Ezeket látta már?

Fájdalomcsillapító tapasz: így használja, megfelelően!

fájdalomcsillapító tapasz, fájdalom

Nem mindegy, hogy hová ragasztjuk, borotvált-e a bőrfelületet, lázasak vagyunk-e, és egyáltalán nem mindegy, hogy kettévágható-e egy tapasz!

„Odaragasztom, és csillapodik a fájdalom?” Ennél némileg bonyolultabb az ibuprofénes, diklofenákos vagy fentanilos fájdalomcsillapító tapaszok használata!

Kényelmes és hatásos megoldás a fájdalomcsillapító tapasz

Ízületi és reumatikus fájdalmaknál, sportsérülések okozta fájdalmaknál, vagyis rándulásoknál, ficamoknál kényelmes gyógyszeres megoldást kínálnak a fájdalomcsillapító tapaszok, amik egy része vény nélkül is kapható. Erős, nehezen csillapítható fájdalmaknál, esetleg daganatos megbetegedésekkel együtt járó fájdalmaknál a köznyelvben „kábító fájdalomcsillapítóként” emlegetett fentanilos tapaszok kerülhetnek alkalmazásra – szigorúan orvosi kontroll mellett.

Tapasztól függően naponta egy vagy háromnaponta egy tapaszt kell felhelyezni a bőrre, és megoldott a fájdalomcsillapítás. Ráadásul, a mellékhatások terén is előnyöket kínálnak a fájdalomcsillapító tapaszok, hiszen minimalizálódik a szájon át történő gyógyszer bevételnél jellemző mellékhatások kockázata, így például egy esetleges gyomor- és bélrendszeri károsodásé.

Van azonban több olyan, apróságnak tűnő dolog, ami a tapaszok hatását és mellékhatását nagyon jelentősen befolyásolja. Ezekkel nem árt tisztában lenni azelőtt, mielőtt tapasszal próbálja meg a beteg a fájdalmát leragasztani.

Borotvált bőrfelület kell-e hozzá?

Alapszabály, hogy a tapaszokat nem ajánlott (frissen) borotvált bőrfelületre ragasztani, hiszen ebben az esetben a bőrön jelen lévő, borotválkozással összefüggő mikrosérülések miatt a hatóanyagbejutás mértéke a kelleténél nagyobb lehet, ami akár nem kívánatos hatásokat is okozhat.

Lázasan is alkalmazhatok tapaszt?

Függetlenül attól, hogy mi okozza a lázat, a láz következtében a beteg bőrének a hőmérséklete megemelkedik. Ez ahhoz vezet, hogy a tapaszból több hatóanyag szabadul fel és jut keresztül a magasabb hőmérséklet miatt átjárhatóbbá vált bőrön.

Ez különösen veszélyes lehet a fentanilos tapaszt alkalmazóknál,- mivel a szervezetbe a vártnál nagyobb mennyiségben bejutó hatóanyag miatt a mellékhatások, köztük például a nehezített légzés rizikója is fokozódik. Mi a teendő? Láz esetén azonnal kapcsolatba kell lépni a kezelőorvossal, és egyeztetni vele a teendőkről. Lényeges megkérdezni azt is, hogy a láz idejére el kell-e távolítani a tapaszt.

Kettévághatók, harmadolhatók a fájdalomcsillapító tapaszok?

Sok beteg a mellékhatásoktól való félelem, vagy pusztán spórolási okokból felezi vagy harmadolja a tapaszt. Ezt azonban csak azon ritka esetekben szabad megtenni, amikor a betegtájékoztatóban erre vonatkozó engedély van. Miért is? A tapaszok egy része olyan gyártástechnológiával készül, hogy azok belsejében úgy helyezkedik el a hatóanyag, mintha az egy tasakba lenne zárva.

Ha valaki a tapaszt kettévágja, akkor ez a "hatóanyagos tasak” sérül, és (szemmel esetleg nem is látható módon) a benne lévő hatóanyag abból kifolyik, károsodik, elvész. Vagyis, a tapasz elvágása a tapasz fájdalomcsillapító hatását jelentősen befolyásolhatja – kedvezőtlen irányba.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Veseprobléma, felfázás esetén ezt a 4 gyógynövényt vesse be!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vesebetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához