Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Ezek a hétköznapi szokások csökkentik a nemzőképességet

sperma

Számos oka lehet annak, ha a spermiumok lomhává válnak vagy a számuk lecsökken. Egészen meglepő, hétköznapi dolgok is állhatnak a háttérben, most eláruljuk, hogy mire kell nagyon odafigyelniük a férfiaknak!

1. Szalonna, bacon fogyasztása

Egy szeletnyi ízletes szalonna, vagy zsírszegényebb bacon igen finom lehet, de arra valóban nem gondolunk, hogy csökkentheti a spermaszámot...

A Harvard Egyetem újabb kutatása 156 férfi önkéntes és partnernőik étkezési szokásait követte nyomon. Ebben azt is figyelték, milyen gyakori a hús-, vörös hús-, fehér húsok, csirke- és halfélék fogyasztása. Napi fél adag, vagy ennél több (feldolgozott) húsmennyiség mellett 5,5% volt a normál alakú spermium, kevesebb húsfogyasztás mellett 7,2%. A nagyobb arányú halfogyasztás javította a sperma minőségét.

2. Izzadás a szaunában

Ha férfitársunk úgy gondolja, hogy egy jó szaunázás segít a szervezet méregtelenítésében, ezt gondolja át még egyszer... A padovai egyetemen 10 egészséges, 30 év körüli férfit vizsgáltak ezzel kapcsolatosan. A szaunázás heti 2 alkalommal történt, 15 percig tartott, és az egész vizsgálat 3 hónapra terjedt ki. A vizsgálat előtt a férfiak normál spermát produkáltak. A vizsgálat alatt a szaunázás előtt és után vér- és spermium mintákat adtak, mérték rajtuk a here hőmérsékletét.

A 3. hónap végén a kontroll alkalmával a spermiumok minősége és mennyisége jelentős romlást mutatott, és csak néhány hónap alatt állt helyre. 6 hónap után már újra normálértékeket mértek. A kutatás vezetője azt javasolja, hogy a termékenységi zavarokkal jelentkező férfibetegek a szaunázást és a herék hőmérsékletének növelését (forró, vagy meleg fürdők) kerüljék.

3. Mindig csak a stressz

A fokozottabb stressz és szorongás számos problémát okozhat szervezetünkben, többek között termékenységi zavarokat is. Egy újabb vizsgálatban 38-49 év közötti, 193 férfin elemezték az életesemények hatását, a stressz szerepét a spermiumokra. A spermiumok alakját, mozgékonyságát, és a spermamennyiséget figyelték. Érdekes módon a személyes, magánéleti események jelentősebb hatást gyakoroltak spermaminőségre, és -mozgásképességre, mint a munkahelyi problémák. Ez utóbbi viszont a tesztoszteron-szintet csökkentette.

4. Laptop

Azt esetleg tudjuk, hogy az állandó, folyamatos, és tényleg ölünkbe tett (lap=öl) laptop használata ronthatja a spermaszámot, azt talán már kevésbé, hogy a wi-fi-kapcsolat is károsíthatja a férfi termékenységet. Egészséges férfiakon végzett újabb vizsgálat (megjelent a Fertility and Sterility szaklapban) szerint 29 spermamintát vettek legalább 4 órát folyamatosan ölükben tartott laptopot használó férfiaktól. Itt is a főszempont a w-ifi használat vizsgálata volt. A hőmérséklet károsító hatásának csökkentésére légkondicionálót is alkalmaztak. Az eredmények szerint a folyamatos wi-fi kapcsolat károsította a spermiumok DNS-ét, és rontotta mozgékonyságukat is.

5. Növényvédő szerek

A növényvédő-szerek közismerten toxikus anyagok, számos módon károsíthatják az egészségünket (pl. szülési zavarok, idegkárosodás, daganatos betegségek, csökkent spermaszám.) A George Washington egyetem kutatói 17 különböző vizsgálat adatait elemezték, a nővényvédő szerek férfi termékenységre gyakorolt hatását illetően. A piretrinek és szerves foszfátok e szempontból igen veszélyesek, és gyakran alkalmazzák őket a kertészet, mezőgazdaság területén. A 17 vizsgálatból 15-ben beigazolódott, hogy a növényvédő szer használata jelentősen rontja a sperma minőségét.

6. Cannabis

Újabban egyre több kutatás számol be a marihuana, a cannabis jótékony hatásáról egyes betegségekben. Férfiak számára viszont nem könnyen fogadható el, hogy termékenységüket rontja. A buffaloi egyetem kutatói szerint a gyakori marihuana fogyasztás "kiégeti" a spermiumokat, annyira felgyorsulnak és olyan korán, hogy képtelenek a petesejtet elérni. Vizsgálták egészen konkrétan a THC (tetrahidrokannabinol) hatását is, olyan férfiakon, akik öt éven át, rendszeresen heti 14 (!) alkalommal fogyasztották a szert. A tapasztalat hasonló volt, a THC hatására a spermiumok gyorsan és zavart módon úsznak, képtelenek elérni a megtermékenyítésre váró petesejtet.

Forrás: Faculty of Medicine
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához