Ezeket látta már?

Mindennapjaink része egy vegyület, pedig nem veszélytelen a jelenléte

ftalát, pvc, műanyag, vegxyület

A ftalátokkal kapcsolatosan egyre több bizonyíték mutatkozik meg arra, hogy jelenlétük a műanyagokban kifejezetten káros ránk, emberekre nézve.

A férfiak esetében ez a károkozás többek közt a spermiumszám jelentős rombolásában mutatkozik meg, mely tekintve az egyre csökkenő spermiumtermelési trendet, kifejezetten aggasztó. A ftalátokat kikerülni nem igazán lehetséges, hatásuk ellensúlyozására azonban van lehetőség.

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

Mik a ftalátok?

Tudjuk, hogy ezek az anyagok a PVC lágyításában játszanak nagy szerepet. Ennek megfelelően az élet igen sok területén vannak jelen, a gyerekjátékoktól kezdve az élelmiszer csomagolásokon keresztül a padlóburkolatokig igazából bárhol.

A ftalátok esetleges szervezetre gyakorolt romboló hatása nem ismeretlen a tudósok előtt, egyes változataik felhasználása éppen ezért korlátozott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne találkozhatnánk ezekkel a vegyületekkel, vagy hogy a korlátozás alá nem eső ftalátok veszélytelenek lennének.

Mi a gond?

Több tanulmány is igazolta már a ftalátok romboló hatását. 2022-ben pedig egy több kínai egyetem gondozásában megjelent munka arra is rávilágított, hogy a di(2-etil-hexil)-ftalát (DEHP) vagy annak fő metabolitja, a mono-2-etil-hexil-ftalát (MEHP) jelentősen képesek rontani a férfiak spermatogenezisét.

Teszik ezt azáltal, hogy belenyúlnak a T-bioszintézisbe, ezáltal a Leyding-sejtek munkáját gátolják, vagyis a tesztoszteron termelés jelentős eltolódását képesek kiváltani. Ezen felül közvetlenül hatást gyakorolnak a Sertoli-sejtekben, szekréciós funkciózavart kiváltva ezzel, vagyis károsítva a spermatogenezis folyamatát. A jelenség a felnőtt és a serdülő férfiakban is lejátszódik, ráadásul, a ftalátok jelen vannak a mindennapjainkban, sőt, mivel nem képeznek erős kémiai kötéseket, ezért a termékekből hosszú időn át képesek felszabadulni, így akár a szoba levegőjében is jelen lehetnek.

Mit lehet tenni a saját védelmünk érdekében?

A szervezetet érő vegyi és más környezeti hatásokkal szemben nemigen adódik más védekezési lehetőség, mint az előrelátás, illetve a saját védekező rendszerünk. Ez utóbbi meglepően hatékony, persze csak akkor, ha a működéséhez rendelkezésre állnak a megfelelő anyagok, megfelelő mennyiségben.

- mondja Ratkó Tünde.

A ftalátok romboló hatásának ellensúlyozására az antioxidánsok alkalmasak, hiszen az oxidatív károsodást, melyet a ftalátok is képesek kiváltani ezekkel az anyagokkal jól lehet ellensúlyozni. Azonban az antioxidánsok csoportja (ezek lehetnek vitaminok, nyomelemek, flavonoidok, enzimek, …) sokszor nem megfelelő mennyiségben jut a szervezetbe, vagy a test nem tud belőlük eleget előállítani, mivel az alapanyagok hiányoznak. Ez ellen pedig mi is tehetünk.

A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok pótlása napjainkra egyre nagyobb jelentőséget kap, hiszen a környezeti romboló hatások egyre csak szaporodnak – vagyis a tápanyagfelhasználás növekszik -, miközben az élelmiszerek beltartalma egyre csökken - azaz kevesebb bennük a tápanyag. A tápanyagok pótlására jó eszköz lehet egy férfivitamin, de itt sem mindegy, melyiket választjuk.

Az egyesével szedett tápanyagokkal szemben az olyan készítmények, melyek komplexek, sokkal jobban tudják támogatni a szervezetet. Egyrészt nem mindig tudjuk, miből is van hiány a testben, másrészt az egyes anyagok támogatják mások hasznosulását. Ez pedig fontos kérdés, hiszen, ha a bevitt anyag nem hasznosul jól, akkor a nagy része kiürül a vizelettel. A hasznosulás azonban akár 80%-kal is jobb lehet, ha az anyaok szerves kémiai kötésben vannak jelen – ez praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent a készítményekben. A tápanyagpótlás mellett hatalmas a jelentősége a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásnak és a mozgásnak is, hiszen ezek is a felszívódás és a méreganyagok ürülésének elengedhetetlen mozgatórugói!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lombikprogram: ennyire fontos a D-vitamin pótlása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyerektervezés

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához