Ezeket látta már?

Megnagyobbodott prosztata: ez történik, ha nem kezelik

Megnagyobbodott prosztata kezelés

A férfiak korosodásával gyakran együtt jár a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, amit sokan elbagatellizálnak. De mi történik, ha nem kezelik a problémát? Az orvos elmondja.

Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint ezt azonban nem csak a kellemetlen tünetek miatt fontos kezelni, de az esetleges komplikációk kiküszöbölése miatt is.

Gyakori vizelési inger és gyenge vizeletsugár

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás az idősödés és a hormonális változások miatt bizonyos mértékben természetes, és optimális esetben nem okoz komoly gondot. Sajnos azonban a kezdetben csak enyhe tünetek idővel súlyosbodhatnak. Milyen tünetek esetén érdemes urológushoz fordulni?

- gyakori, sürgető vizelési inger;

- éjszakai gyakori vizelés.

- nehézség a vizelés elindításával;

- gyenge vizeletsugár vagy szakaszos vizelés;

- a vizelet teljes kiürítésének nehézsége vagy lehetetlensége;

- ritkábban, de a tünetek közt megjelenhet a fájdalmas vizelés, a vért tartalmazó vizelet, a vizelési képtelenség.

- A kivizsgálás már csak azért is fontos, mert hasonló tünetek más betegségek kapcsán is jelentkezhetnek, mit például prosztatagyulladás, hólyag- vagy vesekő, a húgycső szűkülete, idegi szabályozási zavarok, és daganatos betegségek. Fontos tehát tisztázni, mi a pontos diagnózis, hiszen csak erre épülhet hatékony kezelés – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Milyen szövődményekkel lehet számolni?

- Sok férfi nem veszi komolyan a prosztata megnagyobbodást, mondván, ez a korral jár. Való igaz, hogy 40 éves kor alatt igen ritkán jelentkezik a probléma, de ez még nem jelenti azt, hogy természetesnek kell tekinteni. Ugyancsak igaz, hogy kialakulásában családi hajlam, cukorbetegség és szívbetegség, és az életmód (főként az elhízás és a mozgásszegénység) is szerepet játszik, de ezen rizikófaktorok megléte csak újabb okot jelent az ellenőrzésre és a már gondot okozó prosztata megnagyobbodás kezelésére.

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a jóindulatú prosztata megnagyobbodás megnövelheti egyes betegségek kockázatát, így ezek megelőzése, illetve ha már kialakultak, kezelése is fontos cél – hangsúlyozza Rákász doktor.

Lehetséges szövődmények:

- Húgyúti fertőzés

Ha a vizelet nem tud tökéletesen kiürülni, a kórokozók sokkal könnyebben elszaporodhatnak, így kialakulhat, sőt visszatérővé válhat a kínzó tünetekkel járó húgyúti fertőzés.

- Hólyagkő

Ugyancsak a pangó vizelet jelenthet táptalajt a hólyagkő kialakulásának, amely később akár fertőzéshez, irritációhoz vezethet, és ez okozhatja például a véres vizeletet vagy a gátolt vizelést is.

- Hólyagkárosodás

Ha a hólyag nem tud teljesen kiürülni, az hosszútávon a megnyúlását és elgyengülését okozhatja. Ennek eredményeként pedig a szerv izmos fala nem lesz képes teljesen összehúzódni, még nehezebbé téve a vizelést.

Olvasson tovább! Milyen betegséget jelezhet a váladékozó pénisz?

- Vesekárosodás

A hólyagot érő nyomás közvetlenül is károsíthatja a vesét, illetve lehetővé teszi , hogy a hólyagban felbukkanó fertőzés elérje a vesét is.

- Hirtelen vizelési képtelenség

A vizelési képtelenség egy olyan súlyos tünet, amellyel azonnali orvosi segítséget kell kérni, hiszen sokszor csak egy hólyagba vezetett katéter teszi lehetővé a vizelet elfolyását.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Prosztatarák: ezért fontos az MRI-vizsgálat biopszia előtt

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#prosztatarák

Forrás: Urológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához