Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Tegyünk mozgással az aranyér ellen!

shutterstock 393880156

Ha szeretnénk elkerülni az aranyér kiújulását, váltsunk életmódot és iktassuk be a napirendünkbe a rendszeres sportot. Vigyázzunk: kezdetben még otthon is gyógyítható az aranyér, ám később orvosi beavatkozást igényelhet.

Az aranyér tünetei kellemetlenek

Az aranyér sokakat érintő civilizációs betegség, a tünetei kellemetlenek. Kezdetben otthon is jól gyógyítható, ám ha elhanyagoljuk, akkor súlyosbodhat és műtétre is szükség lehet. Az első és második stádiumban azt vesszük észre, hogy székelés közben a végbélnyílás tájékán fájdalom jelentkezik, amely a székletürítés után is fennmaradhat. Idővel a begyulladt aranyér fájdalmas, kemény dudorrá válhat, amelyet ki lehet tapintani. Vécézés után véres csíkot vehetünk észre a papíron. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, természetes összetevőket tartalmazó kúppal vagy kenőccsel otthon is csökkenthetjük a panaszokat. Ám ha nem teszünk semmit, a tünetek rosszabbodhatnak, a fájdalom mellett szinte minden alkalommal kialakulhat élénkpiros vérzés, sőt akár nyálkahártya-gyulladás is jelentkezhet.

Sportolással megelőzhetjük az aranyér kialakulását

Életmódváltással sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük az aranyér kialakulását. Étkezzünk egészségesen, együnk minél több rostban gazadag élelmiszert és igyunk meg naponta legalább két liter folyadékot. A helyes táplálkozás mellett fontos a mozgás is. A sport ugyanis serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, jó hatással van a hormonrendszerre, segíti a bélműködést. Ám az aranyér szempontjából nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk. Kerüljük az olyan sportokat, amelyek során nagy a végbéltájra és a gátra nehezedő nyomás, és mindig tartsuk szem előtt a fokozatosság elvét, soha ne erőltessük meg magunkat. A túl intenzív kerékpározás vagy a megerőltető súlyzózás semmiképpen sem tesz jót annak, aki hajlamos az aranyérbetegségre. Inkább tanácsos a sétát, a jógát illetve az úszást választani, az intimtorna pedig az aranyér megelőzésének ugyancsak hatásos módszere.

Ezt tegyük, ha mégis kialakul az aranyér

Bár az életmódváltás után kisebb eséllyel alakul ki az aranyér, mégis előfordulhat, hogy újra felbukkannak a kellemetlen tünetek. Ilyen esetekre legyen a házi patikánkban természetes összetevőket, például gyógynövényeket és hialuronsavat tartalmazó kúp és kenőcs. A gyors beavatkozással csökkenthetjük a panaszok intenzitását és megakadályozhatjuk, hogy a tünetek súlyosbodjanak.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához