Ezeket látta már?

Ilyen a jó úti patika: ezeket vigye magával a nyaralásra

Bármikor lecsaphat a fájdalom, ne érjen készületlenül

A tervezett utazás sok előkészültet igényel: ki kell választani az úti célt, az időpontot, a megfelelő árú szállást, majd az indulás előtt össze kell pakolnunk a legszükségesebbeket is. Ilyenkor igyekszünk minden megjósolható, és előre nem látható eseményre is felkészülni, így a higiéniás szett mellett gondolnunk kell az elsősegély csomag összekészítésére is. De miket válogassunk be ez utóbbiba?

A csomagoláskor könnyű egyik végletből a másikba esni. Egyesek a „majd a helyszínen megveszem, ha szükségem lesz rá” felkiáltással csak a legalapvetőbb dolgokat teszik el, mások viszont épp ellenkezőleg, az egész lakásukat felpakolják három különböző méretű bőröndbe. Ahogy az élet minden területén, úgy a csomagolás esetében is érdemes tehát az arany középutat választani, a gyógyszeresbe is a legszükségesebbeket eltenni. Mutatjuk is, mi kerüljön bele a túlélő tasakunkba!

Sebfertőtlenítés, kötözőszerek

Egy utazás során sajnos nem zárhatjuk ki a kisebb-nagyobb baleseteket. Bár szeretünk ezekre nem gondolni, végszükség esetére mégis jó, ha vannak nálunk sebellátáshoz szükséges eszközök. Ilyen a fertőtlenítőszer, a kötözőszer, a steril gézlapok, a steril vatta, és természetesen a ragtapasz, amelyekkel egyszerűen és gyorsan megóvhatjuk az érintett sebes felületet az elfertőződéstől. A különböző izomhúzódásokra is érdemes eltennünk egy izomlazító krémet.

A legfontosabbakat tegyük be az elsősegély csomagunkba A legfontosabbakat tegyük be az elsősegély csomagunkba Forrás: gettyimages.com

Kellékek nyári megfázáshoz

Elég egy erősen légkondicionált beltérrel rendelkező busz, vonat, vagy pláza, és máris elkezdjük érezni szervezetünkben az intő jeleket: a torok berekedését, a tompa fájdalmat, amely egyre inkább lehúzódik a tüdő felé. A megfázást egy napos ágyban maradással gyorsan ki lehet kúrálni, ha azonnal megkezdjük a kezelést. Erre az esetre legyen az elsősegély csomagunkban néhány teafilter (citromfű, borsmenta tea), gyulladáscsökkentő, belsőleges por a váladék oldására, C-vitamin, lázcsillapító, torokcukorka, és végszükség esetére egy meleg sál is.

Napégés, csípések és fronthatások kezelése

Még a legnagyobb nyár-rajongóknak is hátrányt jelentenek a hónapok folyamán előforduló csípések. Az allergiásokat különösen fenyegetik a komisz rovarok, a gyerekek pedig előszeretettel kaparják el a viszkető csípést, amely így sok fertőzésnek lehet a melegágya. Szóval szúnyogriasztó és csípés elleni gél mindig legyen nálunk. A nyári napsugarak kártékony hatásait meg lehet előzni naptejjel, ám ha régen voltunk utoljára nyaralni, könnyedén elfeledkezhetünk ennek használatáról is, így erre is gondoljunk, amikor a napozás utáni spray szükségességén vacilálunk. A kánikula idején ezentúl számolnunk kell a napszúrás, vagy a fronthatás következtében fellépő fejfájással, migrénnel, reumás fájdalmakkal is, így mondanunk sem kell, hogy a sok mindenre használható fájdalomcsillapítót sose hagyjuk ki a pakkunkból!

A gyógyszeresünk öszeállítását tehát ne vegyük félvállról, sosem tudhatjuk ugyanis, mire lesz szükségünk a rövidebb-hosszabb utazásunk során. Az pedig természetes, hogy a naponta használt gyógyszereinket, köztük például az allergia gyógyszert, a vérnyomáscsökkentőt, állandó ízületi fájdalomra, cukorbetegségre szedett gyógyszert se hagyjuk otthon!

Forrás: egeszsegkalauz.hu