Ezeket látta már?

Frontérzékeny és fejfájós? Erről tudnia kell!

tenziós fejfájás tünetei, kezelése, fájdalo, stressz

Melegfrontkor gyakrabban jelentkezhet fejfájás, migrén. Különösen a nők, az idősek, és a gyengébb immunrendszerűek viselik nehezen a gyakran változó időjárási frontokat.

Főként melegfront idején erősödhetnek a fejfájásos, migrénes panaszok, bár egyéntől változóan a hidegfront is előidézheti. Mit tehetünk a kínzó fejfájás ellen? A témáról dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológusa, szomnológus beszélt.

Nem csak a hőmérséklet-változás viseli meg a szervezetet

Hazánkban jellemzően néhány naponta váltakoznak a frontok, vagyis találkoznak a különböző hőmérsékletű légtömegek, amely az arra érzékenyeket megviselheti. A szervezetre gyakorolt hatások közül a legjelentősebbek a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma és a szélerősség. Van azonban még egy olyan tényező, amely hatással van ránk: az elektromos erőtér.

A levegőben lévő pozitív és negatív ionok aránya ugyanis a frontokkal megváltozik: a hidegfront a kis negatív ionok előretörését hozza, míg a melegfront a nagy pozitív ionok felszaporodását eredményezi. Az első esetben leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy ingerlékenyebbé válunk, míg a másodikban inkább lelassulunk és konkrét változások is bekövetkeznek a szervezetben.

Így hatnak a szervezetre a frontok

Vannak néhányan, akik a melegfront beköszöntét érzik meg, jellemzően már néhány órával azelőtt, hogy az betörne. Ilyenkor nehezebbé válik a koncentráció, fáradtság, vagy éppen ingerlékenység jelentkezik. Csökkenhet a vérnyomás, emelkedik a pulzus, erősödik a szívinfarktus- és a gyulladási hajlam, és gyakrabban fordulnak elő balesetek. Többen számolnak be ilyenkor fejfájásról, és az arra hajlamosak migrénes rohamokra is számíthatnak.

A hirtelen betörő hidegfrontoknál idegességet, robbanékonyságot figyelhetnek meg magukon az érzékenyebbek, ugyanakkor a reflexeik romlanak. Jellemzően ilyenkor emelkedik a koraszülések aránya, szaporodnak a gyomor-, vese- és epepanaszok, jellemzően görcsök formájában. Ez a görcshajlam veszélyezteti a szív koszorúereit is. A közvetlen hideghatás rossz hatással lehet a reumatikus fájdalmakra, csökkenhet a vérnyomás, és az epilepsziásoknál is gyakrabban jelentkeznek ilyenkor rohamok. Az asztmás rohamok száma is nőhet.

Vannak olyan tünetek is, melyek mindkét fronthatásra megjelenhetnek, mint például a fejfájás, alvászavar, levertség, ingerlékenység, figyelmetlenség, a koncentrálóképesség csökkenése, reakcióidő lassulása (reflexeink lassulnak).

Rendszeres fejfájásnál nem elég a fájdalomcsillapító

- Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy vény nélküli fájdalomcsillapítók szinte kontrollálatlan szedésével próbálják kezelni a fejfájást. Akik tudják, hogy frontérzékenyek, az időjárás jelentés hallatán akár már előre is „kezelik” a migrént. Holott ezek a gyógyszerek csak alkalmi jelleggel alkalmazhatók, és különösen krónikus panaszok esetén nagyon fontos a kivizsgálás és a célzott kezelés, ami migrén esetén speciális felkészültséget is igényel – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológusa, szomnológus.

A kivizsgáláskor óriási segítséget jelent a fejfájásnapló, amelyben a páciens rögzíti, mikor fájt a feje, milyen jellegű, erősségű volt a fájdalom, mennyi ideig tartott, mi válthatta ki, milyen gyógyszert, más módszert alkalmazott, esetleg kapcsolja-e időjárási fronthoz. Ma a szakma szabályai szerint az akut és bizonyos speciális esetek kivételével fejfájásos panasz esetében MRI vizsgálatot kell végezni. Nem feltétlenül szükséges azonban elvégeztetni a vizsgálatot, ha típusos migrénről van szó, mely hosszú ideje fennáll, jellegében, gyakoriságában nem változik, nem kapcsolódik mellé epilepsziás roham vagy fokális neurológiai tünet. Ha megszületik a diagnózis, megkezdődhet a célzott kezelés, ami az egyes fejfájás típusoknál más és más, de mindig személyre szabott.

Az életmód is segíthet

Mivel a stressz és a legyengült immunrendszer a frontérzékenység alapvető rizikófaktora, a kiegyensúlyozott, egészséges, sportos életmód az egyik leghatékonyabb megelőzési módja a problémáknak. A magas kálium- és magnézium tartalmú ételek csökkenhetik a panaszok erősségét, ilyen például a banán, az alma, burgonya, a szőlő, a kukorica, tofu, a halak és az olajos magvak.

Fáj a feje, és azt hiszi, a front miatt? Ez a betegség is okozhatja! Olvasson tovább!

Fontos még a B1-, a D- és az E-vitamin pótlása is, ezért ajánlatos búzacsírát, paradicsomot, zabpelyhet, hidegen sajtolt olajokat, tojást, tengeri halakat, zöld növényeket és hüvelyesek fogyasztani. Ezen kívül a szabadban végzett, rendszeres mozgás hangulatjavító hatással bír, serkenti az immunrendszert és jelentősen csökkenti a vérben lévő stresszhormonok szintjét. Érdemes csökkenteni az alkoholfogyasztást és kerülni a dohányzást, és a fejfájásos, migrénes panaszoknál is jó hatású mindenfajta stresszoldás.

Forrás: Neurológiai Központ