Nem tud teherbe esni? A férfi meddőség betegség jele is lehet

#férfi meddőség #fertőzés #sperma #spermium
2020.12.15.

A férfiak meddőségével egyre többet kell foglalkozni, még akkor is, ha nem szeretnénk. Hiszen ma már elmondható, hogy a meddő párok esetében 40%-ban a férfiak meddősége, 40%-ban a nőké, 20%-ban pedig egyéb problémák okozzák a gyermektelenséget.

De mi is okozhat a férfiaknál meddőséget? A témában Ratkó Tünde szülésznő van segítségünkre,

Amit a legtöbben tudnak

A herék, ahol a hímivarsejtek tárolódnak és hódító útjukra indulnak, a testen kívül helyezkednek el. Ennek egyszerűen az az oka, hogy optimális működésükhöz alacsonyabb hőmérsékletre van szükségük, mint ami a testben van. Ez praktikusan azt jelenti, hogy távolságot kell tartsanak a testtől. A divat, vagy éppen a megszokás azonban ezt nem mindig teszi lehetővé.

A túl szoros nadrágok, alsók ugyanis nagyon közel nyomják a heréket a testhez, így azok felmelegszenek, ami rontja a működésük hatékonyságát. Ez igaz abban az esetben is, ha olyan sportot űz a férfi, melyben a koronaékszereket folyamatos fizikai behatás éri. A biciklizés, a nem megfelelő ruházatban végzett futás, vagy éppen a küzdősportok mind "veszélyt" jelentenek a herékre, így pedig sajnos a fogamzóképességre is. Ez pedig különösen nagy gondot jelent akkor, ha a spermatermelés már eleve nem ideális.

Betegség is állhat a háttérben

Sokan elfelejtik, hogy a férfiak felszerelését is érinthetik betegségek, legyen szó hormonális eltérésekről, genetikai gondokról, vagy fertőzésekről. Ezek közül a genetikai hibákkal sajnos az orvostudomány ma még nem tud mit kezdeni. Ezekben az esetekben a legtöbbször a spermatermelés teljesen leáll, így a vágyott család vagy donorspermával, vagy örökbefogadással valósítható meg.

Az olyan betegségek, mint az IR, melyről a nők kapcsán már tudjuk, hogy könnyen okozhat meddőséget, a férfiaknál is jelen lehet. esetükben azonban sokkal nehezebben felismerhető, hiszen nem meglepő a fokozott szőrnövekedés, de a pattanásokra sem fordítanak akkora hangsúlyt. Az olyan hormonális eltolódások, melyek a tesztoszteron szintet érintik, látványosabb változásokkal járhatnak. A hormonális elváltozások kezelésében az endokrinológus szakember segítsége a legtöbb esetben elengedhetetlen!

Ratkó Tünde kiemelte, hogy nagyon fontos foglalkozni a fertőzések lehetőségével! A férfiak esetében a prosztata, vagy a spermacsatornák fertőzéseinek sok esetben semmilyen tünete nincs. Sem fájdalom, sem viszketés, vagy csípő érzés. Felismerésük ezért igen nehéz, sokszor csak a partner visszatérő, makacs, a kezelésekre sem igazán reagáló intim fertőzés utal rá. A férfiak esetében éppen ezért kiemelten fontos, hogy a megfelelő tápanyag-ellátottsággal, vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal biztosítsák egészségüket, és a normál spermatermelést!

Ezeket az anyagokat ma már az étkezéssel fedezni nagyon nehéz, éppen ezért a nőkhöz hasonlóan, érdemes vitaminkészítménnyel támogatni a szervezetet. A normál spermatermeléshez igen sok anyagra van szükség, így mindenképpen komplex készítményt válasszunk, melyben az anyagok szerves kötési formában (citrát, glükonát), vannak jelen. Ezzel ugyanis a felszívódásuk, hasznosulásuk 805-kal is jobb lehet!

Nem megy egyik napról a másikra

Bár a megfelelő vitaminkészítmény igen sokat segíthet, ez nem megy olyan gyorsan, mint gondolnánk. A spermatogenezis, vagyis a sperma képzés folyamata 74 nap, a kapcsolódó folyamatokkal együtt nagyjából 3 hónap. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy ha vitaminnal támogatjuk a szervezetet, ennek hatása a spermiumokon és érezhető legyen. Ezt az időt rövidíteni nem lehet, ráadásul számolni kell azzal a ténnyel is, hogy a nők fogamzóképessége ugyanúgy beleszól az egyenletbe, mint a férfiaké.

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: EgészségKalauz