Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Merevedési zavar: ezeket a kérdéseket teszi fel az orvos az urológián

merevedési zavar, potenciazavar, impotencia

Az impotencia nem a férfiasság kudarca, hanem egy betegség, amelyet kezelni lehet.

A merevedési zavar felméréséhez az orvos kikérdezi majd korábbi betegségeiről, valamint elvégez egy alapos fizikális vizsgálatot, melynek célja az impotencia hátterében esetleg meghúzódó szervi elváltozás kimutatása.

Ne szégyelljük magunkat, amikor merevedési zavar – más néven impotencia - miatt fel kell keresnünk egy szakorvost. És félnünk sem kell, hisz a vizsgálatok sem elviselhetetlenek. Mire kell számítani?

A merevedési zavar szakorvosi vizsgálata az alábbiakra terjedhet ki:

kérdéseket tesz fel az Ön, illetve családja kórtörténetében előforduló betegségekről, mint amilyen például a cukorbetegség, magas vérnyomás, szív-érrendszeri betegség, veseműködési zavar, vagy a Peyronie-betegség (amelyben a szövetek megkeményedése miatt a hímvessző szokatlan ívben meghajlik);

 • megkérdezi, volt-e korábban medencetájéki műtétje vagy sérülése;
 • megkérdezi, szed-e valamilyen gyógyszert;
 • kérdéseket tesz fel az életmódjával kapcsolatban, például hogy fogyaszt-e rendszeresen alkoholt, dohányzik-e, vagy stresszes életet él-e;
 • végbélen keresztül kitapintja a prosztatát, hogy ellenőrizze, nincs-e prosztata-megnagyobbodása;
 • megvizsgálja, hogy jól működnek-e a hímvesszőben futó idegek;
 • mintát vesz vérkép-és vizeletvizsgálathoz, melyek részeként megmérik a hormonok és a koleszterin szintjét; illetve ultrahang vagy más eszközök segítségével megvizsgálja a hímvessző vérellátását.

A testi egészség vizsgálata mellett az orvos kérdéseket tehet fel a szexuális és a lelki egészségre, valamint a partnerkapcsolatra vonatkozóan is.​

A kivizsgálás során nyert információk alapján születik meg a diagnózis, és a diagnózis felállítása mellett az orvosa javaslatot ad arra is, milyen kezelés lenne a legmegfelelőbb.

Mi a merevedési zavar jele, tünete?

Az erekciós vagy merevedési zavarnál a férfi képtelen tartósan a megfelelő erekcióra vagy az erekció fenntartására, ami a közösülés feltétele. Kutatások szerint az impotencia a 40 évnél idősebb férfiak mintegy felénél okoz problémát.

A hátterében szervi vagy pszichés betegség is állhat, illetve a kettő kombinációja. Az impotencia kettős jelentésű, mivel utalhat a nemzőképességre való teljes képtelenségre, illetve az erekcióra való teljes képtelenségre is.

Az erekciózavar főbb tünetei

 • a megfelelő erekció nem alakul ki,
 • az erekció nem tartható fenn elegendő ideig.

Az egyszeri erekciós nehézség egy szexuális együttlét során nem feltétlenül jelent erekciózavart. Ha azonban a probléma gyakran előfordul, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a háttérben álló okok felderítése céljából.

Mikor forduljon orvoshoz?

A férfiak többségének vannak átmeneti erekciós zavarai. Ha a probléma hosszú időn keresztül fennáll, forduljon háziorvosához vagy urológus szakorvoshoz. Ha egyértelmű szervi eltérés nem áll fenn, pszichológus segítsége is megoldhatja a problémát.

Az erekciózavar kezelése

Az orvos először diagnosztizálja és kezeli azokat az egészségügyi problémákat, amelyek erekciózavart okozhatnak. Javasolhat életmódbeli változtatásokat is: például egészségesebb étrendet és rendszeres testmozgást, illetve szükség lehet a pszichológiai okok kezelésére is.

A merevedési zavar általában nem gyógyítható teljesen, de vannak olyan kezelések, amelyek lehetővé teszik az erekció elérését:

 • életmódváltás,
 • gyógyszeres kezelés,
 • öninjekciózás,
 • húgycsőbe adott (intrauretrális) prosztaglandin,
 • vákuumos segédeszközök használata,
 • pszichoterápia,
 • műtét.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Potencianövelőt szedne? Erre nagyon figyeljen oda!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

merevedési zavar

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához