Ezeket látta már?

Kortizon: így hat a vitaminok felszívódására

fájdalomcsillapító, gyógyszer, paracetamol, ibuprofén, fájdalom

A kortizon egy erősgyulladáscsökkentő gyógyszer, ami befolyásolhatja a vitaminok felszívódását.

Bizonyos problémák erős gyógyszereket igényelhetnek. Ezek közül a bajok közül azonban több olyan is van, amelyek bármelyikünkkel megtörténhetnek, és az ilyenkor felírt gyógyszerek bizony mellékhatásokkal is rendelkeznek. Ilyen a kortizon is, amely erős gyulladáscsökkentő és amely sajnos több fontos vitamin és tápanyag felszívódását is erősen rontja. A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

Kortizon: mire hat?

Egy olyan gyógyszerről van szó, melyet vényre lehet csak kapni. Alkalmazása akkor kerül előtérbe, amikor bőrproblémák, az immunrendszer túlműködése, reumatikus gyulladások jelentkeznek, illetve néhány daganat esetében.

A kortizon a mellékvese egy hormonja, melyek kívülről szteroid formájában vihetünk be. Hatékony segítség lehet megfelelően alkalmazva, de ez sajnos nem teszi semmissé a mellékhatásait. Mivel azok igen szerteágazóak és komolyak, ennek megfelelően a hosszútávú, nagy dózisú alkalmazása nem javasolt.

A kortizon alkalmazása során elvonja a csontokból a kalciumot, így tartós használata sajnos a csontritkulás kialakulásának valószínűségét is erősen megnöveli.

Kortizon mellé mit érdemes szedni?

Maga a gyógyszer egyáltalán nem ördögtől való, vagyis nem kell elzárkózni az alkalmazásától, pusztán figyelni kell arra, amit a szakorvos tanácsol, valamint arra, hogy a szervezetet támogassuk a megfelelő tápanyagok pótlásával a gyógyszer szedése közben.

Ez a kalcium, magnézium, D-vitamin és K-vitamin pótlását teszi szükségessé, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ezeknek az anyagoknak a beépülését más anyagok segítik elő - mondja Ratkó Tünde. Ennek megfelelően a magnézium mellé a B6-vitamin, illetve például a kalcium mellé a C-vitamin bevitelére is szükség van. A pótlás ennek megfelelően jó, ha komplex készítménnyel, megfelelő vitamintablettával történik.

A komplexitás mellett nagyban segíti az anyagok hasznosulását az is, ha azok szerves kötési formában vannak jelen. Ez praktikusan -citrát és -glükonát formákat jelent, melyekkel az egyes anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javul!

Így szedje a vitaminokat, hogy erősítsék egymás hatását - olvasson tovább!

Elvont tápanyagok

Hogy mennyire érdemes figyelni az egyes gyógyszerek által elvont, vagy azok hasznosulását gátló hatásokra? Erősen, hiszen az egyes tápanyagok hiánya sajnos nem egyetlen problémában nyilvánulhat meg. A kalcium például a csontok megfelelő erősítésén kívül komoly szerepet játszik a véralvadási folyamatokban, az emésztőenzimek normál működésében, az ingerületátvitelben, valamint például az energia-anyagcsere folyamatokban is!

Forrás: ratkotunde.hu