Ezeket látta már?

Zsírmáj - a kipirosodott tenyerek mellett ezek a tünetek jelezhetik

zsírmáj tünet piros tenyér jelez hasfájás

Tudja meg, vajon Önt is érinti-e a zsírmáj, mely akár májzsugorodáshoz, illetve rosszindulatú daganathoz is vezethet.

A zsírmáj egy sokakat értő, igen alattomos állapot, mely kezdetekben figyelemfelkeltő tüneteket csak ritkán okoz, ám megfelelő terápia hiányában súlyos következményekkel járhat. Jó hír azonban, hogy speciális vizsgálatokkal könnyen diagnosztizálható, így a kezelés idejében megkezdődhet.

Mi a zsírmáj?

A zsírmáj röviden a máj elzsírosodása, a trigliceridek túlzott felhalmozódása a májsejtekben. Az egészséges, jól működő máj kis mennyiségű zsírt tartalmaz. Felhalmozódása akkor válik problémássá, ha eléri a máj súlyának 5%-át. Igen gyakori probléma, ami a túlsúlyosak akár 80%-át is érintheti. Az állapot miatt a májsejtek elpusztulnak, melynek hatására kötőszöveti felhalmozódás, átépülés következhet be.

A zsírmáj betegséget két nagy csoportra lehet osztani, a kiváltó ok függvényében: ez alapján létezik a rendszeres alkoholfogyasztás miatt kialakult alkoholos szteatózis hepatisz (ASH), valamint a nem alkoholos szteatózis hepatisz (NASH) (ezt egyéb állapotok, betegségek okozzák).

A zsírmáj nagy veszélye, hogy kezeletlen esetben súlyos májzsugorodást, rákmegelőző állapotot generálhat.

A zsírmáj 4 stádiuma:

 • egyszerű zsírmáj
 • májgyulladás: ekkor már gyulladás is jelen van a májban
 • fibrózis: a gyulladás miatt hegszövet keletkezik
 • cirrózis: ekkor a máj fokozatosan zsugorodik, hegesedik. Jelentősen megnöveli a májelégtelenség és májdaganat fellépésének esélyét

A nem alkoholos zsírmáj rizikói

 • 2-es típusú cukorbetegség
 • inzulinrezisztencia
 • pajzsmirigy alulműködés
 • magas koleszterinszint
 • metabolikus szindróma
 • PCOS
 • hasnyálmirigy betegség
 • magas vérnyomás
 • magas lipidszint
 • alvási apnoe
 • bizonyos gyógyszerek (például szteroidok, hormonok) hosszútávú szedése is. 

Ezekre a tünetekre figyeljen

A zsírmáj kezdetben nem okoz tüneteket vagy azok nagyon általánosak és jelentéktelenek, így gyakran az érintettek nem is gondolnak a betegségre. Felléphet például étvágytalanság, hányinger, gyengeség, fáradtság, hasi érzékenység a máj tájékán (jobb bordaív alatt), valamint puffadás. Előrehaladott esetben felléphet sárgaság, fogyás, a megnagyobbodott máj kitapinthatósága, valamint a tenyerek pirossága, vörössége is. Ezt az erek kitágulása okozza, és igen gyakori jelenség májprobléma esetén.

Honnan tudhatom, hogy engem is érint-e a zsírmáj?

Akár tüneteket tapasztal, akár a rizikócsoportba tartozik, bizonyos időközönként érdemes megvizsgáltatnia mája állapotát és annak működését, hogy idejében kiderüljön a probléma és el lehessen kezdeni a kezelést. Első körben laborvizsgálattal ellenőriztetni kell a májfunkciókat (gamma-GT, GPT, GOT, AP), ám mellette érdemes hasi ultrahang vizsgálattal/fibroscan műszerrel alaposabban szemügyre venni a máj szerkezetét. Ezek segítségével láthatóvá válik a máj mérete, a zsírosodás mértéke, szerkezete, az esetleges gyulladás és a hegesedések is. Ha fennáll a rosszindulatú daganat esélye, úgy biopszia szükséges.

Életmóddal, gyógyszerekkel kezelhető

A zsírmáj kezeléséhez fontos meghatározni, hogy mi váltotta ki a problémát, így az alap betegség terápia mindenképp szükséges. Alkoholos zsírmáj esetén az alkoholfogyasztás abbahagyásával a szerv gyógyulása elérhető. Más esetekben igen fontos a megfelelő étrend követése, a rendszeres testmozgás és az optimális testsúly elérése. A súlyfelesleg 10%-ának leadása ugyanis csökkentheti a májban lévő zsír mennyiségét és javíthat a beteg állapotán. Sajnos specifikus gyógyszer jelenleg nincs a zsírmáj kezelésére, az alkalmazandó készítmények a kapcsolódó problémák - magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség - terápiája miatt szükségesek. Szakemberek azonban gyakran javasolják a növényi eredetű szilimarin hatóanyag alkalmazását, mivel ez segíthet a további károsodások megelőzésében.

Cirrózis esetén azonban ezen terápiák már nem elegendőek - ebben a stádiumban szükségessé válhat a májtranszplantáció.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi jó zsírmáj ellen? Kilencféle házi gyógymódot is érdemes kombinálni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

zsírmáj

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához