Ezeket látta már?

Ezekre ügyeljen, ha otthon próbálja kezelni a migrénes fejfájást!

migrén fejfájás roham ellen otthon fájdalomcsillapító kezelés

Az önkezekésnek is van határa: ilyen tünetek mellett jobb, ha orvos is látja!

Ha viszonylag ritkán lépnek fel a migrénes panaszok és vény nélkül kapható szerekkel kordában tartható a fájdalom, akár otthon is kezelhető a migrén. Van azonban az öngyógyszerelésnek is határa! Dr. Ertsey Csaba PhD. neurológus tanácsokat adott arra vonatkozóan, hogy milyen esetekben javasolt orvosi segítséget kérni migrénre utaló panaszoknál?

Ezek a tipikus migrénes tünetek

Ha migrén miatt fáj a fej, az jellemzően néhány órától akár három napig tartóan is fájhat, és tipikusan lüktető, gyakran féloldali a fájdalom. Nem ritka, hogy hányingerrel, hányással és fény-és hangérzékenységgel társulnak a tünetek. A migrénes fejfájáson belül is vannak azonban „fokozatok”.

Dr. Ertsey Csaba PhD neurológus, a Swiss Medical Fejfájáscentrum vezetője és a Magyar Fejfájás Társaság vezetőségi tagja hasznos tanácsokat adott arra vonatkozóan, hogy miként kezelhető otthon a migrén, és milyen esetben érdemes/kell orvoshoz fordulni migrénre utaló tünetekkel.

Milyen vény nélküli szerrel csillapítható a migrén?

A migrénes fájdalom a legkülönfélébb vény nélkül kapható fájdalomcsillapító hatóanyagokkal orvosolható – több-kevesebb sikerrel, így például paracetamollal, metamizollal, illetve a számos hatóanyagot felölelő nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel (NSAID). A hatóanyag kiválasztása a beteg életkora, alapbetegségei, egyéb szedett gyógyszerei ismeretében lehetséges, így ehhez érdemes orvos/gyógyszerész segítségét kérni.

Hangsúlyozandó, hogy a hatóanyagok csak megfelelő dózisban adagolva hatásosak. A tapasztalatok alapján sok migrénes beteg aluldozírozza a fájdalomcsillapítót, így azt hatástalannak találja. Jó tudni, hogy paracetamolból vagy acetilszalicilsavból 1000 mg az optimális egyszeri adag, nem csupán 500 mg.

Egy vagy több fájdalomcsillapító hatóanyag használata javasolható?

A fájdalomcsillapítók zöme „csak” egyféle hatóanyagot tartalmaz, azaz monokomponensű. Ezzel szemben számos készítmény egyetlen tablettába formulálva többféle hatóanyagot tartalmaz, azaz kombinált összetételű. A kombinációs készítmények (például koffeinnel kombinált fájdalomcsillapító hatóanyagok) migrénellenes hatása sok esetben jobbnak bizonyul a monokomponensűeknél.

Ha túl sokszor vesz be fájdalomcsillapítót, akár ronthat is az állapotán

A „rutinos” migrénes betegek tudják, hogy az időben bevett fájdalomcsillapító sokkal hatásosabb lehet, mint a később bevett. Éppen emiatt sok beteg már a fejfájásra utaló legenyhébb jel(ek) esetén is gyógyszerért nyúlhat. Ennek veszélye is van.

Ha valaki egy hónapban legalább 15 napon át szed monokomponensű fájdalomcsillapítót, vagy legalább 10 napon alkalmaz összetett (kombinációs) fájdalomcsillapító készítményt, úgynevezett túlzott gyógyszerhasználatból fakadó fejfájás léphet fel nála. Mit is jelent ez? A túlzásba vitt fájdalomcsillapító alkalmazás – paradox módon – gyakoribbá teheti a migrénes rohamokat, vagyis egyre sűrűbben szembesülhet a beteg fejfájással.

Kismamák számára is van megoldás

A migrénesek zöme nő, mégpedig fiatal nő. Érthető tehát, hogy a migrén a várandós nőknél is gyakori panasz lehet.

A várandós nők esetén, ha szükség van gyógyszeres fájdalomcsillapításra, a migrén esetén is a paracetamol az elsőként választandó fájdalomcsillapító hatóanyag. A paracetamol vény nélkül is kapható a gyógyszertárakban. Figyelni kell azonban a dózisokra! Migrén esetén egyszeri adagként 1000 mg, napi maximális adagként pedig 4000 mg paracetamol-dózis javasolható.

Migrénnel megéri orvoshoz fordulni!

Migrénre utaló tünetekkel érdemes orvoshoz fordulni. Különösen abban az esetben megfontolandó az orvoshoz fordulás, ha heti legalább egy alkalommal jelentkezik a fejfájás. Emellett akkor is tanácsos szakember segítségét kérni, ha ritkábban lép fel ugyan a fejfájás, de akkor olyan erősen, hogy az vény nélküli patikaszerekkel nem orvosolható.

Migrénes panaszoknál javasolható a háziorvos felkeresése, aki szükség esetén az állami egészségügyi ellátás keretében, beutalóval igénybe vehető ún. fejfájáscentrumokba irányíthatja a beteget. A hazai fejfájáscentrumok listája a www.migreninfo.hu oldalon is megtalálható.

A migrénes betegek valamennyi esetben biztathatók az orvoshoz fordulásra, hiszen a jelenlegi, korszerű gyógyszeres terápiáknak köszönhetően olyan betegeknél is csökkenhet a fejfájások gyakorisága és erőssége, akik korábban akár évtizedeken át küzdöttek a migrénes fejfájás jelentette kínokkal. Sőt, a személyre szabott terápiákra visszavezethetően a betegek bizonyos százaléka akár fejfájás-mentessé is válhat.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen esetben kell(ene) fejfájással orvoshoz fordulni?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

migrénes roham

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához