Ezeket látta már?

Mik az epekő tüneti? Ha ezt észleli, már szövődményes lehet

epe, epekő, fájdalom, szövődmény, epehólyag

A legtöbb epeköves betegnél soha semmilyen szövődmény nem alakul ki, a kezeletlen epekövesség esetében viszont már más a helyzet.

A kezeletlen epekövesség sárgasághoz vezethet (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése), hasnyálmirigy-, epehólyag- vagy epevezeték-gyulladást okozhat bizonyos esetekben.

Az epekövesség okozta szövődményei

  • hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis),
  • epehólyag-gyulladás (cholecystitis),
  • epevezeték-gyulladás (cholangitis)
  • bélelzáródás (ileus).
  • Heveny epehólyag-gyulladás(acut cholecystitis)

A heveny epehólyag-gyulladás a has jobb felső területén hirtelen jelentkező, és több, mint 12 órán keresztül fennálló fájdalom jelentkezik. Kialakulásában egy nagyobb, vagy zsírosabb étkezés játszhat szerepet. Hányinger, hányás és magas láz szintén jellemző lehet. Ezen tünetek fennállásakor kórházi ellátásra van szükség, melynek első lépése a gyors, általában injekciós, fájdalomcsillapítás.

A gyulladás nem mindig fertőzés következtében alakul ki, de ha igen, akkor széles spektrumú antibiotikumokra is szükség lehet. A szervezetbe infúzió formájában történik a folyadékbevitel, és a heveny gyulladás megszűnéséig a szájon át történő táplálékbevitel korlátozásával, valamint a gyomorváladék szondán keresztül történő leszívásával csökkenthető a gyulladt epehólyagot érő ingerek száma.

Általában a gyulladás megszűnte után az epehólyagot sebészileg eltávolítják, ezzel megszüntetve a fájdalmat, a további szövődmények és az újabb epehólyag-gyulladások kialakulásának esélyét.

Az epehólyag-gyulladás hosszan tartó éles fájdalommal jár.  Az epehólyag-gyulladás hosszan tartó éles fájdalommal jár.  Forrás: EgészségKalauz

Az idült epehólyag-gyulladás(chronicus cholecystitis)

A legtöbb epehólyag-gyulladás azonban nem a fentebb leírt gyötrelmes tünetekkel jelentkezik, és általában sokkal gyorsabban meg is szűnnek a panaszok. Ezekben az esetekben nincs szükség kórházi kezelésre, elég ha otthon fájdalomcsillapítókkal és hányáscsillapítókkal kezelik a betegséget. Azonban minden esetben, amikor erős hasi fájdalma jelentkezik, vizsgáltassa meg magát orvosával.

A zsíros ételek kerülésével csökkenthető a heveny gyulladások előfordulási gyakorisága, azonban sokszor csak a sebészi beavatkozás jelent végleges megoldást idült epehólyag-gyulladásos esetekben.

Tudta? Így jönnek létre az epekövek! Kattintson!

Heveny epevezeték-gyulladás

A epeutak gyulladását azok elzáródása és a vékonybelekben élő baktériumokkal való befertőződése okozza. Ez a szövődmény igen súlyos állapot, mely azonnali beavatkozást igényel. Ha a beteg nem kap azonnal antibiotikumot és az elzáródást nem tudják megoldani, láz, hasi fájdalom és sárgaság alakul ki, s a legsúlyosabb esetek akár halálhoz is vezethetnek. Az epeutak megnyitása történhet úgy, hogy endoszkóppal egy kis csövet (sztent) helyeznek el azokban, de sokszor csak a műtét segít.

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás (acut pancreatitis) súlyos betegség, mely általában epeköves betegekben alakul ki. Gyakoribb azokban az esetekben amikor sok, kis méretű kő található az epehólyagban, ugyanis ilyenkor azok a közös epevezetéken keresztül levándorolnak és elzárják a hasnyálmirigy-vezeték szájadékát is. A hasnyálmirigy emésztőenzimeket és hormonokat (pl. az inzulint) termel. A hasnyálmirigy-gyulladás sürgős kórházi ellátást igényel, és a fenti folyamat megoldását az úgynevezett endoszkópos retrográd cholangiopancreatográfia (ERCP) és szfinkterektomia jelenti. Ennek folyamán endoszkópot vezetnek a patkóbélbe, annak végét bevezetik a hasnyálmirigy kivezető csövébe, megkeresik az elzáródást okozó köveket, és a cső szájadékát finoman bemetszik, hogy a köveket el lehessen távolítani.

Az epehólyag-gyulladás hosszan tartó éles fájdalommal jár.  Az epehólyag-gyulladás hosszan tartó éles fájdalommal jár.  Forrás: EgészségKalauz

A hasnyálmirigy-gyulladás sürgős kórházi ellátást igényel.

Epekő ileus (bélelzáródás)

Az epekőileusz azt jelenti, hogy a belekbe került epekő elzárja a vékony-, vagy vastagbeleket. Ez úgy jön létre, hogy a gyulladt, köves epehólyag fala rátapad valamelyik bélre, és a kövek lassan kilyukasztják az epehólyag, majd a bél falát is, bekerülnek a bél üregébe és elzárják azt. Az állapot sürgős sebészi beavatkozást kíván.

Elzáródásos sárgaság vagy epepangás (obstructios icterus, cholestasis)

Az elzáródásos sárgaságot az okozza, hogy az epe nem tud elfolyni a belek felé, bekerül a vérbe, ami az epepigmentek (bilirubin) miatt a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződéséhez vezet. Az elfolyási akadályt okozhatja kő, daganat vagy epeúti szűkület (strictura).

A cholestasis orvosi szakkifejezés, mely az epeelfolyás csökkenését, vagy annak teljes megszűnését jelenti. Mivel az epe ilyen esetekben nem tud a belek felé elfolyni, visszaáramlik a vérbe. A vizelet sötétté válik, mert a vese kiválasztja a vérben felszaporodott bilirubin egy részét, ugyanakkor a széklet kivilágosodik, mert a színét adó bilirubin nem ürül rendesen a belekbe.

Ilyenkor az orvos ultrahangvizsgálatot rendel, hogy az elzáródást okozó köveket vagy daganatot azonosíthassa. Ha epekövek okozzák az elzáródást, leggyakrabban endoszkópos, ritkábban csak sebészi beavatkozással lehet azokat eltávolítani.

Epeúti szűkület például epehólyag műtét után alakulhat ki. A szűkületet epeúti sztent felhelyezésével lehet gyógyítani, ami a beszűkült epeutat újra kitágítja. Epeúti szűkületet okozhat a hasnyálmirigy és az epehólyag rákja is.

Epehólyagrák

Az epekövesség kissé növeli az epehólyag rák kialakulásának kockázatát, azonban ez egy igen ritka daganattípus – a legtöbb epeköves betegben soha nem alakul ki epehólyagrák.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Véres széklet: ilyen, amikor bélgyulladás áll a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához