Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

5 gyakori tévhit a férfiak termékenységének fokozásával kapcsolatosan

férfiak, termékenység, férfi termékenység, családalapítás, tápanyagpótlás

A férfiak termékenységével kapcsolatosan nagyon sok tévhit kering, melyek némelyike talán még érthető is, mások viszont veszélyesek lehetnek az egészségünkre is.

A termékenység fokozható egyszerű módszerekkel is, de a lentiekkel biztosan nem. A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember van a segítségünkre.

Férfi termékenység és a sport

A sport egyértelműen jót tesz a férfiak termékenységének, kivéve a biciklit - legalábbis sokan ezt gondolják. Az oka, hogy a nyereg nyomást gyakorol a gátra, illetve a herék és a hímvessző vérellátására. Nos, jó hír, hogy biciklizhetünk amennyit csak szeretnénk, ennek negatív hatása a termékenysége nincsen, pozitív azonban annál több, hiszen a rendszeres mozgás javítja az anyagcserét.

Férfi termékenység és az idő

Az időtényező a termékenységben komolyan jelen van. De a tévhitekkel ellentétben ez nem a nyári időszak. Az évszakoknak, esőnek, hőhullámoknak kimutatható, vagy egyértelmű hatása nincsen a termékenységre. A kornak azonban mindenképpen.

Sokan hiszik, hogy a férfiak életük végéig termékenyek, és ebben részben igazuk is van. A termékenység mértéke azonban változik, nem is keveset. 35 éves kor után indul romlásnak, 45 éves kor körül pedig már drasztikusan romlik mind a spermiumszám mind pedig a spermiumok minősége - ezzel pedig megugrik a koraszülés és a vetélés kialakulásának kockázata, a genetikai rendellenességekről már nem is beszélve. Sőt! Napjainkban a környezeti hatások miatt a fent említett idők is egyre korábban jönnek el, a minőségi és mennyiségi romlás világszinten okoz gondokat.

Ezt kiküszöbölni, a termékenységet megtartani a normál tápanyagpótlással lehet, aminek kitűnő eszköze lehet a kiegyensúlyozott étkezés mellett a férfivitamin, amennyiben szerves kötésben, komplexen tartalmazza az anyagokat.

Férfi termékenység és a szex pózok

Annak az elképzelésnek, hogy egyik vagy másik póz a termékenységnek jobban kedvez az lehet az alapja, hogy a gravitáció mennyire segíti az örökítőanyagot. De a tények makacs dolgok, a szexpózok kiválasztása nincsen hatással a családalapításra. A gyakoriság annál inkább!

Hiba azt gondolni, hogy ha ritkábban vagyunk együtt a párunkkal, akkor több spermium áll majd rendelkezésünkre, így a fogantatás is valószínűbb. A spermiummennyiség maximalizálásához kétnaponta már együtt lehet a pár, és így az “elöregedő” spermiumok veszélyének sem teszik ki magukat. A túl sokáig “tárolt” spermiumok mozgékonysága, DNS-e RNS-e is sérülhet, így pedig a minőségi romlással járó veszélyek kialakulásának esélyét növelik - mondja Ratkó Tünde.

Férfi termékenység és a fecske

A fecskealsó az utóbbi években üldözötté vált. Ennek oka egyrészt a divat, de az is hozzátett, hogy bizony igen közel tartja a heréket a testhez, ez pedig a hő miatt gond lehet. A fecskét azonban felmenthetjük bizonyíték hiányában, erről a ruhadarabról ugyanis ilyesmit nem bizonyítottak. A laptop ölben tartása, vagy az egész nap használt ülésfűtés ellenben már elegendő hőt közöl a herékkel ahhoz, hogy az a spermiumokra is hatással legyen.

Férfi termékenység és a tesztoszteron pótlás

Nos, az lehet, hogy álomtestet eredményez, azonban, ha orvosilag nem indokolt a tesztoszteron pótlás, akkor kifejezetten veszélyes lehet. A pluszban bevitt tesztoszteron ugyanis az agyalapi mirigyre is hatást gyakorol, és a spermatogenezist, vagyis a spermiumok képzését is le tudja állítani. Azaz éppen az ellenkezőjét érhetjük el vele, mint szeretnénk. A tesztoszteron pótlása lehet indokolt, de ezt kizárólag orvosi utasításra, szoros kontroll mellett szabad megtenni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához