Ezeket látta már?

Nyakfájásra, hátfájásra ébred? Ezek a gyógyszerek hatástalanok

nyakfájás, hátfájás, nyak, hát fájdalom, gyógyszer, mellékhatás

Hiába vesszük be, a szakemberek szerint nem sokat érnek.

A kutatás szerzői szerint nem javasolták akut, nem specifikus alsó háttáji vagy nyaki fájdalom esetén bizonyos gyógyszereket, mert nem találtak statisztikailag jelentős különbséget a fájdalom súlyosságában a placebóhoz képest.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy milyen típusú gyógyszerek bizonyultak hatástalannak hátfájdalom esetén:

"Az oxikodon ópiát fájdalomcsillapító gyógyszerek nem hatásosak akut, nem specifikus alsó háttáji fájdalomban egy új vizsgálat szerint. Az opioid fájdalomcsillapítókat szokták használni akut alsó háttájéki és nyakfájdalmak enyhítésére, de a hatékonyságot alátámasztó adatok nem elégségesek.

Egy, a Lancet-ben megjelent tanulmány célja egy opioid (oxikodon (legfeljebb 20 mg)/naloxon kombináció, ahol a naloxon az opioid mellékhatásként jelentkező székrekedés ellensúlyozását szolgálja) fájdalomcsillapító hatásosságának és biztonságosságának vizsgálata volt akut alsó háttájéki és nyakfájdalmak esetén.

Az OPAL egy hármasvak, placebo-kontrollos, randomizált vizsgálat volt, amelybe olyan felnőtteket vontak be (18 év felettieket), akik 157 alapellátási vagy sürgősségi osztály valamelyikén jelentkeztek Sydneyben (Ausztrália) legalább közepesen súlyos, 12 hete vagy annál rövidebb ideje tartó alsó háttájéki vagy nyakfájdalmakkal. (vagy mindkettővel).

A vizsgálatban mérceként szolgáló átlagos fájdalompontszám a 6. héten 2,78 volt az opioid-csoportban, szemben a 2,25-tel a placebo-csoportban (a korrigált átlagkülönbség 0,53).

Az opioid csoport 174 résztvevőjéből 61 (35%) számolt be legalább egy nemkívánatos eseményről, szemben 51 beteggel a placebo csoport 172 résztvevőjéből 51 (30%), de az opioid csoportban többen számoltak be az opioidokkal kapcsolatos mellékhatásokról (7,5%, szemben a 3,5%-kal).

Az opioidok alkalmazása a szerzők szerint nem javasolt akut, nem specifikus alsó háttáji vagy nyaki fájdalom esetén, mert nem találtak statisztikailag jelentős különbséget a fájdalom súlyosságában a placebóhoz képest."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Újabban ügyetlenebbnek érzi magát? A porckorongsérvre is figyelmeztethet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hátfájás

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához