A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Megállítható a hajhullás?

#hajhagyma #hajhullás #kopaszodás #vitaminok
2019.03.06. Módosítva: 2018.02.23.

A hajhullás a férfiakat és a nőket egyaránt érintheti, és számos egészségügyi probléma állhat a hátterében. Az esetleges megoldási lehetőségek is ezektől az okoktól függnek.

Hirdetés

Napontaátlagosan 50-100 hajszálat veszítünk el – ez teljesen természetes folyamat, és még azoknál is megtörténik, akik a lehető legegészségesebben élnek. A hajszálaknak ugyanis van egy jellegzetes életciklusa, és amikor a hajszálak, illetve az azokat tápláló hajhagymák "elöregszenek", majd elhalnak, a helyüket új, egészséges hajszálak veszik át. Ezek a hajszálak aztán előre tolják a régi hajszálat, ez kerül aztán a hajkefébe, a párnára, vagy a zuhanytálcára.

Természetesen, a hajszálak életének hosszát, a hajhagymák egészségét számos tényező befolyásolja, a genetikai örökségünktől a stresszen keresztül a táplálkozásig, és annak is szerepe van, hogy milyen termékekkel ápoljuk a hajunkat.

Mi okozhat hajhullást?

Emellett sok betegség vagy állapot okozhat fokozott hajhullást és kopaszodást, ezek egy része viszonylag könnyen kezelhető, más esetekben azonban hosszas terápiára lehet szükség (és még ez sem garantálja, hogy újra sűrű hajkoronánk lesz).

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az öregedési folyamatok a hajunkra is hatással vannak, és a legtöbb 40 év feletti megtapasztalhatja a hajának elvékonyodását, ritkulását. Szintén rendkívül gyakori, hogy hormonális okok miatt kezd el hullani a hajunk, például a várandósság vagy a menopauza idején.

Mi az oka a hajhullásnak?

Mivel a hajhullást sok dolog okozhatja, az okok kiderítése gyakran bonyolult és hosszadalmas folyamat lehet.

A vérvizsgálaton kívül szükség lehet a fejbőr, illetve a hajszálak, hajhagymák vizsgálatára is, például, hogy megállapítsák, okozhatja-e a hajhullást valamilyen fertőzés (például gombásodás). A szakorvos emellett a szokásainkról, életmódunkról is kikérdezhet minket.

Hogyan állítható meg a hajhullás és a kopaszodás?

A hajhullás mérséklésére, az esetleges kopaszodás visszafordítására számos megoldás áll a rendelkezésünkre, az, hogy melyiket választjuk, a hajhullás hátterében lévő októl függ. A hajhullás ellen léteznek vényköteles gyógyszerek is, de gyógynövények, vitaminkészítmények, speciális samponok és hajtonikok is.

Ez utóbbiak hatékonyságát sokszor csak népi megfigyelésekre, hagyományokra alapozzák, ezért csodát semmiképpen sem szabad tőlük várni. A gyógyszerek azonban a legtöbb esetben jelentős mértékben csökkenthetik a hajhullást.

A hajhullás megállítása nem reménytelen vállalkozás. Olvasson tovább!

Egyéb módszerek is a rendelkezésünkre állhatnak, ha szeretnénk megszabadulni a kopaszságtól. Az elmúlt években például sokat fejlődtek a műtéti eljárások, azonban a hajbeültetés (hajátültetés) hosszadalmas és költséges.

A megfelelő, egészséges táplálkozással, a hajápoló és -formázó szerek megfontolt kiválasztásával is sokat tehetünk azért, hogy a hajhullást megállítsuk, lassítsuk, vagy akár visszájára is fordítsuk. A vitaminok és ásványi anyagok közül különösen fontos a cink, a B-vitaminok, a folsav, a vas, a kalcium és az elegendő protein.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.