Mindenki ezt nézi most!

Lázcsillapítók vény nélkül: ezért vigyázzon, melyiket szedi!

megfázás, láz, lázcsillapító

A lázcsillapító gyógyszerek hatásukban némileg, mellékhatásaikban viszont markánsan különbözhetnek egymástól. Nézzük, ki, melyik lázcsillapítót használhatja, és melyiket nem?

Acetilszalicilsav, ibuprofén, metamizol, paracetamol - többféle hatóanyagú lázcsillapító készítmény vásárolható a patikákban vény nélkül. De kinek, melyik a jó?

Hány éves a beteg?

Gyakorlatilag már újszülött kortól alkalmazhatók a metamizolos lázcsillapítók, az életkorra tekintettel újszülött korban elsősorban végbélkúp vagy belsőlegesen adagolandó cseppek formájában.

3 hónapos kortól adhatók a csecsemőknek a különféle ibuprofénes vagy paracetamolos patikaszerek,- amik közül a beadás és adagolás egyszerűsége miatt általában a kanalasokra, vagyis a szuszpenziókra esik a választás.

Megjegyzendő, hogy acetilszalicilsavas gyógyszer csak 12 év feletti életkorban adható, egy ritka, de rendkívül súlyos mellékhatás, az ún. Reye-szindróma rizikója miatt.

Melyik a „legerősebb” lázcsillapító hatóanyag?

Egy gyermekeknél (külföldön) végzett vizsgálatban a három leggyakrabban alkalmazott hatóanyag, vagyis az ibuprofén, a metamizol és a paracetamol hatásosságát vetették össze egymással, előírásszerű adagolás esetén.

Mint kiderült, adott időn belül a metamizol és az ibuprofén vezetett a legjelentősebb lázcsökkenéshez, szinte „fej fej mellett haladva”; majd ezeket a hatóanyagokat követte a paracetamol.

Nem mindegy, hogy májkárosodott, gyomorfekélyes, bélgyulladásos vagy allergiás a lázas beteg

Nem mindegy, milyen krónikus betegséggel küzd valaki. Májbetegeknél tilos paracetamol tartalmú szereket lázcsillapításra használni, mivel túladagolásnál a paracetamol maga is májkárosodást okozhat.

Azoknál, akiknél korábban gyomorfekély, fekélyes bélgyulladás fordult elő, vagy azok jelenleg is fennállnak, netán refluxbeteg z illető, kerülendő az acetilszalicilsav, illetve az ibuprofén. Ezek a hatóanyagok ugyanis károsíthatják a gyomor- és bélrendszeri nyálkahártyát.

A súlyos, asztmás allergiás, orrpolipos betegeknél pedig az acetilszalicilsav esetén áll fenn az allergiás/asztmás panaszok súlyosbodásának a kockázata.

Egyéb gyógyszereket is szed a beteg?

Több hatóanyaggal léphetnek interakcióba a lázcsillapító gyógyszerek. Nem véletlen, hogy a vásárlásukkor ki kell kérni a gyógyszerész tanácsát. A példa kedvéért: a véralvadásgátlókat, „vérhígítókat” szedőknél kerülendő az acetilszalicilsav, illetve az ibuprofén.

Várandós vagy szoptat a lázas beteg?

Terhesség esetén paracetamolos szerekkel csökkenthető a testhőmérséklet,- érdemes azonban a kezelt betegség esetleges szövődményeinek az elkerülése érdekében orvost felkeresni a lázas panaszokkal.

Szoptatás alatt ibuprofénes vagy paracetamolos hatóanyagú szerekkel csillapítható biztonságosan az anyuka láza.

Útravaló

Alkalmazza bárki bármelyik hatóanyagú és gyógyszerformájú lázcsillapítót, a betegtájékoztatóban foglaltak követése elsőrendű fontosságú, mivel csak ilyen módon érhető el a maximális hatás és redukálható a mellékhatások rizikója.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz