Ezeket látta már?

Hogyan alakul ki, és hogyan kezelhető a herevízsérv?

prosztata, megnagyobbodás, fájdalom, nehezen induló vizelet, daganat, rák

Ha egy férfi azt tapasztalja, hogy a herezacskó egyik fele elkezdett növekedni, mindenképpen urológushoz kell fordulnia.

Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a jelenség egyik gyakori okára, a herevízssérvre hívta fel a figyelmet, és arra, hogy miért is fontos ezt diagnosztizálni.

A herevízsérv gyakrabban érinti az 50 felettieket

A herevízsérv (amit gyakran csak heresérvnek neveznek, és előfordul, hogy összekeverik a herezacskó sérvvel) a here körül felgyülemlő folyadékra utaló megnevezés. A herét körülvevő savós hártya ugyanis folyadékot termel, ezzel biztosítva a herék súrlódásmentes mozgását. Bizonyos okok miatt ennél a folyadéknál felborulhat a termelődés/felszívódás egyensúlya, és a folyadék felszaporodik. Ezek a bizonyos okok az esetek jelentős részében nem meghatározhatók, de előfordul, hogy mellékhere-gyulladás, heredaganat, esetleg valamiyen belgyógyászati betegség okozza a herevízsérvet. Ez a probléma ugyanakkor gyakran urológiai műtétek következményeként alakul ki, sokszor ötven feletti férfiaknál.

- A herevízsérv tipikus tünete, ha a herezacskó egyik fele elkezd növekedni. Ha ez a növekedés lassú, nem feltűnő, akkor sokszor évek is eltelhetnek a diagnózisig – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Különösen azért fordulhat ez elő, mert a folyamat nem jár fájdalommal.

A herezacskó méretének változását mindenképpen ki kell vizsgálni

Mivel a herevízsérvvel járó növekedés igen lassú is lehet, ezért néhányan halogatják az orvosi vizsgálatot és már csak akkor jelentkeznek urológusnál, amikor már olyan mértékű a duzzanat, hogy állandó kellemetlenséget okoz. Holott a lassan kialakult, nem fájdalmas here-herezacskó duzzanatot is ki kell vizsgálni, hiszen az elváltozás mögött a herevízsérven kívül állhat herevisszeresség, mellékhere ciszta, a herezacskóba leterjedő lágyéksérv (herezacskósérv) vagy ritkább esetben hererák is. Ha pedig hirtelen jelentkezik egy fájdalmas duzzanat, az mielőbbi orvosi kezelést igényel, nem szabad halogatni az urológus felkeresését.

Általában elmondható, hogy here-herezacskó duzzanat esetén mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni. Már egy egyszerű hereultrahanggal is kimutatható, ha a here körül felgyűlt folyadék okozza a növekedést.

Csak panasz esetén kell kezelni

A herevízsérvet leginkább csak akkor kell kezelni, ha panaszt okoz, kényelmetlenné teszi például a nadrágviselést a folyamatos szorítás, dörzsölés miatt. A kezelés ilyen esetben általában egynapos sebészet keretében elvégzett műtétet jelent. (Az is szóba jöhet, hogy egy injekcióstű és fecskendő segítségével érzéstelenítés mellett leszívják a folyadékot, vagyis úgynevezett punkciót végeznek, de ez sokszor nem jelent végleges megoldást, mert a folyadék a későbbiekben is felszaporodik.)

Szerencsére a herevízsérv ritkán okoz szövődményt, de elsősorban a többi lehetséges betegség kizárása miatt minden esetben fontos a megváltozott herezacskót urológussal ellenőriztetni.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Húgyhólyagrák: nem csak véres vizelettel jelezhet a tumor

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#húgyhólyagrák

Forrás: Urológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához