsíros ételek, beleértve a teljes zsírtartalmú tehéntejet is, kerülése.
 • a szénsavas, koffeintartalmú és alkoholos italok kerülése.
 • menta vagy mentaízű ételek fogyasztásának mellőzése.
 • a csokoládé kerülése
 • mérsékelt testsúly fenntartása
 • bő ruhák viselése
 • a dohányzás mellőzése

A reflux gyógyszerekkel enyhíthető

A vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszerek semlegesíthetik vagy csökkenthetik a gyomorsavakat, enyhítve a savas reflux tüneteit, beleértve a torokfájást is.

Két hasznos gyógyszertípus a hisztamin-2-blokkolók (H2-blokkolók) és az antacidok. A H2-blokkolók segítenek a gyomorsav mennyiségének csökkentésében, míg az antacidok segíthetnek a savas reflux vagy a GERD enyhe tünetein.

Torokfájás: ilyen, amikor nem koronavírus, hanem reflux okozza

Más gyógyszerek a nyelőcsövet a gyomortól elválasztó izmok erősítésével hatnak, hogy megakadályozzák a gyomorsav felfelé történő áramlását.

Reflux esetében mikor kell orvoshoz fordulni?

Az embernek orvoshoz kell fordulnia, ha bármilyen zavaró vagy aggasztó tünete van. Akkor is érdemes a problémát alaposan kivizsgáltatni, ha a meglévő reflux tünetei súlyosbodnak. Különösen, ha a tünetek zavarják a mindennapi életet. Ebben az esetben vagy erősebb gyógyszerekre vagy műtétre lehet szükség.

Savas reflux gyerekeknél

A savas reflux a gyermekeket és csecsemőket, valamint a serdülőket és a felnőtteket is érintheti.

A savas refluxban szenvedő csecsemők nem esznek és a súlyuk nem vagy csak nehezen gyarapodik. Légzési nehézségeik vagy fájdalmaik lehetnek evés után. A háttérben ilyenkor a hosszú ideig tartó fekvés vagy a fejletlen nyelőcső állhat.

Emellett egyes szakértők úgy vélik, hogy a nyelőcső hossza, az alsó nyelőcső izmainak állapota és a rekeszizom rostjainak becsípődése befolyásolhatja a reflux kialakulását gyermekeknél.

A gyermekek érzékenyek lehetnek bizonyos ételekre is, amelyek befolyásolják a nyelőcső és a gyomor közötti szelepszerű mechanizmust.

Ha a gyermekeknek savas refluxuk van, az orvosok javasolhatják:

 • ne feküdjenek le közvetlenül étkezés után
 • a fej magasabban legyen alvás közben
 • az étkezési szokásaikon változtasson a szülő

Nagyobb gyermekeknél a tünetek súlyosságától függően az orvosok felírhatják a H2-blokkolókat, például famotidin (Pepcid) és protonpumpa-gátlókat, például eszomeprazol (Nexium), omeprazol (Prilosec) és lansoprazol (Prevacid).

Fontos, hogyha az emésztési zavarok mellé mellkasi fájdalom, légszomj, kar- vagy állkapocsfájdalom is társul, azonnal hívni kell az orvost, mert ezek a tünetek szívrohamra is utalhatnak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: MedicalNewsToday