Ezeket látta már?

Antidepresszánsok szedése: a férfiaknál nem várt hatása is lehet

rák, daganat, férfiak, nők

A gyógyszerek a mindennapjaink részét képezik, az utóbbi években pedig előkelő helyet foglal el a leggyakrabban szedett szerek közt az antidepresszánsok sora.

A rohanó világ, az egyre növekvő elvárások, a média által közvetített tökéletesség igénye nagyon sok esetben válthat ki depressziót. Ez alól pedig a férfiak sem képeznek kivételt, sőt! Számukra azonban a depresszió elleni szerek a családalapításra is veszélyt jelenthetnek. A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

Antidepresszánsok: így hatnak a spermiumokra

Nyugodtan nevezhetjük népbetegségnek ezt a kórképet, mely sajnos egyre gyakoribb probléma a fejlett nyugati civilizációkban. A létrejöttét igen sok tényező befolyásolhatja, köztük akár a D-vitamin hiánya is, szerencsére azonban igen jól kezelhető. Ehhez a szakemberek gyógyszereket alkalmaznak, melyek sajnos a férfiak esetében gondokat is okozhatnak a termékenységben.

A vizsgálatok során a kutatók az antidepresszánssal kezelt férfiak spermájában nem találtak sem alaki, sem mozgásbeli eltéréseket a nem kezelt férfiak spermájához képest. A genetikai vizsgálatok azonban rámutattak arra, hogy a spermiumok DNS-e károsodhat a gyógyszerek hatására. Ez pedig igen nagy mértékű, hiszen a nem kezelt spermiumok közt a DNS töredezettség aránya 13,8%, míg a kezelt férfiak spermiumainál ez már 30,3%.

Nem várt következménye is lehet

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a spermiumok esetében “csak” a mennyiség, illetve a mozgékonyság a lényeges, pedig ez nem így van. Kiemelt jelentőséggel rendelkezik a két említett tulajdonság, hiszen ezek a megtermékenyítési esélyek alakulásában játszanak megkerülhetetlen szerepet, a minőség kérdése azonban szintén kiemelt jelentőségű - mondja Ratkó Tünde!

A gond ebben az esetben nem a megtermékenyítési képességgel van, hanem azzal, hogy a spermium minősége romlik. Ez pedig azt eredményezi, hogy jelentősen is megnőhet a koraszülés, a vetélés vagy a genetikai betegségek kialakulásának lehetősége.

Így is lehet javítani a spermiumok minőségét

A gyógyszer beállítása sok esetben segít ezen a gondon, de sajnos a spermium minőségromlásának nincsenek jeleni. Vagyis mindenképpen érdemes megelőző lépéseket tenni a megfelelő minőség megőrzése, visszaszerzése érdekében.

A minőség a megfelelő tápanyag ellátottság kérdése. Alapesetben, ha a test tápanyag ellátottsága kielégítő, akkor a spermiumok minősége is jó lesz (persze ezt a kor és az esetleges betegségek befolyásolhatják). Azonban a tápanyag ellátottság napjainkban messze van az ideálistól. Ahogyan azt már írtuk is, a depresszió kialakulásában is komoly szerepe van a D-vitamin hiányának, és a tápanyaghiányos állapotok sajnos egyre jellemzőbbek a fejlett országokban. Ennek oka az élelmiszerek beltartalmi csökkenése, vagyis sokszor hiába étkezünk változatosan és egészségesen, ennek ellenére jelentkeznek a hiányállapotok - a legtöbb esetben tünetek nélkül.

A tápanyagok pótlásának jó eszköze lehet egy férfivitamin, abban az esetben, ha a hasznosulása is jól megoldott. Ehhez szerves kötésben kell tartalmazza az anyagokat (-citrátok, -glükonátok pl.: cink-citrát réz-glükonát), hiszen azok hasznosulása így 80%-kal is jobb lehet!

Gyógyszerek és vitaminok: mire érdemes figyelni?

A tápanyagok - vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok - pótlása jellemzően nem okoz gondokat, hiszen ezek teljesen természetes anyagok, a szervezet építőkövei. Egyes gyógyszerek esetében azonban bizonyos anyagok kiválthatnak keresztreakciókat, vagy éppen maga a gyógyszer befolyásolhatja a tápanyagok hasznosulását. Így minden a gyógyszer mellett szedett tablettáról, folyadékról és porról érdemes tájékoztatni a szakembert.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához