Ezeket látta már?

Só utáni sóvárgás, hasfájás, gyengeség: ezek az Addison-kór tünetei

Só sóvárgás, hasfájás, gyengeség, Addison-kór tünet

A betegségre az általánosabb tüneteken túl olyan különös jelenségek is felhívhatják rá a figyelmet, mint a só utáni sóvárgás vagy a bőr elsötétedése bizonyos területeken.

A ritka betegségek közé tartozó Addison-kór, vagyis mellékvesekéreg működésének elégtelensége bizonyos hormonok hiánya miatt alakul ki. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus a diagnózis felállításának és a kezelésnek a jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Hormonhiány az Addison-kór oka

Addison-kór esetén a mellékvesekéreg nem termel elég kortizol és gyakran aldoszteron hormont, ami idővel nagyon súlyos, akár életveszélyes állapotot eredményezhet. A betegség különösen azért alattomos, mert a tünetek lassan, hónapok alatt alakulnak ki, és az általános jellegük miatt sokszor nem is veszik azokat komolyan. Az is megfigyelhető, hogy az erős stressz, egy betegség vagy egy sérülés súlyosbítja a panaszokat. Ilyen tünetekre kell felfigyelni:

- nagy mértékű fáradtság,

- étvágytalanság, fogyás,

- alacsony vérnyomás, esetleg ájulás,

- alacsony vércukor, akár hypoglikémia,

- hányinger, hányás, hasmenés,

- alhasi fájdalom,

- izom- és ízületi fájdalom,

- hangulatzavarok, depresszió,

- szőrzet gyérülése,

- libidócsökkenés.

A fentieken kívül jóval speciálisabb tünet lehet a só utáni sóvárgás és egyes testrészek (arc, hónalj, emlőbimbók, gát területe) bőrének megbarnulása.

Az is előfordulhat, hogy az Addison-kór hirtelen alakul ki, ilyenkor az akut mellékvesekéreg elégtelenség életveszélyes sokkos állapothoz vezethet. Ezért mindenképpen mentőt kell hívni, ha erőteljes elgyengülés, zavartság, derék- és lábfájdalom, komoly hasfájás, erős hányás, hasmenés, eszméletvesztés, vérnyomásesés jelentkezik.

Mi okozhatja a mellékvesekéreg károsodását?

A mellékvesekéreg része az endokrin rendszernek, és olyan hormonokat – kortizolt és aldoszteront - termel, amelyek szinte mindre szervre hatással vannak. Ha tehát nem termelődik elégséges mennyiség ezekből a hormonokból, többek közt sérül a szervezet azon képessége, hogy a táplálékot energiává alakítsa, meggyengül az immunrendszer, felborul a vérnyomás kiegyensúlyozásának képessége, a szexuális aktivitás vezérlése és általánosságban ellehetetlenül a jó közérzet elérése.

Az úgynevezett elsődleges mellékvesekéreg elégtelenség azt jelenti, hogy a szerv közvetlenül károsodik, általában egy autoimmun betegség miatt, de állhat a háttérben például tuberkulózis, valamilyen fertőzés, a mellékvesére is kiterjedő daganat, a daganat kezelésében használt és más típusú gyógyszerek mellékhatása is.

A másodlagos mellékvesekéreg elégtelenség azért alakulhat ki, mert valamilyen oknál fogva az agyalapi mirigy kevés ACTH nevű hormont termel – ez az a hormon, ami arra készteti a mellékvesekérget, hogy maga is hormont termeljen. Ennek a másodlagos típusnak hasonlóak a tünetei, mint az elsődlegesnek, bár nem barnul be a bőr, és kevesebb az esélye a súlyos kiszáradásnak, valamint az alacsony vérnyomásnak. Átmenetileg is kialakulhat a másodlagos elégtelenség azokban az esetekben, amikor a betegek a fokozatosság helyett hirtelen hagyják abba a rendelt kortikoszteroidok szedését.

Nem könnyű diagnosztizálni

Az Addison-kórt már csak azért sem egyszerű diagnosztizálni, mert ritka betegségnek számít, nem feltétlenül erre gondolunk elsőként – ismerteti dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus.

Mindazonáltal a tünetek és a kórelőzmény megismerése után van néhány vizsgálat, amely igazolhatja a gyanút. Ilyen például a laborvizsgálat, amely során ellenőrizni kell a szérumnátrium, a szérumkálium szintet, a vércukorszintet, a szérumaldoszteron-, kortizon- és kortizol-szinteket, valamint az ACTH hormon szintjét. Ugyancsak fontos lehet az inzulin indukált hipoglikémia teszt, az ACTH stimulációs teszt és a képalkotó vizsgálatok közül az MRI, a CT.

Ha az eredmények alapján felállítható az Addison-kór diagnózisa, megkezdődhet a kezelés, amely alapvetően hormonpótlás, szájon át szedhető szerekkel. Mivel azonban ez a kezelés nem gyógyítja magát a betegséget, „csak” pótolja a hiányzó anyagokat, a betegeknek ezentúl fokozott tudatossággal kell élniük. Például nagyobb fizikai megterhelés esetén gondolniuk kell a sópótlásra, sőt, az orvos utasításainak megfelelően külön kell készülniük azokra a helyzetekre, amelyek megterhelést jelenthetnek, mint egy műtét vagy betegség.

Ezért nem csak egy, a betegséget bemutató leírást érdemes maguknál tartaniuk, de extra gyógyszeradagot is, sőt egy glükokortikoid injekció-készletet is, amelyet krízis esetén beadhatnak maguknak. Amennyiben azonban bekövetkezik egy ún. Addison-krízis (ami nem kezelt esetben sokkal gyakoribb), a beteg azonnali kórházi ellátást igényel, cukor-, só-, víz- és hormonpótlással. A legfontosabb tehát a gyanút keltő tünetek kivizsgáltatása, a minél előbb megkezdett kezelés lehetősége miatt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Sokat szédül, mert alacsony a vérnyomása? Ezt tegye, és jobban lesz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: Endokrinkozpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához